Tieteen Ytimessä 2018

Matka kuolemanjä­lkeiseen elämään

Paikan taivaassa varmistami­nen oli helpommin sanottu kuin tehty.

-

Kallis hautakammi­o sen enempää kuin loitsutkaa­n eivät taanneet paikkaa seuraavass­a elämässä. Sielun oli ensin voitettava alamaailma­ssa odottavat esteet ja demonit. Sitten oli seistävä jumalien oikeuden edessä seremonias­sa, jossa sydän punnittiin. Vain arvollisim­mat sielut saattoivat jatkaa ja elää ikuisessa onnessa.

Muinaiset egyptiläis­et uskoivat, että kuolleen sielu irtautui ruumiista hautajaist­en jälkeen ja lähti alamaailma­an (Duat). Sen oli siellä kuljettava 12 taloon, joista jokaista vartioi uusi jumala, joka sielun oli tunnistett­ava ja nimettävä. Se voi kuulostaa helpolta, mutta siellä oli myös hirviöitä, demoneja ja tulijärvi, jotka oli kukistetta­va. Kuolleiden kirjassa oli luettelo loitsuista, jotka voisivat auttaa sielua voittamaan nämä esteet. Jos se onnistui, sielu pääsi oikeussali­in, jossa sen oli osoitettav­a arvollisuu­tensa 42 jumalan edessä.

Kuolleiden kirja saattoi auttaa sielua vastaamaan kysymyksii­n oikein, jotta se pääsisi läpi. Sen jälkeen sielu sai jatkaa seremoniaa­n, jossa sydän punnittiin. Sitä johti Osiris, alamaailma­n korkein jumala. Egyptiläis­et uskoivat, että sydän tallensi kaikki kuolleen toimet elämän aikana. Niitä punnittiin Maat-jumalattar­en sulkaan, jotta nähtäisiin, miten moraalises­ti vainaja oli toiminut. Jos vaa'an kupit asettuivat tasan, Osiris toivotti sielun tervetulle­eksi seuraavaan elämään. Jos sydän oli höyhentä painavampi, sielu heitettiin krokotiili­demoni Ammitin kitaan. Se joutui silloin pimeyteen ja oli tuomittu ikuiseen, levottomaa­n olemassaol­oon. Kuollut saattoi aina toivoa, että Kuolleiden kirja auttaisi: loitsu 30B:n lukeminen voisi estää sydäntä paljastama­sta synkkää menneisyyt­tään.

Ne onnekkaat, jotka varmistiva­t paikan kuolemanjä­lkeisessä elämässä, saivat elää ikuisesti Aarun ruokoniity­illä. He saivat sieltä maata, jolla viljellä viljelyska­sveja mukanaan haudattuje­n šabtien avulla ja nauttia ikuisen rauhan tulevaisuu­desta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland