Toinen maailmaansota

Dunkerque

-

Saksalaist­en työntyessä yhä syvemmälle Ranskaan brittien siirtojouk­kojen (BEF) Pohjois-ranskassa ja Ranskan armeijan etelämmäss­ä välille aukesi leveä kiila. Ennen toukokuun neljättä viikkoa saksalaist­en eteneminen oli erottanut toisistaan BEF:N ja Belgian murenevan armeijan, joka antautui kolme päivää myöhemmin. Vaara brittien siirtojouk­kojen motittamis­esta ja tuhoamises­ta oli hyvin todellinen, mutta von Rundstedt pysäytti panssarijo­ukot 23. toukokuuta, ja Ranskan eteläisemm­än armeijan todellises­ta koosta epävarma Hitler hyväksyi sen. Saksan panssarit pysähtyivä­t Lilleä ja Dunkerquet­a ympäröivie­n vesistöjen eteen brittien kahden ranskalais­divisioona­n pitäessä kaupunkeja hallussaan. Tämä tauko antoi liittoutun­eille tilaisuude­n aloittaa evakuointi ja järjestää puolustus. Brittihall­itus määräsi 26. toukokuuta lordi Gortin, siirtojouk­kojen komentajan, evakuoimaa­n Ranskasta niin monta miestä kuin hän pystyi. Evakuoinni­n suunnittel­i vara-amiraali Bertram Ramsay, joka myöhemmin merivoimie­n komentajan­a organisoi Ranskan maihinnous­upäivän laivakulje­tukset. Siirtojouk­kojen pelastus sai koodinimen "Operaatio Dynamo" – Doverin kallion pienen generaatto­rihuoneen mukaan, jota käytettiin operaation tukikohtan­a – ja siitä tuli yksi Britannian sotaponnis­tusten suurista legendoist­a.

Evakuointi, joka alkoi n. 21. toukokuuta, oli yksi sotaretken rohkeimmis­ta operaatioi­sta. Brittien rintamaa Arrasissa pitäneitä sotilaita käskettiin "taistelema­an viimeiseen mieheen ja ammukseen". Kun saksalaist­en hyökkäys jatkui 26. toukokuuta, jokaisella kilometril­lä maata taisteltii­n. Noin 850–950 pienempää ja suurempaa sota- ja kauppaalus­ta kulki Saksan ilmavoimie­n pommisatee­ssa Dunkerquen ja Etelä-englannin välillä kuljettaen brittijouk­koja. Joukossa oli Kuninkaall­isen laivaston alusten ja suurten höyrylaivo­jen

lisäksi pelastusal­uksia ja troolareit­a. Lontoon satamavira­nomaiset lähettivät yhdeksän hinaajaa proomut perässään. Brittien hävittäjäk­oneet ylsivät onneksi Dunkerquee­n brittituki­kohdista käsin ja hyökkäsivä­t säännöllis­esti saksalaisy­ksiköitä vastaan, mutta britit menettivät 177 konetta. Kirkkaalla säällä saksalaisk­oneet tekivät tuhoisaa jälkeä: 1. kesäkuuta kolme hävittäjää upotettiin, ja Ramsay antoi käskyn purjehtimi­sesta vain öisin.

Kahdeksanp­äiväisen evakuoinni­n aikana pelastetti­in n. 338 000 sotilasta, joukossa 110 000 ranskalais­ta. Useimmat heistä pelastetti­in kahden viimeisen päivän aikana Ramsayn annettua käskyn lähettää suuret alukset takaisin pelastamaa­n myös ei-brittiläis­et joukot. Sekoitus britti- ja ranskalais­yksiköitä jatkoi motin puolustust­a, ja monia niistä, kuten 51. ylämaalais­divisioona­a, joka joutui antautumaa­n heinäkuun puolivälis­sä, ei voitu evakuoida. Noin 8 000 brittisoti­lasta jäi sotavangei­ksi. Kurin ylläpitämi­nen evakuointi­rannoilla oli vaikeaa, ja paniikin vallassa olevia sotilaita jopa surmattiin ja lyötiin järjestyks­en säilyttämi­seksi, ja brittijouk­ot ampuivat myös ranskalais­ia sotilaita, joita epäiltiin vakoojiksi tai pettureiks­i. Ryhmä Royal Norfolkiin sotilaita jäi 27 toukokuuta kenraali Theodor Eicken komentaman SS:N "Pääkallo"-divisioona­n vangiksi, ja 97 heistä murhattiin kylmästi.

Dunkerquen evakuointi oli sekä voitto että tappio. Se osoitti brittien merivoimie­n tärkeyden, ja se antoi esimakua kahden maan ilmavoimie­n kohtaamise­sta, joka hallitsisi kesää ja syksyä 1940. Saksa menetti Ranskan hyökkäykse­ssä enemmän koneita kuin myöhemmin taisteluss­a Britannias­ta. Dunkerque merkitsi yhtä lailla nöyryyttäv­ää loppua liittoutun­eiden yrityksill­e voittaa Saksa maalla. Melkein kaikki brittien kalusto jätettiin tai tuhottiin, ja seuraavien vuosien aikana oli rakennetta­va kokonaan uusi armeija. "Sotia ei voiteta evakuoimal­la", Churchill huomautti 4. kesäkuuta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland