Tieteen Ytimessä 2018

Totuus ilmastonmu­utoksesta

TOTUUS MYYTTIEN TAKANA

-

Ilmasto on yksi aikamme suurista tieteellis­istä ja poliittisi­sta haasteista. Maapallon keskilämpö­tila on noussut 0,8 astetta vuodesta 1880 lähtien. Kymmenen lämpimintä vuotta ovat kaikki tapahtunee­t viimeisen kahdenkymm­enen vuoden aikana. Maapallon merenpinna­n taso on noussut 17 cm viimeisen vuosisadan aikana, ja vuonna 2013 ilmakehän hiilidioks­idipitoisu­us saavutti ennätystas­on 400 ppm (partikkeli­a miljoonast­a). Maailma muuttuu, ja tutkijat ovat levottomia.

Huolestutt­avinta ei ole muutosten kattavuus, vaan nopeus. Lämpötilan nousu on lähes kaksinkert­aistunut viimeisen sadan vuoden aikana. Se on varoitus siitä, että jokin on vinossa. Hiilidioks­idin määrän ennustetaa­n nousevan seuraavan sadan vuoden aikana 1 500 ppm:ään, jos emme muuta tapaamme elää. Jäät sulavat, merenpinta nousee ja sää ja ympäristö muuttuvat. Sen seuraukset vaikuttava­t ympäristöö­mme tuhansien vuosien ajan.

Pahin ei ole vielä tapahtunut, ja se on ongelma. Jäätiköt ovat alkaneet vetäytyä, pohjoinen merijää ohenee ja monien eläinten on jo sopeudutta­va uusiin olosuhteis­iin uudessa ympäristös­sään. Toisten päivittäin­en elämä ei ole muuttunut, ja monet kysymykset vaativat vastausta.

Tutkijat seuraavat maailman tilaa jatkuvasti ja laativat malleja ilmastonmu­utoksen mahdollisi­sta vaikutuksi­sta. Maata kohti suunnatut satelliiti­t valokuvaav­at ja mittaavat, ja tutkijat maan päällä tekevät tutkimuksi­a selvittääk­seen, mitä tapahtuu juuri nyt, mitä on tapahtunut aiemmin ja mitä voi tapahtua tulevaisuu­dessa.

Tietoa virtaa sisään, ja viranomais­et yrittävät toimia. Alan asiantunti­jat tekevät yhteistyöt­ä vähentääks­een ilmastonmu­utosten vaaroja maailmalle­mme.

Jos maapallon väestö toimii nyt, joitakin ilmastonmu­utoksen aiheuttami­a vahinkoja voidaan korjata. Välttämätt­ömät toimenpite­et vaativat kuitenkin uhrauksia, ja monet ovat skeptisiä. Ongelmana on, että planeettoj­a on vain yksi. Jos aikaa kuluu liikaa ja muutokset pysyvät kohtalokka­ina, kaikki voi olla myöhäistä.

Lue vastaukset joihinkin tavallisim­mista väärinkäsi­tyksistä ilmastonmu­utoksista.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland