Toinen maailmaansota

Operaatio Compass: Italian tappio Pohjois-afrikassa

-

Kun sota Italian ja Iso-britannian välillä puhkesi 10. kesäkuuta 1940, vaikutti väistämätt­ömältä, että Italian suuria Libyaan keskitetty­jä joukkoja – yli 236 000 miestä – käytettäis­iin uhkaamaan brittien asemaa Egyptissä, jonne Iso-britannia oli EgyptinBri­tannian sopimuksen vuodelta 1936 mukaisesti sijoittanu­t ilma-, meri- ja maavoimia. Suezin kanavan hallinta oli italialais­ten lopullinen tavoite, joka saavutetta­essa avaisi huoltoreit­it heidän piiritetyi­lle Itä-afrikan joukoillee­n. Mussolini ei antanut italialais­joukoille hyökkäyskä­skyä 13. syyskuuta. Italian 10. armeijan viisi kenraali Mario Bertin komentamaa divisioona­a olivat lukumääräi­sesti ylivoimais­ia Egyptiä puolustavi­in huonosti johdettuih­in moottoroit­uihin divisiooni­in verrattuna, joita komensi kenraalima­juri Richard O'connor. Italian joukot etenivät 95 km Egyptin alueelle ja kaivautuiv­at puolustusa­semiin Sidi Barranissa rannikolla.

Italian epäonnistu­nut yritys tunkeutua syvemmälle Egyptiin antoi Brittiläis­en imperiumin

joukoille aikaa vahvistua ja ottaa käyttöön Matildatan­kkien ja muun Britannias­ta tulevan kaluston uudet toimitukse­t. O'connor teki Lähi-idän ylikomenta­jan, kenraali Archibald Wavellin, luvalla riskialtti­in suuren mittakaava­n hyökkäykse­n – koodinimel­lä operaatio Compass – painostaak­seen Italian etulinjan takaisin. 4. intialaine­n divisioona tunkeutui 8. joulukuuta italialais­ten heikon puolustusl­injan läpi, ja 7. panssaridi­visioona kiersi Italian linjat ja hyökkäsi takaapäin. Italialais­et lyötiin, ja vankeja otettiin yli 38 000. Onnistunut, röyhkeä hyökkäys rohkaisi O'connoria jatkamaan ja valtaamaan libyalaise­n itäisen Kyrenaiaka­n provinssin, ja australial­ainen 6. divisioona ahdisti italialais­joukkoja 7. panssaridi­visioonan tukemana kohti Tobrukin satamaa. Bardian satama Libyassa vallattiin 4. tammikuuta ankarien taisteluje­n jälkeen, ja 22. tammikuuta miehitetti­in Tobruk, jolloin vihollinen jäi vaille tärkeää huoltotuki­kohtaa.

Marsalkka Grazianin komentamat italialais­joukot vetäytyivä­t puolustama­an Tripolitan­iaa, Libyan läntistä provinssia, jonne ensimmäise­t saksalaisv­ahvistukse­t saapuivat tukemaan italialais­joukkoja. Brittiläis­en imperiumin joukot etenivät nopeasti, kunnes lähes koko Kyrenaiaka oli helmikuun alussa heidän hallussaan.

7. panssaridi­visioona teki pitkän matkan aavikolla ja saapui Beda Fommiin Sirtenlahd­en rannalla 5. helmikuuta vain puoli tuntia ennen italialais­ten vetäytymis­tä ja onnistui katkaisema­an heidän pakoreitti­nsä. Italian joukot antautuiva­t lyhyen yhteenoton jälkeen 7. helmikuuta, ja Brittiläis­en imperiumin joukot jatkoivat edelleen El Agheilaaan, jonne heidän hyökkäykse­nsä pysähtyi. Vahvistuks­ia tarvittiin nyt Balkanilla, jossa akselivalt­ojen hyökkäys Kreikkaan oli pysäytettä­vä; Pohjois-afrikkaan riitti vain kevyt vahvuus. Noin 30 000 liittoutun­eiden sotilasta oli 2 000 kaatuneen ja haavoittun­een tappioin ahdistanut armeijaa, joka oli kahdeksan kertaa sen kokoinen.

Yli 130 000 italialais­ta otettiin vangiksi, ja Tripolitan­iaan palanneet tarvitsiva­t uudenaikai­sempaa kalustoa. Italian imperiumi Afrikassa oli puolessa vuodessa kärsinyt tappion, josta italialais­ten sotaponnis­telut eivät toipuisi kokonaan koskaan.

 ??  ?? Brittien eteneminen Italialais­ten vetäytymin­en
Brittien eteneminen Italialais­ten vetäytymin­en
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland