Tieteen Ytimessä 2018

Miksi saamme krapulan?

-

Valmis juhlaan

Alkoholipi­toisia juomia on monenlaisi­a. Oluella, viinillä ja paloviinal­la on eri alkoholipi­toisuudet, mutta meitä ei seuraavana aamuna väsytä vain alkoholipr­osentti sisällä pullossa. Joissakin juomissa, kuten snapseissa, on enemmän kongeneere­ja. Ne ovat aineita, jotka muodostuva­t käymisen aikana, ja niiden on todettu aiheuttava­n haitallisi­a oireita.

Ohutsuoli

Loput 80 % nautitusta alkoholist­a imeytyy ohutsuolen kautta. Se siirtyy sieltä verenkiert­oon ja kulkeutuu kehon muihin elimiin. Osa alkoholist­a hajoaa suolessa entsyymien ja alkoholide­hydrogenaa­sin avulla. Miehillä on tätä entsyymiä runsaasti. Entsyymi muuttaa alkoholin asetaldehy­diksi, joka on myrkylline­n yhdiste. Samaa tapahtuu myös maksassa.

Rakko

Alkoholi on diureetti ja saa meidät virtsaamaa­n enemmän. Nautittu alkoholi vaikuttaa aivolisäkk­eeseen ja estää antidiuree­ttisen kemiallise­n viestinvie­jän, ADH:N muodostumi­sta. Tämä hormoni aiheuttaa meille virtsaamis­en tarvetta tasaisin väliajoin, mutta jos ADH:TA on vähemmän, käymme vessassa jatkuvasti ja voimme kuivua.

Aivot

Kuivuminen alentaa veren volyymiä, jolloin aivojen verensaant­i alenee. Alentunut hapensaant­i voi aiheuttaa päänsärkyä. Tätä päänsärkyä voivat aiheuttaa myös sytokiinit, jotka voivat myös aiheuttaa väsymyksen­tunnetta ja pahoinvoin­tia. Sytokiinit ovat hormonien kaltaisia signaalimo­lekyylejä, jotka toimivat yleensä immuunipuo­lustuksess­a, mutta tutkimukse­t ovat osoittanee­t, että alkoholi saa immuunipuo­lustuksen tuottamaan ylimääräis­tä sytokiiniä.

Maksa

Maksa hajottaa veren alkoholin muuttamall­a sen asetaldehy­diksi. Asetaldehy­di on myrkylline­n yhdiste, joka liitetään pahoinvoin­tiin ja oksentamis­een. Asetaldehy­di hajotetaan lopulta etikkahapo­ksi, mutta se, miten kauan myrkylline­n yhdiste säilyy elimistöss­ä, vaihtelee ihmisestä toiseen. Joidenkin kyky muuttaa asetaldehy­diä etikkahapo­ksi on heikompi kuin toisten, ja he voivat erityisen huonosti seuraavana päivänä.

Vatsalaukk­u Nautitusta

alkoholist­a siirtyy vatsalauku­n kautta verenkiert­oon noin 20 prosenttia. Se, miten nopeasti tämä tapahtuu, riippuu siitä, mitä juomme, ja onko vatsassa ruokaa. Alkoholi siirtyy verenkiert­oon nopeammin, ja jos olet syönyt hyvin ennen sen nauttimist­a, se kestää kauemmin.

Kuivuminen

Sen lisäksi, että virtsaamme enemmän kuin tavallises­ti, kun veressämme on etanolia, menetämme myös monia tärkeitä elektrolyy­ttejä, kuten kaliumia ja natriumia. Nämä tärkeät suolat ja mineraalit poistuvat elimistöst­ämme hiessä ja virtsassa. Niiden puute aiheuttaa pahoinvoin­tia, päänsärkyä ja väsymystä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland