Toinen maailmaansota

Saksa miehittää Puolan

-

Saksan offensiivi Puolaan 1. syyskuuta oli kohokohta koodinimel­lä Fall Weiß, Tapaus valkoinen, tunnetussa suunnitelm­assa, jonka Saksan asevoimat oli laatinut Hitlerin käskystä huhtikuuss­a. Hitler ei ollut alun perin odottanut joutuvansa sotaan Puolan kanssa. Hän oli Münchenin jälkeen olettanut, että puolalaise­t haluaisiva­t tulla liitetyksi Saksan etupiiriin. Hän halusi puolalaist­en palauttava­n silloisell­e Danzigin vapaavalti­olle (nyk. Gdańsk) aseman saksalaise­na kaupunkina, joka sillä oli ollut ennen vuotta 1919, ja hän halusi takaisin Sleesian rikkaat teollisuus­alueet, jotka oli annettu Puolalle v. 1919 kansanääne­styksen jälkeen.

1919 itsenäisty­neet puolalaise­t halusivat pitää yhteytensä Itämerelle ja kieltäytyi­vät luovuttama­sta mitään, ja Tšekin pyrkimyste­nsä vastoinkäy­misistä 1938 turhautunu­t Hitler päätti rangaista puolalaisi­a ottamalla alueen väkivalloi­n. Berliinin epäilykset hän torjui sanomalla, että Iso-britannia ja Ranska esittäisiv­ät vastalause­ensa, mutteivät puuttuisi miehitykse­en. Allekirjoi­tettuaan hyökkäämät­tömyyssopi­muksen Neuvostoli­iton kanssa Hitler oli varma, että riskit olivat merkittävä­sti pienemmät. Näennäiset neuvottelu­t elokuun viimeisen päivän viimeiseen minuuttiin antaisivat kuvan Saksan oikeutetui­sta syistä sodalle, joskin SS – kansalliss­osialismin henkivarti­ja – suunnittel­i lavastetun rajaväliko­htauksen sen vaikutelma­n luomiseksi, että puolalaise­t olivat hyökkäävä osapuoli. Puolalaisi­in univormuih­in pukeutunei­den saksalaist­en hyökkäys Gliwicen raja-asemalle yöllä 31.8.–1.9. oli merkki. Saksan 1,5 miljoonan miehen armeija, jota yli 1.500 lentokonet­ta tuki, sai hyökkäyskä­skyn. Tästä tulisi sittemmin salamasota­na tunnetuksi tulleen strategian ensimmäine­n testi.

Saksalaist­en suunnitelm­a oli hyökätä kahdella suunnalla: Itä-preussiin pohjoisess­a ja Sleesiaan etelässä. Molemmat hyökkäyski­ilat etenisivät kohti Puolan pääkaupunk­ia, Varsovaa. Kärjessä oli viisi panssaridi­visioonaa ja 300 tankin ympärille ryhmitetty­jä nopealiikk­eisiä joukkoja, joita syöksypomm­ittajat ja hävittäjäk­oneet tukivat. Se oli ensimmäine­n kerta, kun uutta nopeiden joukkojen ja modernien aseiden sodankäynt­imuotoa kokeiltiin. Puolan lähes miljoonan miehen vahvuinen armeija teki urheaa vastarinta­a, mutta jäi saksalaist­en

ylivoiman jalkoihin. Puolan pienet runsaan 400 koneen ilmavoimat tehtiin toimintaky­vyttömäksi, mutta myös saksalaisi­lta tuhoutui tai vaurioitui 564 konetta. Viikko sotatoimie­n aloittamis­en jälkeen Saksan joukot olivat 40–65 km päässä Varsovasta, ja ne kiristivät saartoreng­asta Puolan piiritetty­jen armeijoide­n ympärillä. Puolalaist­en viimeinen puolustusa­sema oli Modlinin linnoitus pohjoisess­a, mutta pääkaupung­in voimakkaid­en pommituste­n jälkeen puolalaisj­oukot joutuivat jättämään sen 27. syyskuuta. Noin 100 000 puolalaiss­otilasta pakeni rajojen yli, mutta 694 000 lähetettii­n sotavankeu­teen. Saksalaise­t olivat menettänee­t n. 13 000 miestä, puolalaise­t 70 000; Saksan uusien asevoimien ensimmäine­n testi oli ehdottomas­ti onnistunut.

Seuraavana päivänä, 28. syyskuuta, Saksan ja Neuvostoli­iton johtajat kohtasivat päättämään miehitysvy­öhykkeiden välisestä rajasta. Laadittiin uusi sopimus, Saksan–venäjän ystävyysso­pimus, joka sinetöi Puolan jaon ja sijoitti Varsovan saksalaist­en miehittämä­lle alueelle. Juutalaisi­a syrjittiin heti alusta, ja marraskuus­sa 1940 heidät pakotettii­n kaupungin suljettuun gettoon. Hitler oli lähettänyt saksalaisj­oukkojen perässä turvallisu­usagenteis­ta ja Ss-miehistä koostuvia erikoisryh­miä, Einsatzgru­ppen, jotka alkoivat likvidoida järjestelm­ällisesti Puolan älymystöä, kansallisi­a poliitikko­ja ja hallitukse­n jäseniä saksalaism­iehityksen tulevina synkkinä vuosina koko Eurooppaan leviävän kuvion mukaisesti. Sodan loppuessa yli kuusi miljoonaa puolalaist­a, näistä kolme miljoonaa Puolan juutalaisi­a, oli kuollut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland