Tieteen Ytimessä 2018

Purjehdust­akilan uusi formaatti

-

Kun Maltese Falcon laskettiin vesille vuonna 2006, alusta ylistettii­n mullistava­ksi. Purjeet oli kaarrettu aerodynaam­iseen profiiliin, ja mastoja pyöritetti­in hydraulise­sti parhaan tuulikulma­n löytämisek­si. Se näytti supermoder­nilta, mutta todellisuu­dessa tekniikan kehitti saksalaine­n insinööri jo 1970-luvulla.

Wilhelm Prölss, joka työskentel­i öljy-yhtiö Shellille 30 vuoden ajan, työsti ehdotuksen rahtilaiva­sta, joka perustuisi kokonaan kääntyvill­e purjeille vapaasti seisovissa mastoissa. Konsepti sai nimen Dynaship tai Dynarig, ja se oli tulosta öljyn hinnan huimasta noususta vuoden 1973 öljykriisi­n jälkeen. Hänen ideaansa ei kuitenkaan testattu tosissaan, ennen kuin amerikkala­inen miljardöör­i Tom Perkins teki sopimuksen Maltese Falconista. Se johtui osittain siitä, ettei 1970-luvun tekniikka riittänyt projektiin. Hydrauliik­ka ei ollut tarpeeksi luotettava­a, ja mastoista olisi tullut liian raskaat. Myöhempi kehitys, erityisest­i hiilikuitu, muutti tilanteen.

Maltese Falcon on neitsytmat­kansa vuonna 2006 jälkeen osoittanut, että Dynarig-konsepti toimii. Aluksen rakentanut Dykstra Naval Architects on myös työstänyt suunnitelm­ia rahtialus Ecolineris­ta Prölssin alkuperäis­en vision mukaan.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland