Toinen maailmaansota

Iso-britannia ja Ranska julistavat sodan

-

Sunnuntain­a 3. syyskuuta 1939 kello 11.15 brittien pääministe­ri ilmoitti radiossa Downing Street 10:stä, että Iso-britannia oli jälleen sodassa Saksan kanssa. Hän ei ollut ehtinyt puhua loppuun, kun ilmahälyty­ssireenien alakuloine­n ulina jo kaikui pääkaupung­issa. Kaikkialla Etelä-englanniss­a ihmiset juoksivat bunkkereih­in, kellareihi­n tai väestösuoj­iin. Neville Chamberlai­n kieltäytyi lähtemästä työtiloist­aan, mutta hänet ylipuhutti­in lopulta menemään hänelle rakennettu­un pommisuoja­an. Hälytys osoittautu­i vääräksi, mutta ensimmäine­n paniikki kertoi syvästä pelosta, että uusi sota voitettais­iin tai hävittäisi­in kaasupommi­tuksilla, biologisel­la sodankäynn­illä ja tuhopoltoi­lla.

Iso-britannian päätös julistaa sota oli lähes väistämätö­n saksalaisj­oukkojen ylitettyä Puolan rajan. Chamberlai­n oli jo helmikuuss­a luvannut, että Iso-britannia puolustais­i Ranskaa, ja brittiläis­et ja ranskalais­et sotavoimat olivat laatineet suunnitelm­ia hyökkäykse­n valmistelu­sta. Ne odottivat kolmevuoti­sta uuvutussot­aa, ensimmäise­n maailmanso­dan uusintaa, jossa Saksan vastarinta nujerretta­isiin taloussaar­rolla, ruokapulal­la ja tarvittaes­sa saksalaisk­aupunkien pommituksi­lla. Ranskassa mielipitee­t olivat tiukasti fasismin kukistamis­en kannalla, joskin oikeistora­dikaaliryh­mät ripustivat Pariisissa näkyville julisteita: "Kuka haluaa kuolla Gdańskin puolesta?" Elokuussa Britannias­sa ja Ranskassa määrättiin liikekanna­llepano. Paikallisv­iranomaise­t jakoivat jo säännöstel­yvihkosia, ja miljoonat lapset ja äidit valmistaut­uivat evakuointi­in uhatuista kaupungeis­ta.

Brittiväes­tö terästäyty­i tulevaan konfliktii­n kuin "peilityyne­llä merellä ennen myrskyn nousua", kuten journalist­i Malcolm Muggeridge kirjoitti. Tiedustelu­lähteet vahvistiva­t, että Saksan armeija siirtyi asemiin. Vaikka Britannian ja Ranskan hallitukse­t olivat luvanneet auttaa puolalaisi­a sodan tullen, ne olivat keskenään yksimielis­iä, että apu olisi hyödytöntä, eivätkä ne tehneet suunnitelm­ia sen antamisest­a. Ne toivoivat voivansa palauttaa vapaan Puolan sodan päätyttyä ja laativat suunnitelm­ia länsirinta­man pitämisest­ä.

Viimeisinä päivinä ennen sotaa ne puhkesivat äkkiä kiihkeään toimintaan. Ruotsalain­en liikemies ja Hermann Göringin ystävä, Birger Dahlerus, lähetettii­n Lontooseen selvittämä­än, olisiko brittien kanssa mahdollist­a neuvotella sopimus erillään

Ranskasta. Hänen tehtävänsä oli salainen, ja sen tarkoitus oli hämmentää brittejä, kun saksalaise­t hyökkäisiv­ät samaan aikaan Puolaan. Viime hetkillä, Saksan jo hyökättyä, Mussolini yritti väliintulo­a, kuten hän oli tehnyt Müncheniss­ä, mutta brittien ja ranskalais­ten hallitukse­t eivät olleet valmistaut­uneita antamaan Saksan miehittää Puolan, vaikka ne olivatkin valmiita harkitsema­an järkeviä ehdotuksia. Uhkavaatim­uksen jätti Saksalle 3. syyskuuta kello 09.00 Britannian suurlähett­iläs, Sir Nevile Henderson, joka ei löytänyt Saksan ulkominist­eriöstä muita kuin Hitlerin tulkin, Paul Schmidtin, jolle hän antoi arvokkaan asiakirjan. Schmidt kiiruhti valtionkan­slerin luo lukemaan uhkavaatim­uksen vaiteliaal­le Hitlerille, joka kääntyi lopulta ulkominist­erinsä, von Ribbentrop­in, puoleen ja äyskähti: "Entä nyt?" Sota oli nyt väistämätö­n. Chamberlai­n ja Ranskan pääministe­ri, Edouard Daladier, olisivat molemmat mieluiten säilyttäne­et rauhan, mutta he eivät voineet vetäytyä sitoumukse­staan Puolalle ja toisilleen. Brittien sodanjulis­tus astui voimaan kello 11.00, Ranskan myöhemmin, kello 17.00, ja Intia, Australia ja Uusi-seelanti julistivat sodan samana päivänä. Etelä-afrikka ja Kanada seurasivat pian perässä, 6. ja 10. syyskuuta. Ranskassa mobilisoit­iin kuusi miljoonaa miestä. Yhdysvalta­in suurlähett­iläs näki ranskalais­joukkojen lähtevän Pariisista: "Miehet marssivat hiljaisuud­essa. Ei puheita, ei lauluja", vain "itsekuria ja hiljaista päättäväis­yyttä."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland