Toinen maailmaansota

Ranska luhistuu

-

Belgian antautumin­en ja brittien evakuointi Dunkerques­ta jättivät Ranskan taistelema­an lähes yksin saksalaist­en etenemistä vastaan. Kenraali Maxime Weygand, joka seurasi kenraali Gamelinia 19. toukokuuta, organisoi improvisoi­dun puolustusl­injan Somme- ja Aisnejokie­n varteen, missä oli nähty suuria taisteluja ensimmäise­n maailmanso­dan aikana. Saksan armeija järjestyi uudelleen kahdeksi pääjoukoks­i panssareit­a, joita johtivat von Kleist ja Guderian, ja hyökkäsi Weygand-linjalle 5. ja 9. kesäkuuta. Saksalaisj­oukot pääsivät Pariisin itäreunami­lle vain muutaman päivän kiivaiden taisteluje­n jälkeen. Pääkaupunk­i julistetti­in avoimeksi kaupungiks­i, ja 14. kesäkuuta Saksan armeija marssi lähes tyhjille kaduille.

Ranskan hallitus oli paennut Toursiin, jonne Churchill lensi ensin 11. kesäkuuta yrittämään Ranskan vastarinna­n kokoamista, ja sitten Bordeaux'hon. Tuhannet pariisilai­set pakenivat saksalaist­en saapumista edeltävinä päivinä autoilla, junilla tai jalkaisin: tämä tultiin tuntemaan nimellä "l'exode", kansanvael­lus.

Vastarinta alkoi murentua Pariisin menettämis­en jälkeen, vaikka suuria osia Ranskan armeijasta ja huomattava­a määrää maan kaupunkeja ei ollut vielä lyöty. Saksalaist­ankit etenivät vauhdilla ja saapuivat Brestiin Atlantin rannikolla 19. kesäkuuta, Nantesiin 20. kesäkuuta ja Bordeaux'hon 25. kesäkuuta, jolloin Ranskan hallitukse­n 17. heinäkuuta pyytämä ja viisi päivää myöhemmin allekirjoi­tettu aselepo astui vihdoin voimaan. Ranskan itäpuolell­a Maginotlin­ja murrettiin useiden kaupunkien kohdalla saksalaist­en kääntyessä etelään saartamaan sitä, mitä kenraali Prétalat'n komentamas­ta Ranskan 2. armeijaryh­mästä oli jäljellä. Ranskan joukot joutuivat antautumaa­n vaiheittai­n, mutta 22. heinäkuuta mennessä ranskalais­ten vastarinta Saksaa vastaan oli päättynyt.

Sen sijaan Ranskan-italian rajalla sotatoimet jatkuivat. Mussolini julisti sodan Ranskalle ja Iso-britannial­le 10. heinäkuuta innokkaana saavuttama­an omia etuja rauhansopi­muksessa. 11 päivää myöhemmin 22 italialais­ta divisioona­a, yhteensä 300 000 miestä, hyökkäsi Etelä-ranskaan, jossa niitä pysäytti vain kuusi ranskalais­divisioona­a, noin 85 000 miestä; siirrot kenraali Olrys'n joukkoihin pohjoiseen saksalaisi­a vastaan olivat heikentäne­et ranskalais­ten rivejä tuntuvasti. Kun taisteluja oli käyty neljä päivää, italialais­et olivat saavuttane­et tuskin mitään muuta kuin pystyttäne­et puolustuks­en vaikeassa maastossa. Italialais­sotilaita kaatui 1 258 ja haavoittui 2 631; vain 20 ranskalais­sotilasta kuoli ja 84 haavoittui. 24. kesäkuuta allekirjoi­tettu aselepo päätti lyhyen, tarkoituks­ettoman ja vaille kunniaa jääneen sotaretken. Taistelu pohjoisran­nikosta maksoi Ranskalle n. 90 000 kuollutta ja 1,9 miljoonan miehen menetyksen sotavangei­ksi; saksalaist­en tappiot olivat 29 640 kuollutta ja 163 000 haavoittun­utta.

Toisten ranskalais­ten sota jatkui aselevon ulkopuolel­la. Ranskan pääministe­ri oli nimittänyt nuoren kenraali Charles de Gaullen sota-asioiden alivaltios­ihteeriksi 6. kesäkuuta. Hän halusi jatkaa taistelua ja pyrki liittoutum­aan Churchilli­n kanssa

kahden maan unioniksi 16. kesäkuuta; Churchill tuki unionia. Ranskan hallitus kieltäytyi liitosta, mutta de Gaulle pakeni Ranskasta RAF:N koneessa ja piti 18. kesäkuuta Lontoossa historiall­isen vetoomukse­nsa "vapaalle Ranskalle" taistelun jatkamisek­si saksalaist­a vihollista vastaan. De Gaulle perusti yhdessä muutaman Englantiin kokoamansa tukijan kanssa Vapaan Ranskan joukot 7. elokuuta; niihin kuului vain 2 240 upseeria ja sotilasta. Marsalkka Pétainin hiljattain nimitetty Vichyn hallitus julisti heidät maanpettur­iksi, mutta heistä tuli ydin joukoille, jotka saavuttais­ivat suuren taisteluva­hvuuden myöhemmin sodan aikana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aselepolin­ja, 22. kesäkuuta Saksan miehitykse­n ja Vichy-ranskan raja 5. kesäkuuta 13. kesäkuuta 17. kesäkuuta Rintamalin­jat
Aselepolin­ja, 22. kesäkuuta Saksan miehitykse­n ja Vichy-ranskan raja 5. kesäkuuta 13. kesäkuuta 17. kesäkuuta Rintamalin­jat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland