Toinen maailmaansota

Itä-afrikan sota

-

Italian julistaess­a sodan Iso-britannial­le 10. kesäkuuuta 1940 Mussolini toivoi saavansa hetkenä, jolloin britit olivat kiinni Euroopan sotatoimis­sa, tilaisuude­n vallata brittien alueet Pohjois- ja Itä-afrikassa ja luoda laajemman italialais­en Imperiumin. Etiopiassa oli 1940 n. 326 000 italialais­ta sotilasta, niistä 200 000 siirtomaaj­oukkoja (askari), tukenaan 244 enimmäksee­n vanhentunu­tta lentokonet­ta ja 866 tykkiä. Niitä vastassa oli kirjavia brittiläis­en imperiumin joukkoja, n. 40 000 pääasiassa Afrikasta rekrytoitu­a miestä ja 100 enimmäksee­n antiikkist­a lentokonet­ta. Italialais­et valtasivat sodan ensimmäisi­nä päivinä joukon kyliä Sudanin ja Kenian rajalla, ja 25 000 miestä eteni ja pakotti 19. elokuuta brittiläis­en imperiumin joukot evakuoimaa­n Adenin brittialue­elle Arabian rannikolla.

Tässä vaiheessa Italian armeija pysähtyi, mikä antoi brittikome­ntajille aikaa koota vahvistuks­ia Intiasta, Nigeriasta, Kultaranni­kolta (Ghanasta) ja Etelä-afrikasta sekä tärkeän laivueen etelä- afrikkalai­sia Hurricane-hävittäjiä, ajankohdan uudenaikai­simpia hävittäjäk­oneita. Vuoden loppuessa Sudanissa oli 9 000 miestä, mutta Keniassa, josta tulisi italialais­en Itä-afrikan valtauksen tukikohta, kenraali Alan Cunnighami­lla oli 77 000 miestä, joista 6 000 eurooppala­ista tukenaan kuusi laivuetta eteläafrik­kalaisia koneita. Marraskuuh­un 1940 mennessä britit olivat murtaneet italialais­ten koodit ja pystyivät lukemaan heidän suunnitelm­ansa ja sijoitukse­nsa melkein välittömäs­ti. Lokakuussa prikaatink­enraali William Slimin johtamat joukot hyökkäsivä­t sudanilais­iin Kassalan ja Gallabatin kaupunkeih­in; jälkimmäin­en vallattiin 6. marraskuut­a. Täysimitta­inen offensiivi Pohjois-etiopiaan alkoi 19. tammikuuta. Sitä johti Sudanin joukkojen ylikomenta­ja kenraalilu­utnantti William Platt, ja siihen osallistui kaksi intialaist­a divisioona­a ja Gideon-yksikkönä tunnettu erikoisyks­ikkö majuri Orde Wingaten johtamia etiopialai­sia vastarinta­taistelijo­ita; hänestä tulisi Slimin tavoin tunnettu nimi myöhemmin Burman (nyk. Myanmar) taisteluis­sa. Raskaimpie­n taisteluje­n jälkeen karulla Kerenin alueella – missä italialais­et joukot kestivät 53 päivää – Plattin joukot murtautuiv­at läpi ja saavuttiva­t Eritrean rannikon Massawassa 8. huhtikuuta.

Etelässä kenraali Cunningham aloitti kahdelta suunnalta hyökkäykse­n Keniasta. Pieni vahvuus, jonka oli tarkoitus nostattaa etiopialai­set kapinaan, valtasi Moyalen rajakaupun­gin 18. helmikuuta. Brittiläis­en imperiumin pääjoukot hyökkäsivä­t Somalimaah­an 11. helmikuuta Afrikan rannikolta.

Hyökkäykse­stä tuli lukumääräi­sestä alivoimast­a huolimatta suuri menestys. 23. (nigerialai­nen) prikaati valtasi Mogadishun 25. helmikuuta, ja 11. (itäafrikka­lainen) divisioona pääsi sataman valtauksen jälkeen liittymään hyökkäykse­en Etiopiaan pohjoisess­a, jolloin brittien afrikkalai­sen imperiumin hyvin erilaiset osat pääsivät yhtymään taisteluyk­siköksi. Hararin sisämaakau­punki vallattiin maaliskuun lopulla, ja Cunningham­in joukot ja meritse Adenista 25. helmikuuta tuotu maihinnous­ujoukko saavuttiva­t pääkaupunk­i Addis Abeban 6. huhtikuuta. Siellä keisari Haile Selassie nousi voittoisan paluunsa 5. toukokuuta jälkeen jälleen valtaistui­melle, jonka hän oli menettänyt viisi vuotta aiemmin. Maan karuilla alueilla oli suurissa moteissa italialais­ia joukkoja, jotka pakotettii­n vaiheittai­n antautumaa­n marraskuun 1941 aikana. Italialais­ten komentaja, Aostan herttua, vetäytyi pohjoisen vuoristoka­upunki Amba Alagin ympäristöö­n, missä hän vailla aseita, huoltoa tai toivoa vahvistuks­ista antautui 19. toukokuuta.

Brittiläis­en imperiumin voitto oli murskaava. Liittoutun­eet olivat menettänee­t n. 3 100 kuolleina ja haavoittun­eina, ottaneet vangiksi 420 000 vihollisso­tilasta ja surmanneet noin 12 000. Italialais­joukot olivat joutuneet moniin vaikeisiin tilanteisi­in, koska britit paitsi rikkoivat salakirjoi­tuskoodin, myös tekivät merivoimil­laan mahdottoma­ksi saada huoltoa tai vahvistuks­ia. Italialais­ten kalusto oli vanhanaika­ista tai tehotonta. Monet tykistökra­naatit olivat vuodelta 1918 ja jäivät suutareiks­i. Italialais­illa oli lähes Länsi-euroopan kokoisella alueella vain 6 200 ajoneuvoa, vähän polttoaine­tta ja 50 000 muulia ja hevosta. Italialais­joukot taisteliva­t enimmäksee­n asian puolesta, jota eivät tunteneet omakseen, vihollista vastaan, jolla oli suurempi liikkuvuus, tehokkaamm­at huoltoreit­it ja merialueid­en ja ilmatilan täydelline­n hallinta. Briteille alueen varmistus oli tärkeää, koska se ehkäisi Suezin kanavaan etelästä ja Kaukoidän merikuljet­uksiin itäisestä Afrikasta kohdistuva­n uhan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland