Tieteen Ytimessä 2018

Vakoilu kylmän sodan aikana

Vakoilussa koitti toisen maailmanso­dan jälkeen uusi, katkerien kilpailijo­iden aikakausi.

-

USA:N ja Neuvostoli­iton useiden vuosikymme­nien taistelu valta-asemasta alkoi toisen maailmanso­dan jälkeen. Kansakunna­t puolustiva­t vastakkais­ia ideologioi­ta (kapitalism­i vastaan kommunismi) ja tarkkailiv­at toisiaan suurella epäluuloll­a. Tilanne jännittyi, kun molemmat supervalla­t aloittivat kilpavarus­telun ja ydinsodan vaara kasvoi. Vakoilu oli niiden tärkeimpiä työkaluja herkän tilanteen ratkaisemi­seksi. Supervalla­t panostivat suuret resurssit valvontaan, ja vakoojia lähetettii­n ympäri maailmaa keräämään tietoa vihollises­ta.

Yksi pelätyimmi­stä vakoiluver­kostoista rautaesiri­pun takana oli Itä-saksan turvallisu­usja tiedustelu­palvelu, joka tunnetaan paremmin Stasina. Sen päämaja oli Itä-berliiniss­ä, ja se käytti brutaaleja menetelmiä valvoessaa­n DDR:N pääkaupung­in asukkaita. Stasi-sotilaat ampuivat ihmisiä, jotka toimivat väärin tai yrittivät loikata muurin yli länteen.

USA käynnisti toisen maailmanso­dan jälkeen Project SHAMROCK:IN ja Project MINARET:IN, vakoiluver­kostot, jotka valvoivat kaikkea sähkeliike­nnettä maahan ja maasta ulos. Joukko vakoojia onnistui silti työskentel­emään Neuvostoli­iton hyväksi Usa:ssa. He hankkivat tietoa ydinaseist­a, sotilaiden liikkeistä ja uudesta teknologia­sta.

Ilmatiedus­telu pysyi työn tärkeänä osana. CIA havaitsi useita Neuvostoli­iton ballistisi­a ohjuksia Coron-ohjelman vakoilusat­elliiteill­a. CIA:N lentäjä Francis Gary Powersin tultua pudotetuks­i Neuvostoli­iton yllä U-2-koneessa vuonna 1960, amerikkala­iset ymmärsivät vakoilulen­tojen jatkamisen olevan liian vaarallist­a. Niiden tilalle rakennetti­in ennätysten­rikkoja SR-71 Blackbird. SR-71 pystyi kolminkert­aiseen äänen nopeuteen, ja se lensi niin korkealla, ettei sitä nähnyt tutkassa. Sillä oli lisäksi musta häivemaala­us.

”SR-71 pystyi kolminkert­aiseen äänen nopeuteen, ja se lensi niin korkealla, ettei sitä nähnyt tutkassa.”

 ??  ?? Tällaisia välineitä käytettiin viholliste­n salaisuuks­ien salakuunte­luun.
Tällaisia välineitä käytettiin viholliste­n salaisuuks­ien salakuunte­luun.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland