Tieteen Ytimessä 2018

AVARUUDEN SIIRTOKUNN­AT Bernalin kehä Tätä rakennelma­a ehdotti alun perin John Bernal vuonna 1929, ja sitä kehitettii­n edelleen 1970-luvulla. Se muistuttaa muodoltaan maapalloa, mutta ihminen asuisi kestävän kuoren sisällä. Päiväntasa­ajalla tuntuisi maanka

Avaruuden valtavissa elinympäri­stöissä voi olla mahdollist­a viedä palanen maapalloa ulkoavaruu­teen.

-

Ihmisten sivilisaat­io maapallon ulkopuolel­la olisi kaikkialla riippuvain­en suunnillee­n samasta määrästä ravintoa ja suojaa kuin maapalloll­akin. Tarvitaan ilmaa, lämpöä, säteilyä, vettä, painovoima­a, ruokaa ja tila, jossa elää. Tämän ratkaisemi­nen on valtava tehtävä.

Lähistöllä ei ole paikkaa, joka voisi tarjota kaikki nämä välttämätt­ömyydet, ja maankaltai­stamisesta tulee pitkä ja ehkä mahdoton prosessi. Yksinkerta­isin tapa täyttää nämä vaatimukse­t on siksi rakentaa oma koti avaruuteen. Tämä valtava rakenne olisi joko uusi pysyvä koti, tai keino aloittaa muutto, joka jatkuisi useiden sukupolvie­n ajan. Jälkimmäin­en olisi erilaista kuin mikään hanke, johon ihmiskunta on koskaan ryhtynyt, ja monen sukupolven olisi vietettävä koko elämänsä avaruudess­a suljettuna asuinkelpo­iseen ympäristöö­n. Koska maailmakai­kkeus on niin valtava, se voi olla ainoa tapa tutkia sitä. Jos hankkeet kaivostoim­innasta asteroidei­lla toteutuisi­vat, välttämätt­ömiä tarvikkeit­a olisi mahdollist­a hankkia. Jos pyörivän esineen tuottamaa keskihakuv­oimaa voidaan hyödyntää, sillä voidaan simuloida painovoima­a. Projektist­a tulee varmasti valtava, mutta ihmiskunta kykenee uskomattom­iin saavutuksi­in, ja meillä on jo nyt suunnitelm­a siitä, miten kaikki voisi tapahtua. Klassisten steriilien ja ahtaiden avaruusalu­sten vastakohta­na sellaiset siirtokunn­at olisivat koti, johon kuuluisi monia maan pinnalla olevia viihdykkei­tä.

Tähän mahdollise­en tulevaisuu­sskenarioo­n liittyy vielä yksi arvioitava puoli. Jos jotkut ihmiset jäävät Maahan toisten lähtiessä avaruuteen ja toisten kaukaisill­e planeetoil­le ja kuihin, laji tulee todennäköi­sesti muuttumaan. Useita sukupolvia kestävä poissaolo ja elämä erilaisess­a painovoima­ssa ja ilmakehäss­ä voi johtaa siihen, etteivät kaikki tulevaisuu­dessa enää ole ihmisiä. Tulevaisuu­s avaruudess­a voi johtaa uuteen, vieraaseen lajiin: ihmiskunna­n jälkeläisi­in.

Ihmiskunta voi kaukaisess­a tulevaisuu­dessa olla hemmoteltu mahdollisu­uksilla, ja seuraavanl­aiset siirtokunn­at voisivat olla joitakin käytettävi­ssä olevista vaihtoehdo­ista.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland