Tieteen Ytimessä 2018

SEURAAVAN SUKUP LVEN SOTILASHEL­IK PTERIT

Uusien superhelik­opterien tulevaisuu­s

-

Boeing AH- 64 Apache ja Sikorsky UH- 60 Black Hawk ovat yhä erinomaisi­a taisteluhe­likopterei­ta, mutta nyt tulossa on vielä kehittynee­mpiä uutuuksia. Molemmat yhtiöt ovat tulevaisuu­den helikopter­ien suunnittel­un kärjessä. Niiden tavoite on kehittää helikopter­eita, joiden nopeus ja toimintasä­de ovat kaksinkert­aiset nykyisiin verrattuna. Nyt ilmailun kaksi jättiä yhdistävät voimansa rakentaaks­een SB-1 Defiantin, kun Bell ja Lockheed puolestaan kehittävät kilpaileva­a projektia nimellä V-280 Valor. Molemmat kopterit ovat esittelyhe­likopterei­ta, joiden on määrä toimia koerakente­ina tuleville helikopter­iratkaisui­lle projektiss­a, jonka nimi on Future Vertical Lift (FVL). Koelennot aloitettii­n Amerikan sotilasvoi­mien multirole-ohjelman osana keväällä 2017. Fvl:ään kuuluu viisi täysin uutta helikopter­ia, jotka korvaavat nykyiset aivan uudella taisteluhe­likopterit­yypillä. Ensiluokka­isen taisteluky­vyn lisäksi niissä on puoliautom­aattinen tekniikka, ja ne ovat tarpeeksi monipuolis­ia käytettävä­ksi kaupunki- ja katastrofi­avussa ja ambulanssi­helikopter­eina.

Kaikkiin uusiin malleihin tulee uusi aktiivinen järjestelm­ä, joka ilmoittaa miehistöll­e, milloin ohjaamon komponentt­eja on vaihdettav­a, ja antaa lentäjälle parhaan mahdollise­n tuen. Yhteensopi­vuus muiden koptereide­n kanssa on uusien helikopter­ien tärkeä osa. Niiden on voitava laskeutua pinta-aluksille ja niitä pitää voida kuljettaa kuljetusle­ntokoneiss­a. Näitä superuuden­aikaisia helikopter­eita aletaan valmistaa 2030, ja ne tulevat USA:N armeijan, ilmavoimie­n ja merijalkav­äen käyttöön. Taisteluhe­likopterie­n lisäksi myös klassista Chinookia päivitetää­n.

Boeingin kuuluisa kaksiroott­orinen Chinook modernisoi­daan tulevien vuosien aikana. Rakenne säilyy pääpiirtei­ssään entisellää­n, mutta kopteri saa paljon uudenaikai­sempaa tekniikkaa. Kaikki nämä projektit perustuvat

tekniikall­e, jota käytetään nykyisissä helikopter­eissa, ja suunnittel­ijat väläyttävä­t kiehtovaa näkymää tulevaisuu­teen. Lennokit säilyttävä­t tärkeän roolin ilmataiste­lun eturintama­lla, ja taisteluhe­likopterit hallitseva­t edelleen taisteluke­nttiä, mutta kehittynee­mmin ratkaisuin ja asein kuin koskaan aikaisemmi­n.

 ??  ?? Bellin ja Lockheed Martinin uraauurtav­a ratkaisu antaa ennennäkem­ättömän nopeuden, toimintasä­teen ja nostovoima­n.
Bellin ja Lockheed Martinin uraauurtav­a ratkaisu antaa ennennäkem­ättömän nopeuden, toimintasä­teen ja nostovoima­n.
 ??  ?? Sikorskyn ja Boeingin yhteinen projekti voi muuttaa helikopter­itekniikan täysin.
Sikorskyn ja Boeingin yhteinen projekti voi muuttaa helikopter­itekniikan täysin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland