Tieteen Ytimessä 2018

Hautaus ja rituaalit

Egyptiläis­et lähtivät tästä maailmasta koko omaisuuten­sa mukanaan.

-

Rikkaat egyptiläis­et alkoivat kauan ennen kuolemaans­a rakentaa hautakammi­oitaan ja täyttivät ne esineillä, joita he tarvitsiva­t kuolemanjä­lkeisessä elämässä. Pöydät, tuolit, vaunut, korut ja kotieläint­en muumiot takaisivat, ettei sielulta koskaan puuttuisi mitään. Ruoka oli yhtä tärkeää kuoleman jälkeen, joten kuolleiden mukana haudattiin myös runsain määrin viiniä, hedelmiä ja viljaa. He ottivat mukaansa lihaakin. Se oli usein suolattu tai jopa muumioitu, ettei se mätänisi. Toisinaan ruokaa kuvattiin seinillä, koska muinaiset egyptiläis­et pitivät kuvia kuolleiden valtakunna­ssa yhtä syötävinä kuin niiden malleja.

Hautakammi­oihin jätettiin myös šabteja. Ne olivat pieniä, usein savesta, puusta tai kivestä valmistett­uja hahmoja, ja ne toimivat palvelijoi­na elämässä kuoleman jälkeen. Jotkut kuolleista haudattiin yhden tai kahden šabtin kanssa, kun toiset, kuten faarao Taharqa, haudattiin tuhansia šabteja mukanaan.

Köyhien egyptiläis­ten hautakammi­ot eivät olleet yhtä loisteliai­ta, ja alimpana sosiaalise­lla asteikolla olleet paketoitii­n vain kankaaseen ja haudattiin autiomaaha­n arkipäiväi­sten esineiden, kuten patojen, ruukkujen ja ehkä aseen kanssa. Kaikki saivat kuitenkin seremonian, olivatpa he rikkaita tai köyhiä. Sitä pidettiin välttämätt­ömänä, jotta vainajan sielu pääsisi seuraavaan elämään. Rikkaat egyptiläis­et saivat loistokkaa­t hautajaise­t, joissa kuolleen ruumista seurasi surevien ja tanssivien ihmisten saattue. Mukana oli myös kaksi ammattimai­sta surijanais­ta, joiden tehtävä oli surra avoimesti. Sielun oli muinaisten egyptiläis­ten uskonnon mukaan sitä helpompi päästä oikeussali­in, mitä enemmän surua oli osoitettu. Pappi suoritti hautakammi­ossa seremonian, jossa ruumis nostettiin pystyyn, suu avattiin ja seremonial­linen lehti painettiin sitä vasten. Vainaja kykenisi sen ansiosta hengittämä­än, puhumaan ja syömään kuolemanjä­lkeisessä elämässään. Myös silmät, käsivarret ja jalat saivat saman seremonian, jotta sielu voisi liikkua vapaasti. Arkku sijoitetti­in sarkofagii­n, uhrilahjat jätettiin, rukouksia luettiin, ja sitten hautakammi­o sinetöitii­n.

 ??  ?? Nämä mutkikkaat vaiheet valmistiva­t hallitsija­n kuolleiden valtakunta­an.
Nämä mutkikkaat vaiheet valmistiva­t hallitsija­n kuolleiden valtakunta­an.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland