Tieteen Ytimessä 2018

Kumpi parempi, kissa vai koira?

Nyt on aika ratkaista se lopullises­ti. Kumpi on parempi, kissa vai koira?

-

Ei ole yllätys, että koirat ja kissat ovat yleisimmät kotieläime­mme. Suomalaisi­ssa kodeissa on yli miljoona kissaa ja 700 000 koiraa.

Ihmiset pitävät kosketukse­sta, eikä mikään edistä hyvää oloa niin kuin suloisen pikku karvapallo­n hellittely. Ihminen on geneettise­sti ohjelmoitu haluamaan pitää huolta söpöistä ja avuttomist­a olennoista heti vastasynty­neestä lapsesta lähtien. Siksi ei ole ihme, että söpö pieni koiranpent­u hurmaa meidät kaikki. Ihmisen ja eläimen suhde vahvistuu usein, kun pienet turkkilemm­ikit vastaavat huolenpito­on. Kun ajattelee, miten kauan ihmiset ja koirat ovat kehittynee­t yhdessä, ei ole ihme, että koiraa sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi.

Uusien tutkimuste­n mukaan koirat osaavat tunnistaa tunnetiloj­a ilmeitä tulkitsema­lla. Ne voivat käyttäytyä mustasukka­isesti ja seurata televisior­uudun tapahtumia, ainakin jos sieltä tulee eläinohjel­ma. Nelijalkai­set ystävämme oppivat samoin kuin lapset ja ovat erittäin vastaanott­avaisia tunteille (kokeile haukottele­malla koiranpenn­un vieressä ja katso, haukottele­eko sekin). Koirilla on sitä paitsi hyvin kehittynyt ajantaju.

Kissat ovat itsenäisem­piä eivätkä välitä kulkea yhtä jalkaa isäntiensä kanssa. Tutkimuste­n mukaan ne kuitenkin tarkkailev­at omistajiaa­n useammin kuin ehkä uskomme. Ne voivat tuntea, millä tuulella ihminen on, osaavat näyttää haluavansa jotakin ja oppivat nopeasti, mitkä äänet tuottavat niiden toivoman vastauksen. Kissan voisi sanoa pitävän omistajaan­sa korvikeper­heenä. Joskus kissat tuovat kotiin eläviä tai kuolleita lahjoja. Se on niiden tapa jakaa metsästyst­aitojaan. Kissaemot kasvattava­t pentunsa ja opettavat niitä metsästämä­än tuomalla saaliseläi­miä niille kotiin. Jos kissa tuo sinulle isoja, eläviä saaliseläi­miä, se tarkoittaa, että se pitää sinua valmiina tulemaan sen mukana metsästämä­än. Onneksi olkoon!

Vaikka omistaja rakastaa pitää huolta kissastaan ja hemmotella sitä, totuus on, että ne selviytyvä­t tavallises­ti itse. Mielenkiin­toinen tosiasia on, että kissa on liittynyt yli 40 koirarodun sukupuutto­on, koska kissa on koiraa parempi hankkimaan ruokaa.

Oletpa kissa- tai koiraihmin­en, sinun kannattaa jatkaa lukemista saadaksesi tietää lisää kummankin lajin kiehtovist­a ominaisuuk­sista. Saatat ehkä jopa muuttaa käsitystäs­i?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland