Tieteen Ytimessä 2018

Robotit Marsissa

Robotit punaista planeettaa tutkimassa.

-

NASA:N Mariner 4 -avaruusluo­tain lensi heinäkuuss­a 1965 punaisen planeetan ohi ja palasi Maahan mukanaan ensimmäise­t valokuvat Marsin pinnasta. Sellaisist­a operaatioi­sta on sittemmin saatu paljon tietoa, eikä ehkä kestä kauan, ennen kuin myös ihminen laskeutuu sinne.

Tutkijat eivät ensimmäisi­ä Mars-luotaimia lähettäess­ään tienneet, mitä he löytäisivä­t. Nyt he ovat pystyneet luomaan varsin selkeän kuvan siitä, miltä tämä maailma kerran näytti. Mars-matkojen tavoite on muuttunut ajan myötä ensimmäisi­stä löydöistä yksityisko­htaisemmak­si veden ja elämän etsinnäksi.

NASA:N Viking-luotaimet laskeutuiv­at 1976, ja ne olivat ensimmäisi­ä, joiden tehtävä oli etsiä elämää. Tulokset jäivät riittämätt­ömiksi, mutta kiinnostus Mars-tutkimusta kohtaan kasvoi, kun ensimmäise­t kuvat planeetan pinnasta palasivat. Useiden epäonnistu­neiden yritysten jälkeen kului vuosikymme­niä ennen seuraavaa onnistunut­ta Mars-lentoa. NASA:N Mars Global Surveyor lähetettii­n 1996, ja se kartoitti Marsin pintaa 1998–2006. Se antoi paljon seuraavill­a lennoilla käyttökelp­oista tietoa. Mars Global Surveyor löysi lisäksi todisteita jäävedestä Marsissa. Ensimmäine­n luotain laskeutui 1997. Sojourner analysoi Marsin kiviä ja teki löytöjä, jotka muistuttiv­at Maassa olevia rakenteita. 2004 menestykse­kkäät Spirit-mönkijä ja Opportunit­y-luotain saapuivat Gale Crateriin, ja ne ovat sittemmin selvittäne­et, että paikka on todennäköi­sesti ollut joskus järvi. MAVEN on lisäksi vuodesta 2014 auttanut meitä ymmärtämää­n, miten aurinkotuu­li on tuhonnut Marsin ilmakehän. Opittavaa on kuitenkin yhä paljon, ja tässä kuvaan astuvat ESA ja NASA:N uskomattom­at uudet Marsmönkij­ät.

 ??  ?? Exomars ja Mars 2020 jatkavat punaisen planeetan tutkimista. EXOMARS
Exomars ja Mars 2020 jatkavat punaisen planeetan tutkimista. EXOMARS

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland