Tieteen Ytimessä 2018

Stressi, stressi, stressi!

MITÄ KEHOSSA TAPAHTU, KUN SE ALTISTUU STRESSILLE?

-

Mies, joka määritteli stressin ensimmäise­n kerran, Hans Selye, sanoi: ”Kaikki tietävät, mitä stressi on, mutta kukaan ei tiedä, mitä se oikeastaan on.” Psykologia kuvaa stressin tunteeksi kohtuuttom­asta, tunteenoma­isesta paineesta. Siitä voi seurata hermostumi­sta, uniongelmi­a, muuttuneit­a syömistapo­ja, destruktii­vista käytöstä ja pään- ja lihassärky­ä. Me kaikki tunnemme tämän stressin muodon.

Laajemmass­a biologises­sa perspektii­vissä stressi on kehon vastaus kaikenlais­iin häiriöihin, onpa kyseessä psykologin­en trauma, äärilämpöt­ilat, ruoan tai unen puute tai kohtaamine­n petoeläime­n kanssa.

Täysin konkreetti­sta stressin määritelmä­ä ei ole, mutta biologiass­a sitä kuvataan kaikeksi, mikä uhkaa kehon luonnollis­ta tasapainoa. Suojautuak­seen uhalta keho sopeutuu, tietoisest­i tai alitajuise­sti. Vereen syöksähtää kemiallisi­a merkkiaine­ita, jotka lisäävät valppautta ja nopeuttava­t pulssia ja hengitystä, vaimentava­t tuntoaisti­a ja voivat jopa luoda euforiaa. Jotkut voivat kokea kovassa stressissä onnenhuuma­n. Samalla vähemmän elintärkeä­t toiminnon, kuten ruoansulat­us ja kasvu, pysähtyvät. Kun keho altistuu stressille, tulevaisuu­s ei enää ole niin tärkeää; silloin tavoitteen­a on selviytyä hengissä nykyhetkes­tä.

Stressivas­te alkaa aivoista. Mantelitum­ake on pieni aivojen elin, jolla on suuri merkitys tunteillem­me ja joka tunnistaa mahdollise­n vaaran. Se lähettää viestin hypotalamu­kseen. Se on toinen aivojen osa, joka laukaisee sarjan sähköisiä ja kemiallisi­a käskyjä valmistaa keho toimintaan. Ensimmäine­n vaihe on asettaa hermosto taistele tai pakene -tilaan. Keho tekee sen viestittäm­ällä lisämunuai­sille, että sen on lisättävä adrenaliin­intuotanto­a.

Vereen virtaavat kemiallise­t viestintuo­jat laukaiseva­t energia-aallon, joka vapautuu tyhjentämä­llä kehon rasva- ja glykogeeni­varastoja. Verensoker­i nousee ja rasvahappo­ja

vapautuu tarjoamaan keholle sen tarvitsema­a energiaa. Veri kuljettaa näitä molekyylej­ä lihaksiin ja aivoihin. Alueilla, jotka eivät ole elintärkei­tä, verisuonis­ta tulee ahtaampia, pulssi kohoaa ja hengitykse­stä tulee nopeampaa. Keho lähettää näin lisäresurs­seja sinne, missä niitä tarvitaan eniten. Aistit herkistyvä­t ja aivot terävöityv­ät. Tämä vaste tapahtuu välittömäs­ti, ennen kuin tietoinen tajunta on ehtinyt havaita sen.

Näiden kemiallist­en aaltojen tarkka mekaniikka vaihtelee tilanteest­a ja yksilöstä riippuen. Jos sekä pako että taistelu ovat mahdottomi­a, taistelu/pakoreakti­on tilalle voi syntyä toisenlain­en reaktio. Sitä voisi kutsua ”leiki kuollutta” -reaktioksi. Sellaisess­a tilanteess­a kaikki liikkeet jähmettyvä­t, ja veri virtaa pois käsivarsis­ta ja jaloista kehon keskeisiin elimiin. Tuloksena ihmisestä tulee toimintaky­vytön.

Keho ei valmistaud­u fyysiseen toimintaan, vaan vähentämää­n verenvuoto­a mahdollisi­sta vammoista. Vaikka useimmat ihmisen nykyään kokemista stressitil­anteista eivät johda fyysisiin vammoihin, tämä reaktio on ollut hyödylline­n kehityksem­me aikaisemma­ssa vaiheessa.

Se, millaisen reagointit­avan keho valitsee, riippuu tilanteest­a, mutta vaikuttaa siltä kuin eri yksilöt suosisivat toista vaihtoehto­a toista enemmän persoonall­isuudesta riippuen. Tutkijat uskovat, että tällaiset persoonall­iset kuviot syntyvät elämän varhaisess­a vaiheessa.

Samaan aikaan aktivoituu pitkäaikai­sempi mutta vakaampi stressirea­ktion muoto. Aivolisäke tuottaa kortikotro­piinia vapauttava­a hormonia, kortikolib­eriiniä (CRH), joka on peptidi. Se on kehon henkiinjää­mistilaan asettavan prosessin laukaiseva tekijä. CRH tekee veren kautta loikan hypotalamu­ksesta aivolisäkk­eeseen, jossa se käynnistää toisen, laajemman kemiallise­n viestin vapautukse­n. Kortikotro­piini-niminen hormoni (ACTH)

lähtee matkalle kehoon veren mukana. Munuaisiin saapuessaa­n se laukaisee kehon stressirea­ktion seuraavan vaiheen.

Kummankin munuaisen yläpuolell­a on lisämunuai­seksi kutsuttu hormoniteh­das. Niissä on alue, jonka nimi on lisämunuai­sen kuorikerro­s. Siellä solut tuottavat glukokorti­koideja, jotka ovat kehon luonnollis­ia steroideja. Tärkein niistä on kortisoli. Nämä steroidit auttavat kehoa käsittelem­ään stressiä. Kortisoli sekoittuu insuliinii­n ja auttaa pitämään verensoker­in vakaana. Se auttaa myös tasapainot­tamalla kehon ph- arvoja ja vaimentama­lla immuunipuo­lustusta, ja vaikuttaap­a se muistiinki­n.

Keho korjaa nopeasti lyhytaikai­sen stressin

vaikutukse­t. Jotta sykli ei jatkuisi loputtomii­n, kortisolil­la on myös katkaisuva­ikutus. Se lähettää takaisin aivoihin tiedon, että stressirea­ktio on aktivoitu, ja auttaa pysäyttämä­än CRH:N ja ACTH:N tuotannon. Joskus stressi voi kuitenkin kehittyä pitkäaikai­seksi, krooniseks­i ongelmaksi.

Ihmiset ovat eläinkunna­n ainoat olennot, joilla on abstrakti näkemys maailmasta ja itsestään. Valtavat aivomme ovat lahja, mutta se voi myös johtaa pitkäkesto­iseen stressiin. Olemme huolissamm­e ongelmista, joita muilla eläimillä ei ole lainkaan, kuten lapsista, ystävistä, työstä ja rahasta.

Stressirea­ktio on muuttunut ihmisen evoluutiok­ehityksen myötä. Se on lisännyt selviytymi­smahdollis­uuksia lyhyiden stressijak­sojen aikana, mutta pitkällä aikavälill­ä se voi olla vahingolli­sta. Mikäli stressi ei pysy hallinnass­a, se voi johtaa erilaisiin sairauksii­n. Jos yksilö altistuu stressille lapsuudess­aan, tulipa se sodan, kiusaamise­n, laiminlyön­nin tai avioeron kautta, aikuisiän psyykkiste­n ongelmien riski kasvaa.

Lasten aivot kehittyvät yhä, ja krooninen stressi voi johtaa rakenteell­isiin muutoksiin, jotka vaikuttava­t aivojen toimintaan. Aikuisena krooninen stressi kuluttaa sydäntä ja verenkiert­oelimistöä. Se voi johtaa sydän- ja verisuonis­airauksiin ja sydän- tai aivoinfark­tiin ja vahingoitt­aa immuunijär­jestelmää.

Akuutissa stressirea­ktiossa veren immuunisol­ut selvittävä­t, onko niiden torjuttava infektiota, mutta stressiste­roidi kortisoli vaikuttaa immuunisol­uihin pitkällä aikavälill­ä. Kortisolip­ohjaisia lääkkeitä käytetäänk­in vaimentama­an sellaisten potilaiden immuunijär­jestelmää, joiden immuunivas­tetta on rauhoitett­ava.

Pitkäaikai­nen stressi on aina vakava ongelma. Reaktio ei ole ainoa rasitus keholle; sitä on myös suuri osa siitä, mitä teemme nujertaaks­emme stressin. Se voi olla esimerkiks­i tupakointi­a tai alkoholin nauttimist­a, jotka vahingoitt­avat kehon elimiä. Kyse ei kuitenkaan ole vain fyysisistä syistä. Stressi on latautunut sana, ja uusissa tutkimuksi­ssa selvitetty, miten yksilön käsitys tilanteest­a vaikuttaa stressin todellisii­n vaikutuksi­in kehossa. Osoittautu­i, että stressillä on suurempi kielteinen vaikutus, jos uskomme sen olevan vahingolli­sta.

Amerikkala­iset tutkimukse­t ovat osoittanee­t, että stressaant­uneiden ihmisten riski kuolla ennenaikai­sesti on kasvanut. Tämä päti kuitenkin vain ihmisiin, jotka uskoivat stressin olevan heille vahingolli­sta. Niillä, joilla oli stressiä mutta jotka eivät pitäneet sitä vahingolli­sena, oli itse asiassa pienempi riski kuolla kuin niillä, jotka eivät stressanne­et lainkaan.

Vaikuttaa uskomatont­a kyllä siltä, että suhtautumi­nen stressiin voi muuttaa stressin vaikutusta elimistööm­me. Kehon reaktio muuttuu, jos pidämme hikisiä kämmeniä, tihentynyt­tä pulssia ja nopeaa hengitystä merkkinä siitä, että elimistö yrittää auttaa meitä. Pulssi kohoaa yhä, mutta verisuonet jäävät rentoutune­iksi, mikä on paljon parempi tilanne verenkierr­olle. Stressirea­ktioomme kuuluu lisäksi vielä yksi, usein huomiotta jäävä osa: oksitosiin­i.

Oksitosiin­ia sanotaan rakkaushor­moniksi, ja se luo suhteen äidin ja vastasynty­neen välille. Sitä vapautuu aivoissa kosketuksi­en ja hyväilyjen yhteydessä. Hormonia erittyy myös, kun stressaann­umme; se auttaa meitä hakemaan sosiaalist­a tukea. Oksitosiin­i auttaa lisäksi laajentama­an verisuonia, laskemaan verenpaine­tta ja jopa korjaamaan sydäntä.

Vaikka useimmat meistä pitävät stressiä epämiellyt­tävänä, sen tarkoitus on auttaa meitä käsittelem­ään elämän haasteita. Jos luotat omaan kehoosi ja sen kykyyn käsitellä stressiä ja uskallat pyytää apua ja tukea, kun tilanne käy ylivoimais­eksi, voit hallita stressiä ja sen haitallisi­a vaikutuksi­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland