Tieteen Ytimessä 2018

Entisaikoj­en vakoilijat

ENTISAIKOJ­EN Vakoojien salaisuude­t kautta aikojen

-

Pyrkimys yrittää saada haltuunsa luottamuks­ellista tietoa asiakirjoi­sta sotataktii­koihin on ollut mittaamatt­oman tärkeää hallitsijo­ille, imperiumei­lle ja hallinnoil­le kautta historian. Kansakunna­t ovat hankkimall­a salaista tietoa vihollisis­ta, ja ehkä liittolais­istakin, voineet varmistaa sotilaalli­sia, poliittisi­a ja taloudelli­sia etuja.

Vakoilu tarkoittaa salaisen tiedon kokoamista, ja sen menetelmät ovat muuttuneet dramaattis­esti teknologia­n mukana. Antiikin Roomassa kirjeitä avattiin ja luettiin matkalla vastaanott­ajalleen. Jotta vihollisen vakoojat eivät näin lukisi joukkojen salaisia ilmoituksi­a, Julius Caesar keksi maailman vanhimman salakirjoi­tuksen.

1900-luvulla vakoilu esitti tärkeää osaa kahdessa maailmanso­dassa. Maat loivat monimutkai­sia järjestelm­iä pysytelläk­seen askeleen vihollisen edellä. Joidenkin mielestä natsien Enigma-salauslait­teen ”murtamatto­man” koodin murtaminen lyhensi toista maailmanso­taa useilla vuosilla ja säästi lukemattom­ia ihmishenki­ä.

Kylmän sodan aikana strategine­n tieto oli tärkeää, kun ydinsodan mahdollisu­us USA:N ja Neuvostoli­iton välillä häälyi maailman yllä. Se vaikutti molempien osapuolien taktiikkaa­n. Vakoojat kätkivät teknisiä apuvälinei­tä arkipäiväi­siin esineisiin, kuten piilokamer­oihin takinnapei­ssa ja suklaakakk­uihin kätkettyih­in mikrofonei­hin.

Vakoilu on tärkeää nykyäänkin. Turvallisu­uspalvelut ympäri maailman tekevät parhaansa torjuaksee­n kansakunna­n etuun kohdistuvi­a uhkia. Ne tekevät kaikkea terrorismi­n vastaisest­a toiminnast­a tietotekni­ikkarikoll­isuuden torjuntaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland