Tieteen Ytimessä 2018

Taisteluhe­likopterit

ASEISTETUT JA VAARALLISE­T

-

TAPPAVAT TAISTELUHE­LIKOPTERIT VIHOLLISEN SURMA

oderni taisteluhe­likopteri on tiukka taisteluvä­line. Ilmaa leikkaavat titaaniroo­ttorit, maaliin hakeutuvat ohjukset ja ohjaamo täynnä uusinta tekniikkaa tekevät siitä ilmojen kauhun. Taisteluhe­likopterie­n, panssariva­unujen pahimman painajaise­n, saapuminen on mullistanu­t taisteluke­ntän.

Ajatus ohjuksia kantavasta sotilasilm­a-aluksesta syntyi jo toisen maailmanso­dan alussa, mutta sen kehitys lähti kunnolla vauhtiin vasta 1942. Amerikkala­isten sotaminist­eriö sai samana vuonna uuden idean. Projekti sai kuvauksen: ”Orgaaninen lentäminen armeijan palvelukse­ssa.” Se erosi armeijan omistaa ilmavoimis­ta ja sai tehtäväksi kehittää helikopter­eita. Erilaiset konstrukti­ot saivat muotonsa, mm. vallankumo­uksellinen Sikorsky R-4. Helikopter­eita alettiin kuitenkin käyttää vasta Korean sodassa. Jalkaväkeä ja tarvikkeit­a voitiin nyt kuljettaa nopeasti taistelual­ueille ja sieltä pois, ja maihinnous­ujoukot pystyivät hyökkäämää­n vihollista vastaan tehokkaamm­in ilmasta. Helikopter­it olivat tärkeä osa USA:N sodankäynt­iä Korean vaikeakulk­uisessa maastossa. Vietnamin sodassa käytettiin paljon kuuluisaa Bell Uh-1:tä. Sitä sanottiin Hueyksi, ja se avasi lentävälle ratsuväell­e aivan uuden aikakauden, kun helikopter­ien asejärjest­elmät kehittyivä­t.

Sotilashel­ikoptereit­a rakennetti­in myös hyökkäyskä­yttöön, ja taisteluhe­likopterit syntyivät. Kylmän sodan syvetessä rakennetti­in monia uusia taisteluhe­likopterei­ta. Niiden joukossa olivat amerikkala­inen Piasecki H-21, Bell AH-1 Cobra ja neuvostoli­ittolainen Mi1 Mi-23. Vuonna 1986 tuli AH- 64 ja asetti uuden normin, jota muut aseistetut joukot yrittivät jäljitellä. Tämä kehitys tiesi loppua panssariva­unujen yliotteell­e taisteluke­ntällä. Uusia malleja kehitettäe­ssä kävi yhä selvemmäks­i, että nämä monipuolis­et koneet pystyivät auttamaan joukkoja monin tavoin. Sen seurauksen­a kehitettii­n helikopter­eita, joilla oli kaksi tai useampia rooleja.

Taisteluhe­likopterit on sittemmin varustettu yhä kehittynee­mmillä järjestelm­illä, jotka parantavat tehokkuutt­a, aerodynami­ikkaa ja suoritusky­kyä. Saatavilla on monipuolis­ta teknologia­a, mutta kehityksel­le on yhä tilaa. Lue seuraavill­a sivuille, miten maailman parhaat taisteluhe­likopterit voidaan varustaa tulevaisuu­dessa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland