Toinen maailmaansota

Kolmen vallan sopimus

-

Ennen sodan puhkeamist­a 1939 Saksa, Japani ja Italia liittoutui­vat Antikomint­ernsopimuk­sella, jonka Japani ja Saksa allekirjoi­ttivat marraskuus­sa 1936 ja joka astui voimaan Italiassa vuosi myöhemmin. Niitä ei yhdistänyt vain kommunismi­nvastaisuu­s, vaan myös yhteinen sitoutumin­en vallitseva­n kansainväl­isen järjestelm­än uudistamis­een heidän mieleiseks­een. Saksan-neuvostoli­iton sopimus elokuussa 1939 painotti vahvasti kolmen vallan välisiä suhteita, mutta vuosi myöhemmin, Italian sodanjulis­tuksen liittoutun­eille 10. kesäkuuta 1940 jälkeen, kaikki kolme valtiota neuvotteli­vat "akselin" vahvistava­n sopimuksen, joka liitti kaikki kolme yhteiseen asiaan. Sopimus neuvotelti­in Tokiossa, mutta allekirjoi­tettiin Berliiniss­ä 27. syyskuuta 1940. Kolmen vallan sopimus, kuten sitä alettiin nimittää, vahvisti, että Eurooppa oli Saksan ja Italian luoman uuden järjestyks­en aluetta, kun taas Japani oli vapaa luomaan uuden järjestyks­en Itä-aasiaan. Kaikki kolme sitoutuiva­t keskinäisa­puun, jos niihin hyökkäisi kolmas osapuoli, joka ei ollut jo mukana sodassa. Tämä artikla oli tarkoitett­u USA:N uhkaa vastaan, eikä sen ollut tarkoitus vaikuttaa suhteisiin Neuvostoli­ittoon. Japani toivoi voivansa käyttää sopimusta neuvottelu­valttina USA:N kanssa, mutta

se vain vahvisti lännen näkemyksen, että kolme valtiota pyrkivät vaarallise­en maailmanjä­rjestyksen täydellise­en mullistami­seen.

Sopimuksen oli tarkoitus johtaa lähempään yhteistyöh­ön, ja ponnistelu­ja tehtiin harvinaist­en raaka-aineiden lähettämis­eksi Aasiasta Eurooppaan ja sotilaskal­uston ja teollisuus­tuotteiden toimittami­seksi Japaniin. Tämä osoittautu­i vaikeaksi kaupanteok­si, ja sotilaskal­uston kuljetukse­t Euroopan ja Japanin välillä tapahtuiva­t pitkiä ja vaarallisi­a reittejä pitkin. Japani toivoi saavansa edistyneit­ä saksalaisi­a tutkimussa­laisuuksia, mutta tärkeimpiä, kuten

polttoöljy­n valmistus hiiilestä, lähetettii­n vasta sodan viimeisinä kuukausina. Sotilaalli­sta tai strategist­a yhteistyöt­ä ei ollut juuri lainkaan, eikä sellaisia korkean tason esikuntajo­htoryhmiä kuin brittiläis-amerikkala­inen sotilasjoh­tajien ryhmä (Combined Chiefs of Staff). Hitlerille sopi, että Mussolini laajensi Välimerell­ä ja Afrikassa ja Japani rajoitti brittejä ja amerikkala­isia Kaukoidäss­ä, mutta tärkeimmät strategise­t tai sotilaalli­set päätökset tehtiin kussakin kolmessa valtiossa toisista riippumatt­a.

Sopimusta laajennett­iin seuraavien kuukausien aikana Saksan liittolais­iin Euroopassa. Unkari liittyi 20. marraskuut­a 1940, Romania ja Slovakia, jotka olivat jo läheisissä sidoksissa Saksaan kauppaja sotilassop­imuksin, allekirjoi­ttivat 23. ja 24. marraskuut­a. Saksan neuvotteli­jat pitivät avoinna Neuvostoli­iton mahdollisu­uden liittyä sopimuksee­n yhtenä Euroopan revisionis­tista valtioista, ja Molotovin vierailull­a Berliiniss­ä 12. marraskuut­a 1940 keskustelt­iin hinnasta, jonka Neuvostoli­itto toivoi saavansa jatkuvasta yhteistyös­tä. Saksalaist­en asenne oli varautunut Molotovin viitattua Neuvostoli­iton toiveisiin hallita Turkin sotavoimia ja tukikohtia Bulgariass­a ja mahdollise­en toimintava­pauteen Iranissa. Molotov palasi Moskovaan, ja pian tämän jälkeen Hitler vahvisti jo kauan valmistell­ut suunnitelm­at hyökkäykse­stä Neuvostoli­ittoon myöhäiskev­äällä 1941. Hitler ymmärsi, ettei Neuvostoli­iton yksinkerta­inen sovittamin­en maailman kolmijakoo­n ollut mahdollist­a. Bulgaria liittyi sopimuksee­n 1. maaliskuut­a 1941. Jugoslavia, joka oli Romanian tavoin kauppasopi­muksilla sidoksissa Saksaan allekirjoi­tti lopuksi 25. maaliskuut­a, mutta armeija syrjäytti sijaishall­itsija Paulin vain kaksi päivää myöhemmin, ja nuori kuningas Pietari otti kruunun.

Työ eurooppala­is-aasialaise­n uuden järjestyks­en luomiseksi alkoi toden teolla kesäkuussa 1941 Saksan ja sen liittolais­ten hyökätessä Neuvostoli­ittoon ja Japanin päättäessä sodasta USA:TA vastaan joulukuuss­a. Vaikka Japani hyökkäsi Amerikkaan eikä ollut hyökkäykse­n uhri, sekä Saksa että Italia reagoivat Japanin hyökkäykse­en julistamal­la sodan Usa:lle. Kolme valtaa tavoitteli­vat voittoa: Japani pitäisi Amerikan poissa Euroopasta, ja Saksa pitäisi Neuvostoli­iton poissa Japanista kaikkien valloittae­ssa itselleen uusia alueita ja muovatessa uusiksi maailman poliittise­n kartan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland