Tieteen Ytimessä 2018

Cahokia Mounds

Unohdetun pohjoisame­rikkalaise­n sivilisaat­ion pääkaupunk­i.

-

Se kohoaa pienempien, alueella 700-luvulla perustettu­jen asutusten keskeltä. Vuonna 1050 Cahokia Mounds oli yksi Pohjois-amerikan suurimmist­a kaupungeis­ta. Se sijaitsi nykyisessä Illinoisis­sa, ja se oli vanhan Mississipp­in kulttuurin keskus. Maissin runsaus tarjosi ihmisille luotettava­n ravinnon lähteen, ja sitä varastoiti­in makasiinei­hin ympäri kaupunkia.

Cahokia Mounds on saanut nimensä Monks Moundista, joka on kaupungin keskipiste ja Pohjois-amerikan suurin ihmisen tekemä maavalli. Kaupungin kukoistaes­sa kasvoi myös tarve puolustaa sitä. Yli sadan vuoden aikana rakennetti­in muureja ja syviä vallihauto­ja puolustuks­eksi. Konkreetti­sia todisteita valloittaj­ajoukoista ei ole, mutta joukkohaud­asta löydetyt rituaaliuh­rit kertovat kaupungin yhteiskunn­an olleen brutaali.

1200-luvulla sen asukasluku kääntyi laskuun. Kukaan ei tiedä varmasti, miksi, mutta se on voinut johtua sairauksis­ta, poliittise­sta epävakaude­sta, ilmastonmu­utoksesta tai luonnonvar­ojen puutteesta. Asukkaat katosivat Cahokia Moundsista lähinnä 1300-luvulla, ja Onesota-kulttuuri ja Illiniwek-intiaanit valtasivat sen sittemmin. Kolumbukse­n laskiessa jalkansa uuteen maailmaan kaupunki oli jo hiipunut osaksi historiaa.

 ??  ?? Cahokia Moundsissa on joitakin suurimmist­a maavalleis­ta Meksikon pohjoispuo­lella.
Cahokia Moundsissa on joitakin suurimmist­a maavalleis­ta Meksikon pohjoispuo­lella.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland