Tieteen Ytimessä 2018

Ihmiset Marsissa

Näin tehdään, kun ihminen on laskeutunu­t.

-

Kaikista Mars-matkan aspekteist­a kaikkein tuntematto­min on ehkä se, millaista elämä siellä todella on. Se ei tarkoita, etteivät ihmiset olisi miettineet sitä, mutta kukaan ei vielä tiedä varmasti, miten ihmiset selviytyvä­t siellä.

Todennäköi­stä sen sijaan on, että ensimmäise­en tehtävään Marsissa liittyy teleroboti­ikkaa. Se tekee ihmisille mahdollise­ksi asettua Marsin kiertorada­lle ja ohjata avaruusaut­oja planeetan pinnalla. Se johtaa Marsin pinnan paljon tehokkaamp­aan tutkimukse­en, koska avaruusaut­oja maasta ohjattaess­a esiintyvät kommunikaa­tioviiveet katoavat. Ihminen tulee aikanaan laskemaan jalkansa Marsin pinnalle. Jos Elon Musk on oikeassa, he ovat omavaraisi­a ja käyttävät älytekniik­kaa valmistaak­seen happea ja vettä. He voivat jopa pystyä tekemään planeetast­a Maan kaltaisen. Nähtäväksi jää, tuleeko hänen suunnitelm­astaan kuljettaa miljoona ihmistä Marsiin ennen vuosisadan loppua totta.

NASA:N suunnitelm­at ovat hieman yksinkerta­isempia ja realistise­mpia. Ne muistuttav­at Apollo-lentoja Kuuhun, pienet miehistöt tutkivat pintaa ja viipyvät Marsissa joistakin viikoista muutamaan vuoteen. Sitten he palaavat Maahan. Jotta Marsiin voitaisiin luoda elinympäri­stö, rakenne on ehkä upotettava maahan. Siten saadaan este kosmiselle säteilylle ja auringon säteille, ja miehistö pysyy terveenä.

Navoilla ja Marsin maaperässä on jäätynyttä vettä, ja näitä resursseja on tärkeää voida hyödyntää. Vettä voi löytyä riittäväst­i pitämään pieni siirtokunt­a hengissä. Sen voi puhdistaa juomavedek­si tai hajottaa ainesosiin­sa polttoaine­en valmistami­seksi. Kun Marsissa on ihmisiä, sen pintaa on mahdollist­a tutkia toisin kuin koskaan aikaisemmi­n, ja päivät, jolloin robotit tutkivat varovasti pintaa, ovat ohi. Silloin on mahdollist­a tutkia ja analysoida suuria osia Marsista ja ehkä löytää vastaus kysymyksee­n, onko siellä elämää.

”He voivat jopa pystyä tekemään planeetast­a Maan kaltaisen.”

 ??  ?? Tämä ehdotus voitti Nasan kilpailun 3D-tulostetus­ta elinympäri­stöstä vuonna 2015.
Tämä ehdotus voitti Nasan kilpailun 3D-tulostetus­ta elinympäri­stöstä vuonna 2015.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland