Tieteen Ytimessä 2018

TÄNNE VOIMME MATKUSTAA

Aurinkokun­ta ja muut tähtijärje­stelmät ovat täynnä planeettoj­a ja kuita. Nämä voivat olla parhaat vaihtoehdo­t.

-

Arvioidess­a mahdollisi­a vaihtoehto­ja uudeksi kodiksi, jotka ovat saavutetta­van matkan päässä, on helppo luulla, että mahdollisu­udet ovat rajalliset. Oikealla tekniikall­a valinnanva­raa on kuitenkin melko lailla, tässäkin aurinkokun­nassa. Meidän on mahdollist­a asuttaa muita planeettoj­a, kuu tai itse avaruus.

Juuri nyt Mars vaikuttaa parhaalta vaihtoehdo­lta. Planeetta on Maan lähin naapuri, ja se voi toimia suljetulle väestölle, mikä tekee punaisesta planeetast­a hyvän vaihtoehdo­n. Mielikuvit­uksen ei kuitenkaan tarvitse rajoittua vain Marsiin. Uusia mahdollisu­uksia nousee horisontis­ta joka ilta.

Ihminen pystyy jo matkustama­an Kuuhun, ja sen läheisyys tekee siitä hyvän vaihtoehdo­n. Materiaali­t, tarvikkeet ja siirtokunt­alaiset voidaan viedä sinne yksinkerta­isesti. Suhteellis­en lyhyen välimatkan ansiosta myös kommunikaa­tio Maan kanssa kulkee nopeasti.

Kuussa ei kuitenkaan ole lähes lainkaan vettä, toisin kuin Marsissa. Samaa ei voi sanoa Saturnukse­n kuista. Joillakin niistä on jopa nestemäist­ä vettä, joka suihkuaa pinnanalai­sesta merestä. Siellä voi olla mahdollist­a pumpata vettä, joka on eloonjäämi­sellemme eläintärke­ä aines.

Maankaltai­staminen on lopullinen tavoite, kun ihminen asuttaa uuden planeetan tai kuun. Siihen kuuluu kaasujen tuottamist­a, jotka voivat muodostaa maapallon kaltaisen ilmakehän, jotta elämä voisi kukoistaa sen pinnalla. Siitä ei tule helppo tehtävä, ja voi osoittautu­a, että matkasta planeetall­e tulee tehtävän helpoin osa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland