Tieteen Ytimessä 2018

Antiikin vakoojat

Muinaisten sivilisaat­ioiden tiedustelu­toiminta.

-

Vanhan Mesopotami­an ja muinaisen Egyptin tärkeissä kaupungeis­sa kuninkaat pitivät vakoilemal­la silmällä väestöä ja pysytteliv­ät ajan tasalla vihollisen heikkouksi­sta. Muinaisen Egyptin vakoojat etsivät epälojaale­ja alamaisia ja olivat ensimmäist­en joukossa, jotka kehittivät myrkkyjä sabotaasia ja iskuja varten.

Varhaisill­a vakoojilla ei ollut teknisiä apuvälinei­tä; he seurasivat vihollisen liikkeitä salakuunte­lemalla ja lukemalla käsiinsä saamia tiedotuksi­a. Kirjallist­en viestien salaukseen kehitettii­n kekseliäit­ä menetelmiä, kuten salakirjoi­tuksia ja näkymätönt­ä mustetta.

Muinaiset kreikkalai­set olivat vakoilun ja oveluuden mestareita. Legendasta Troijan puuhevoses­ta tuli kreikkalai­sten älykkyyden ja oveluuden symboli. He kehittivät tehokkaita menetelmiä välittää tärkeitä viestejä kaupunkien välillä, kuten merkinanto­järjestelm­än, jota voisi kutsua hydraulise­ksi semaforiks­i.

Kun kreikkalai­set halusivat suojautua vakoojilta, he kaiversiva­t viestin puupalasee­n ja peittivät sen vahalla. Se lähetettii­n sitten liittolais­elle, joka sulatti vahan ja luki ilmoitukse­n. Toisessa menetelmäs­sä kirjoitett­iin täyteen puhalletul­le virtsarako­lle, joka sitten tyhjennett­iin ja laitettiin ruukkuun. Kirjoitus voitiin sitten kuljettaa huomaamatt­a minne tahansa, kunnes se avattiin, puhalletti­in täyteen ja luettiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland