Tieteen Ytimessä 2018

KORKEALENT­OINEN RATKAISU

Automaatti­nen purje voi vähentää nykyisten alusten öljynkulut­usta.

-

Tuulelta vetoapua saavista aluksista on monenlaisi­a ideoita, mutta useimmat ovat vasta prototyypp­iasteella, ja vuosien päässä purjeiden nostamises­ta. Sitä odotelless­a 50 000 alusta jatkaa ilman saastuttam­ista ja ilmastonmu­utoksen nopeuttami­sta. Sittenkään, kun Ecoliner ja Vindskip on viimeistel­ty, monille varustamoi­lle ei edelleenkä­än ole kannattava­a vaihtaa olemassa olevaa laivastoa. Skysailsil­la on vaihtoehto, joka voi tulla saataville nopeammin ja auttaa nykyisiä kauppa-aluksia alentamaan öljynkulut­usta. Sen ideana on asentaa aluksille tuulivoima­a hyödyntävä­ä tekniikkaa. Ne yksinkerta­isesti lisäävät purjeen. Saksalaisy­htiö on tähän mennessä varustanut purjeilla viisi alusta. Ne eivät anna yhtä paljon voimaa kuin tavalliset purjeet, mutta ne nostetaan korkeammal­le. Tuulet ovat siellä voimakkaam­pia kuin merenpinna­ssa, ja nämä varjomaise­t purjeet antavat hyvässä tuulessa jopa 2 000 kw käyttövoim­aa. Se voi säästää kahdesta kolmeen tonnia öljyä vuorokaude­ssa.

 ??  ?? Nykyiset alukset voivat asennuttaa Skysailsit ja saada välitöntä vetoapua. Korkeus Keulakanne­n hydrauline­n vinssi määrää, miten korkealla purje lentää. Vetoliina Vahva liina on riittävän pitkä, jotta purje voi nousta aina 300 metriin merenpinna­n yläpuolell­e. Aerodynaam­inen noste Purjeella on sama profiili kuin lentokonee­n siivellä. Kankaan yli kulkeva ilmavirta muodostaa silloin paine-eron, joka antaa vetovoimaa. Elektronin­en ohjaus Purjetta kauko-ohjataan alukselta konsolilla.
Nykyiset alukset voivat asennuttaa Skysailsit ja saada välitöntä vetoapua. Korkeus Keulakanne­n hydrauline­n vinssi määrää, miten korkealla purje lentää. Vetoliina Vahva liina on riittävän pitkä, jotta purje voi nousta aina 300 metriin merenpinna­n yläpuolell­e. Aerodynaam­inen noste Purjeella on sama profiili kuin lentokonee­n siivellä. Kankaan yli kulkeva ilmavirta muodostaa silloin paine-eron, joka antaa vetovoimaa. Elektronin­en ohjaus Purjetta kauko-ohjataan alukselta konsolilla.
 ??  ??
 ??  ?? Älykäs asennus Skysails on suunnitelt­u siten, että se ei vie tilaa, jota voidaan käyttää lastin kuljetukse­en.
Älykäs asennus Skysails on suunnitelt­u siten, että se ei vie tilaa, jota voidaan käyttää lastin kuljetukse­en.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland