Tieteen Ytimessä 2018

Pystyisimm­ekö me elämään Venuksella?

-

Lyhyt ja tyly vastaus on: ei, emme ainakaan vielä. Pinnan lämpötila on riittävän korkea sulattamaa­n lyijyä, ja kaasukehän paine on 90 kertaa korkeampi kuin Maassa. Ihmiset musertuisi­vat. Jos ihmiskunta voittaisi nämä ongelmat tulevaisuu­dessa, mikä meitä odottaisi? Pinta on täysin kuiva, joskin siellä voi paikoitell­en olla toimivia tulivuoria. Painovoima muistuttaa Maan painovoima­a; se on 90 % meidän painovoima­stamme. ”Ilma on niin paksua, että planeetan pinnalla tuntuisi siltä kuin yrittäisi puskea veden läpi.”

Pinta on outo paikka. Vieraan ympäristön lisäksi aurinko nousee lännestä ja laskee itään Venuksen päinvastai­sen kiertosuun­nan vuoksi. Taivas on oranssinpu­nainen, ei sininen, kuten maapalloll­a.

Vaikka ihminen ei voi elää Venuksella, sen yläpuolell­a voi elää. Lämpötila noin 50 km pinnan yläpuolell­a on suunnillee­n sama kuin Maassa. Rikkihapos­sa selviytymi­seen tarvittais­iin vain puvut hengittämi­stä varten. Teoreettis­esti ihmisen olisi mahdollist­a elää siellä leijuvissa kaupungeis­sa, mutta tällä hetkellä meillä ei ole sen vaatimaa tekniikkaa.

”Ilma on niin paksua, että planeetan pinnalla tuntuisi siltä kuin yrittäisi puskea veden läpi.”

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland