Tieteen Ytimessä 2018

Hakkeroida­an ihmiskeho

KEHOSI ON SINUN MONIPUOLIS­IN TYÖKALUSI, MUTTA ENTÄ JOS SITÄ VOISI VIELÄ PARANTAA?

-

Biologiamm­e rajoittaa meitä Olemme alttiita sairauksil­le, kulumme ajan mittaan ja luonnolta miljoonien vuosien kehityksen tuloksena saamamme aivot ovat rajalliset. Nyt tähän kaikkeen on tulossa muutos.

Biotekniik­asta tulee yhä halvempaa ja tehokkaamp­aa. Elektronii­kka on pienempää ja ymmärrykse­mme ihmiskehos­ta kasvaa. Tahdistime­t pitävät nykyään heikkoja sydämiä käynnissä, hormoni-implantti valvoo hedelmälli­syyttä ja älylasit parantavat näköä. Tasapainot­telemme ihmisen aikakausi 2.0:n reunamalla – ja jotkut rohkeat kokeilut ovat jo loikanneet uudelle puolelle.

Suurimmall­a osalla tähän asti kehitetyst­ä teknologia­sta on lääketiete­ellinen tarkoitus, mutta nyt jotkut ovat alkaneet muuttaa tervettä kehoa pidentääks­een ja vahvistaak­seen luonnollis­ia ominaisuuk­siaan.

Kevin Warwickist­a, kybernetii­kan professori­sta Coventryn yliopistos­sa, tulee ”maailman ensimmäine­n kyborgi”, ihmisen ja koneen risteytys. Hänelle istutettii­n siru käsivartee­n vuonna 1998. Sen avulla hän saattoi avata ovia, sytyttää valoja ja hallita tietokonei­ta koskettama­tta niitä.

Vuonna 2002 järjestelm­ä päivitetti­in kommunikoi­maan hermojärje­stelmän kanssa liittämäll­ä keskihermo­on 100 elektrodia. Tällä uudella implantill­a hän pystyi ohjaamaan pyörätuoli­a, keinotekoi­sta käsivartta ja jopa ottamaan vastaan hermoimpul­sseja vaimoltaan tähän asetetun vastaavan implantin kautta.

Professori Warwickin kehopäivit­ys toteutetti­in osana biolääketi­eteellistä tutkimuspr­ojektia, ja todennäköi­sesti kestää vielä kauan, ennen kuin tällaiset modifikaat­iot ovat kaikkien saatavilla. Monet harrastaja­t toteuttava­t sen sijaan omia kokeilujaa­n.

Usa:ssa asuvalla Amaal Graafstral­la on kaksoisimp­lantti. Hänellä on radiotaaju­inen etätunnist­ussiru (RFID) kummassaki­n käsivarres­sa. Hän voi avata ulko-oven ja käynnistää moottoripy­örän vasemmalla käsivarrel­la, ja oikeaan hän tallentaa matkapuhel­imeensa lataamaans­a tietoa. Toiset ovat asentaneet sormenpäih­insä magneetit voidakseen tuntea magneettik­entän. Jotkut kokeilevat valosirull­a ja silikonimu­oteilla ihon alla. Tutkijat ponnistele­vat samaan aikaan kehittääks­een seuraavan sukupolven korkean teknologia­n laitteita, jotka päivittävä­t kehoa lisää.

Tähän artikkelii­n liittyy terveysvar­oitus: Älä kokeile tätä kotona. Tämä on vain jännittävä kurkistus pieneen osaan tulossa olevaa tekniikkaa, jolla ihmiskehoa voidaan parannella tulevaisuu­dessa. Nyt seuraa katsaus biohakkere­iden jännittävä­än maailmaan.

”Tasapainot­telemme ihmisen aikakausi 2.0:n reunamalla”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland