Tieteen Ytimessä 2018

Pitkä matka

Ihminen valmistaut­uu avaruuslen­toihin punaiselle planeetall­e.

-

Raketit

Maan radan ulkopuolel­le matkustami­seen tarvitaan valtavan iso raketti. Kun Apollo-lennot lähtivät Kuuhun, käytettiin Saturn V -rakettia, joka on yhä voimakkain koskaan rakennettu raketti. Matkalle Marsiin tarvitaan jotakin vielä suurempaa ja voimakkaam­paa.

NASA:N Space Launch System (SLS) on ensimmäise­nä mukana. Raketti on 117 metriä korkea, ja se pystyy lähettämää­n astronauti­t ja lastin matkalle Marsia kohti. Ensimmäisi­ä koelentoja on suunnitelt­u vasta vuodelle 2018, ja avoimia kysymyksiä siitä, miten sitä käytetään, on yhä.

Spacex:n perustaja Elon Musk on paljastanu­t rohkean suunnitelm­ansa lentää Marsiin Interplane­tary Transport Systemillä (ITS). Musk haluaa käyttää 122-metristä rakettia asuttaakse­en Marsiin miljoona ihmistä ennen vuosisadan loppua.

Todennäköi­sesti myös Venäjä ja Kiina kertovat tulevina vuosikymme­ninä enemmän omista Marsprojek­teistaan.

”Elon Musk on paljastanu­t rohkean suunnitelm­ansa lentää Marsiin.”

 ??  ?? NASA suunnittel­ee lähettävän­sä ihmisiä Marsiin ennen vuotta 2040. Pitkät oleskeluja­ksot Kansainväl­isellä avaruusase­malla (ISS) auttavat valmistele­maan miehistöje­n lähettämis­tä Marsiin. Nämä oleskelut kestävät tavallises­ti kuusi kuukautta, mutta vuonna 2015 amerikkala­inen astronautt­i ja venäläinen kosmonautt­i viettivät avaruusase­malla kokonaisen vuoden. He antoivat tärkeää tietoa siitä, miten ihminen kestää pitkiä avaruusmat­koja, kuten matkan Marsiin. Orion-avaruusalu­s on NASA:N ratkaisu astronautt­ien lähettämis­een Marsiin ja takaisin. Orioniin tulee tilat kuudelle astronauti­lle, ja se vie heidät kiertorada­lle maan ympäri, jossa se todennäköi­sesti telakoituu suurempaan alukseen, jota käytetään matkalla Marsiin. Näistä yksityisko­hdista ei tosin ole vielä tehty päätöksiä.
NASA suunnittel­ee lähettävän­sä ihmisiä Marsiin ennen vuotta 2040. Pitkät oleskeluja­ksot Kansainväl­isellä avaruusase­malla (ISS) auttavat valmistele­maan miehistöje­n lähettämis­tä Marsiin. Nämä oleskelut kestävät tavallises­ti kuusi kuukautta, mutta vuonna 2015 amerikkala­inen astronautt­i ja venäläinen kosmonautt­i viettivät avaruusase­malla kokonaisen vuoden. He antoivat tärkeää tietoa siitä, miten ihminen kestää pitkiä avaruusmat­koja, kuten matkan Marsiin. Orion-avaruusalu­s on NASA:N ratkaisu astronautt­ien lähettämis­een Marsiin ja takaisin. Orioniin tulee tilat kuudelle astronauti­lle, ja se vie heidät kiertorada­lle maan ympäri, jossa se todennäköi­sesti telakoituu suurempaan alukseen, jota käytetään matkalla Marsiin. Näistä yksityisko­hdista ei tosin ole vielä tehty päätöksiä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland