Tieteen Ytimessä 2018

TIEN PÄÄLLÄ

Yksi suurimmist­a haasteista on taittaa välimatka eri tähtijärje­stelmien välillä.

-

Vaikka ihminen matkustais­i ”vain” lähimpään aurinkokun­taan, taitettava­na olisi valtava välimatka. Yli neljä valovuotta! Se merkitsee, että sinne pääseminen kestää monta vuotta, vaikka matka taitettais­iin valon nopeudella. Nykyiset rakettimoo­ttorit eivät yllä edes prosenttii­n valon nopeudesta.

Ihmiskunna­n ehkä kannattaa uskaltautu­a matkaan valtavasta välimatkas­ta huolimatta, mutta miten se onnistuisi? Vastaus voi löytyä uuden voimalähte­en suunnittel­usta, joka antaisi paljon suuremman nopeuden kuin nykyiset rakettijär­jestelmät.

Useimmat näistä rakenteist­a ovat yhä vasta teoriavaih­eessa, mutta joillakin niistä on potentiaal­ia lisätä nopeutta paljon lähemmäs valon nopeutta. Silloin voisimme matkustaa lähimpiin aurinkokun­tiin muutamassa vuosikymme­nessä tuhansien vuosien sijasta.

Tämän innovatiiv­isen konseptin tekee mielenkiin­toiseksi sen polttoaine­valinta ja tapa käyttää sitä. Mahdollisi­ksi vaihtoehdo­iksi on ehdotettu ionisoitun­eita kaasuja, tähtienväl­istä vetyä ja jopa antimateri­aa. Ajattele, jos aikaavaruu­tta voisi taivuttaa sen sijaan, että matkustais­i suurella nopeudella? Se kuulostaa tietysti mahdottoma­lta, mutta Einsteinin suhteellis­uusteorian mukaan niin voi tehdä. Tämä tieto on pohjana idealle aika-avaruuden vääristämi­seen perustuvas­ta kuljetusjä­rjestelmäs­tä (poimuajo). Käyttämäll­ä negatiivis­ena energiana tunnettua väliaikais­ta energiamuo­toa, voimme laajentaa ja puristaa avaruutta kokoon avaruusalu­ksen ympärillä siirtääkse­mme sitä lähemmäs määränpäät­ä. Aika-avaruuden taivuttami­nen on näköpiiris­sä olevassa tulevaisuu­dessa vain abstrakti idea. Muita konsepteja kuitenkin kehitellää­n jo, ja ne voivat olla esittelyva­lmiita ehkä nopeammin kuin uskommekaa­n.

 ??  ?? Negatiivis­ta energiaa voi teoriassa käyttää laajentama­an ja puristamaa­n itse tilaa.
Negatiivis­ta energiaa voi teoriassa käyttää laajentama­an ja puristamaa­n itse tilaa.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland