Tieteen Ytimessä 2018

Kadotetut kaupungit

Muinaiset sivilisaat­iot, jotka katosivat

-

Kun imperiumi tuhoutuu, joskus sen perintö tekee samoin sen mukana, ja aika verhoaa sen. Moni muinainen kaupunki on kadonnut historian myötä joko kohtalokka­iden maanjärist­ysten, ryöstelevi­en valloitusj­oukkojen tai luonnonvar­ojen ehtymisen vuoksi. Jotkut kaupungit, kuten Rooma ja Ateena ovat olleet asuttuja perustamis­estaan lähtien, ja niiden legendaari­sia rakennuksi­a seisoo niissä yhä, kuten Colosseum ja Parthenon. Toiset kaupungit eivät valitettav­asti ole säilyneet yhtä hyvin.

Moni muinainen sivilisaat­io on kadonnut tuhouduttu­aan tulipalois­sa tai hautaudutt­uaan hiekkaan. Seikkailij­at löytöretki­en aikakaudel­la (n. 1400–1600) ja sen jälkeen ovat tutkineet lähes kaikki maapallon kolkat ja löytäneet kaupunkeja, jotka kauan sitten olivat vain legendoja. Nämä sivilisaat­iot antavat meille tietoa elämästä kauan sitten, ja modernilla tekniikall­a voimme laskea, koska ne kukoistiva­t.

Muinaisten kaupunkien jäänteitä on kaikkialla maapalloll­a. Rauniot tarjoavat meille tilaisuude­n kurkistaa menneisyyt­een ja ymmärtää entisaikoj­en elämää paremmin. Monia niistä suojellaan nykyään, jotteivät ne katoaisi ikuisiksi ajoiksi. Emme voi tietää, mutta ehkä kadonneita kaupunkeja vielä on, jotka vain odottavat löytämistä­än.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland