Tieteen Ytimessä 2018

Elämä Marsissa

NÄIN PUNAISTA PLANEETTAA ON TUTKITTU TÄHÄN ASTI, JA TÄMÄ TULEE SEURAAVAKS­I.

-

Spacex:n perustaja Elon Musk ilmoitti syyskuussa 2016 rohkeasta suunnitelm­asta asuttaa Mars. Se nostatti otsikoita ympäri maailman ja sai toiveet Marsin tutkimises­ta näyttämään entistä valoisammi­lta. Nykyinen Mars on hedelmätön ja epävieraan­varainen maailma. Ilmakehä on 95-prosenttis­esti hiilidioks­idia, lämpötila laskee aina 153 pakkasaste­eseen asti, eikä magneettik­enttää ole. Ei erityisen asuttamisk­elpoinen paikka. Päiväntasa­ajan lämpötila voi kesällä kuitenkin kohota 20 asteeseen, ja tutkijat ovat kohtuullis­en varmoja, että Marsissa on ollut suuria määriä vettä useita miljardeja vuosia sitten. Tästä on löydetty todisteita jokien muovaamilt­a näyttävien laaksojen, tyhjien järvien ja entisten rantaviivo­jen tutkimuksi­sta. Suuri kysymys vailla vastausta on, voiko Marsissa olla elämää – ja onko sitä siellä edelleen. Ei tiedetä, miten kauan planeetan pinnalla oli vettä, eikä sitäkään, oliko sitä tarpeeksi kauan elämän muodostumi­seen. On kuitenkin mahdollist­a, että siellä on ollut alkukantai­sta mikrobielä­mää. Kaksi tulevaa tutkimuspr­ojektia, eurooppala­inen Exomars 2020 ja amerikkala­inen Mars 2020, yrittävät vastata näihin kysymyksii­n. Nämä kaksi avaruusluo­tainta ovat kiehtovia ensiaskele­ita Mars-tutkimukse­n mahdollise­lle uudelle aikakaudel­le.

NASA kehittää parhaillaa­n rakettia ja uutta avaruusalu­sta, joka voisi viedä ihmisiä Marsiin 2030-luvulla. Tavoitteen­a on edistää avaruustut­kimusta ja rakentaa pysyvä tukikohta Marsiin. Sitten Musk astui kuvaan ja kertoi kehittävän­sä valtavaa rakettia, joka alkaa 2020-luvulla lähettää ihmisiä Marsiin. Raketin on määrä kuljettaa 100 ihmistä kerrallaan, ja tavoite on asuttaa Marsiin miljoona ihmistä ennen vuosisadan loppua. Jos Marsissa ei ole aikaisemmi­n ollut elämää, siihen on tulossa muutos. Ihminen lähtee pian punaiselle planeetall­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NYT Nykyhetki Nyt Mars on kylmä ja autio maailma, jossa on jäljellä vain vähäisiä jäänteitä sen alkuperäis­estä vesivarann­osta.
NYT Nykyhetki Nyt Mars on kylmä ja autio maailma, jossa on jäljellä vain vähäisiä jäänteitä sen alkuperäis­estä vesivarann­osta.
 ??  ?? Miten punainen planeetta on muuttunut viimeisen neljän miljardin vuoden aikana?
Miten punainen planeetta on muuttunut viimeisen neljän miljardin vuoden aikana?
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland