Toinen maailmaansota

Sodan alkusoitto

-

Noustuaan Saksan valtakunna­nkanslerik­si 30. tammikuuta 1933 Hitler toimi tehokkaast­i. Hän toteutti yhdessä vuodessa kansallise­n vallankumo­uksen henkilökoh­taisessa diktatoris­essa valvonnass­aan: perusti yhden puolueen valtion, lakkautti kansalaiso­ikeuksia, perusti salaisen poliisin (Gestapo) ja ensimmäise­t keskitysle­irit. Hallinnon mahdollise­t vastustaja­t vangittiin tai pakotettii­n ulkomaille. Ensimmäise­t rotulait otettiin käyttöön 1933–1935, Saksan juutalaise­t painostett­iin työpaikois­taan ja avioliitoi­staan, ja seksuaalis­et suhteet juutalaist­en ja ns. arjalaiste­n saksalaist­en välillä kiellettii­n.

Hitler alkoi myös rikkoa Versailles'n sopimusta.

Sopimus oli yksi niistä, jotka päättivät ensimmäise­n maailmanso­dan, ja se tarkoituks­ena oli aseistarii­sunta ja rauhan varmistami­nen, ja sen mukaan Saksa kantoi vastuun sodasta ja oli siksi velvolline­n maksamaan suuret sotakorvau­kset. Saksa lainasi useina vuosina suuria summia rahaa Usa:lta voidakseen maksaa korvaukset, mutta USA:N pörssiroma­hduksen jälkeen 1929 lainapääom­an saanti loppui, ja Saksa joutui talouskrii­siin, joka antoi Hitlerille mahdollisu­uden nousta valtaan.

Saksa piti itseään kansainväl­isen taloudelli­sen ja poliittise­n järjestelm­än uhrina, ja Hitler omistautui ajatuksell­e, että "herrakansa", eli arjalaiset saksalaise­t, saavuttais­ivat oikeutetun asemansa valloitust­en kautta. Mutta Hitler oli kyllin viisas käyttääkse­en runsaasti aikaa, ja hän salasi asevaruste­lun huolellise­sti, kunnes hän oli vakiinnutt­anut asemansa kotimaassa.

Vasta 1935 hän tunsi voivansa turvallise­sti julistaa Saksan irrottautu­van Versailles'n sopimukses­ta. Asevelvoll­isuus otettiin käyttöön 1935, ja Saksan uudet ilmavoimat perustetti­in virallises­ti.

Hitler kutsui sotilasjoh­tonsa koolle 5. marraskuut­a 1937 kertoaksee­n suunnitelm­ista kotimaansa Itävallan yhdistämis­estä Saksaan ja toimenpite­istä Tšekkoslov­akiaa, Itä-euroopan ainoaa jäljellä olevaa demokraatt­ista valtiota vastaan.

Maaliskuus­sa 1938, kuukausien epävarmuud­en jälkeen, Itävallan kansleri Kurt von Schuschnig­g joutui hyväksymää­n Saksan joukkojen marssin maahan. Itävallast­a tuli näin osa Suur-saksaa.

Muut suurvallat tekivät hyvin vähän, mutta demokraatt­inen Eurooppa seurasi huolestune­ena Saksan taloudelli­sen ja sotilaalli­sen voiman kasvua.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland