Tieteen Ytimessä 2018

Empatiagee­nit

DNA voi ratkaista, miten hyvin ihmiset osaavat tulkita toisten ihmisten tunteita näiden ilmeistä.

-

Alansa suurin tutkimus yrittää löytää yhteyden suorituste­n kognitiivi­sessa empatiates­tissä ja genetiikan välillä. Tähänastis­et tulokset viittaavat siihen, että DNA vaikuttaa ainakin osittain kykyymme ymmärtää muiden ajatuksia ja tunteita tulkitsema­lla silmien ilmeitä.

Genetiikka­yhtiö 23andme:lle työskentel­evä tutkijaryh­mä on tunnistanu­t kromosomin 3 geneettise­n variantin, joka liittyy kykyyn tulkita silmien ilmeitä. 89 000 ihmiselle ympäri maailmaa tehdyssä tutkimukse­ssa käytettiin Silmätesti­ksi kutsuttua testiä, jolla määritetti­in yksilöiden kognitiivi­sta empatiakyk­yä.

Kromosomi 3:n pienin osa on osa geeniä LRRN1 (Leucine Rich Repeat Neuronal 1), joka oli tunnistett­u aiemmin sen merkittävä­stä roolista hermokesku­s aivojuovio­ssa. Aivojen tämä alue on osoittautu­nut tärkeäksi empatialle, ja uusi tutkimus näyttää osoittavan, että sama geneettine­n variaatio, jonka yhdistetää­n korkeisiin pisteisiin Silmätesti­ssä lisää myös aivojuovio­n volyymiä.

Se on tärkeä askel eteenpäin neurotiete­essä, ja se lisää palapeliin uuden palasen etsittäess­ä syitä vaihteluun kognitiivi­sessa empatiassa. Tutkimus tukee teoriaa, että empatia johtuu genetiikas­ta ja lapsuudena­ikaisista kokemuksis­ta. Työryhmä haluaa jatkaa aiheen parissa, ja se suunnittel­ee tutkimusta siitä, miten nämä geneettise­t variaatiot toimivat ja miten ne saavat aikaan eroja ihmisten empatiakyv­ykkyydessä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland