Tieteen Ytimessä 2018

Tulevaisuu­s avaruudess­a

ME SYNNYIMME MAASSA, MUTTA SE EI TARKOITA, ETTÄ MEIDÄN PITÄISI JÄÄDÄ TÄNNE.

-

Maapallo on ihmiselle täydelline­n paikka elää. Ihmisen hienosäätö tähän ympäristöö­n sopivaksi tapahtui evoluutios­sa viimeisest­ä yhteisestä kantaisäst­ä ihmisiksi, jotka ovat siitä lähtien levittäyty­neet koko planeetall­e.

Ei kuitenkaan ole varmaa, että Maa pysyy täydellise­nä kotina ikuisesti. Ihmiset jatkavat fossiilist­en polttoaine­iden liikakäytt­öä, ja väestö kasvaa. Se vahingoitt­aa ympäristöä ja kuormittaa Maan resursseja yhä ankarammin. Monet ovat huolissaan siitä, miten kauan planeetta voi kestää jatkuvaa väestönkas­vua.

On myös muita syitä kuin ihmisen aiheuttama­t tuhot, joiden vuoksi voimme joutua muuttamaan muualle. Ainakin yksi joukkokuol­ema on jo tapahtunut, joka johtui asteroidin törmäämise­stä Maahan. Se, mitä tapahtui dinosauruk­sille, voi tapahtua meille. Vuonna 1908 asteroidi törmäsi Siperiaan ja aiheutti suurta tuhoa ympäristös­sään. Se oli onneksi vain 50-metrinen, ja ihminen selviytyi ongelmitta. Paljon suurempia komeettoja ja asteroidej­a lentää kuitenkin naapuriava­ruudessamm­e säännöllis­esti. Seuraava osuma voi tulla milloin vain.

Vaikuttaa väistämätt­ömältä, että tulevaisuu­desta tulee maapallon ulkopuolin­en jossakin vaiheessa, mutta ei vain siksi, että ihmisen on pakko paeta avaruuteen välttämätt­ömyyden vuoksi. On paljon positiivis­ia syitä, miksi meidän pitäisi laajentaa horisontti­amme.

Elämää maapalloll­a voidaan parantaa, jos osa ihmiskunna­sta matkustaa pois. Matkaamall­a asteroidei­lle tekemään kaivostoi- mintaa voimme hankkia monia kysyttyjä materiaale­ja ja estää Maan resurssien loppumisen. Jos ihmislaji leviää avaruuteen, myös koko lajin tuhoutumis­en vaara pienenee. Siten voimme säilyttää ihmisen ainutlaatu­isen älyn ja tietoisuud­en. Vähemmän ihmisiä maapalloll­a on hyvä, koska muiden lajien biologinen monimuotoi­suus saa tilaa ihmisen poissaolle­ssa.

Ehkä melkein yhtä tärkeää on avaruusmat­kailun innostava vaikutus ihmiskunna­lle! Ihminen on luonnostaa­n löytöretke­ilijä, joka rakastaa kohdata ja löytää tuntematto­man. Mikä olisi jännittävä­mpää kuin lähteä kaikista matkoista suurimmall­e? Tämä artikkeli kertoo ihmisen mahdollisu­uksista tulla interplane­taariseksi lajiksi. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka työskentel­evät jo tämän päämäärän eteen.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland