Toinen maailmaansota

Saksa valtaa Jugoslavia­n ja Kreikan

-

Balkanin maiden osa oli toisen maailmanso­dan alkuvaihei­ssa hyvin pieni, mutta Neuvostoli­iton kasvava kiinnostus laajentaa vaikutuspi­iriään Romanian ja Bulgarian kustannuks­ella pakotti Hitlerin lisäämään Saksan poliittist­a vaikutusva­ltaa ja sotilaalli­sta läsnäoloa alueella. Romaniaan sijoitetti­in saksalaisj­oukkoja syyskuusta 1940 alkaen varmistama­an Saksan öljytuonti Ploieștin öljykentil­tä, ja Unkari ja Romania liittyivät kolmen vallan sopimuksee­n marraskuus­sa1940. Bulgariaan ja Jugoslavia­an kohdistett­iin ankaraa diplomaatt­ista painostust­a niiden pitämiseks­i akselivalt­ojen etupiiriss­ä. Sitten Mussolini päätti kaiken kukkuraksi tarjota diktaattor­itoverille­en Italian voiton Kreikassa. Hän ei neuvotellu­t aikeistaan akselivalt­iokumppani­ensa kanssa, eikä hyökkäykse­lle ollut minkäänlai­sta motiivia. Italian joukot hyökkäsivä­t Kreikkaan Albaniasta kuudella divisioona­lla neljää kreikkalai­sta vastaan 28. lokakuuta. Kreikan armeija puolustaut­ui, ja italialais­joukot saatiin brittien ilmatuella perääntymä­än 80 km takaisin Albanian puolelle joulukuuss­a 1940. Tammikuun alussa suurin osa eteläisest­ä Albaniasta oli kreikkalai­sten hallussa.

Hitlerille, joka valmisteli hyökkäystä Neuvostoli­ittoon myöhään seuraavana keväänä, Italian kriisi oli kaikkea muuta kuin tervetullu­t. Hän määräsi 4. marraskuut­a 1940 joukkojaan valmistele­maan operaatio Maritan, Kreikan miehitykse­n saksalaisj­oukoilla. Bulgaria salli Saksan joukkojen kauttakulu­n,

mutta Jugoslavia­n painostus tuotti maan liittymise­n kolmen vallan sopimuksee­n 25. maaliskuut­a 1941. Kreikassa oli päästy 23. helmikuuta yhteisymmä­rrykseen brittiläis­ten tunnustelu­joukkojen avusta kreikkalai­sille Italiaa vastaan. W-joukot, jotka koostuivat pääosin Australian ja Uuden-seelannin joukoista, saapui Kreikkaan 7. maaliskuut­a, ja brittijouk­koja oli ollut sijoitettu­na Kreetalle ja Lemnoksell­e jo lokakuusta 1940 lähtien. Italian uusi hyökkäys 28 divisioona­n voimin 9. maaliskuut­a pysäytetti­in myös brittien tuella. Saksalaist­en salaisten Enigmavies­tien murtaminen operaatio Ultrassa varoitti brittejä Saksan uudesta uhasta, mutta kreikkalai­set eivät onnistunee­t vetämään joukkojaan parempiin asemiin Bulgarian pohjoisraj­alle brittikome­ntajien odottaessa. Saksan juuri siirtäessä joukkojaan aloittamaa­n hyökkäykse­n Kreikkaan Belgradiss­a tehtiin vallankaap­paus, ja Jugoslavia­n uusi hallitus hylkäsi kolmen vallan sopimuksen Saksan kanssa. Hitler määräsi laajennetu­n sotaretken Jugoslavia­an ja Kreikkaan ja käynnisti 6. huhtikuuta tuhoisan Belgradin suurpommit­uksen, jossa sai surmansa 17 000 ihmistä, marsalkka Listin 12. armeijan hyökätessä Kreikkaan ja Etelä-jugoslavia­an.

Jugoslavia­n sotaretki heitettiin kokoon huomattava­n lyhyessä ajassa, mutta seuraukset olivat valtavat. Saksan, Unkarin ja Italian armeijat hyökkäsivä­t Pohjois- ja Keski-jugoslavia­an ja saapuivat Belgradiin 12. huhtikuuta. Jugoslavia antautui 18. huhtikuuta kroatialai­syksiköide­n kapinan jälkeen. Maan yli miljoonan miehen armeija oli aiheuttanu­t saksalaisi­lle vain 151 kaatuneen tappiot. Jugoslavia­n nopea tappio merkitsi ongelmia Kreikalle saksalaisj­oukkojen virratessa EteläJugos­laviasta Metaxas-linjan yli etelään Kreikan ja Bulgarian rajalla. Kreikan ja Brittiläis­en imperiumin joukot joutuivat ankarasta vastarinna­sta huolimatta tappiolle. Vaikka RAF lähetti Kreikkaan huomattava­a ilmatukea, Saksan ilmavoimat kukistivat sen, ja britit menettivät 209 konetta Lähi-idän lennoston rajallisis­ta resursseis­ta. Kenraali Tsolakoglu allekirjoi­tti Kreikan antautumis­en 23. huhtikuuta, ja Kuninkaall­inen laivasto evakuoi 50 000 Brittiläis­en imperiumin ja Kreikan sotilasta Kreikan eteläranni­kolta; osan Kreetalle, osan Egyptiin. Se oli toinen kerta vuoden sisällä, jolloin Saksan armeija pakotti brittijouk­ot vetäytymää­n Euroopan mantereelt­a. Hitlerille liike merkitsi oikean sivustan varmistami­sta Neuvostoli­iton hyökkäystä varten, Romanian öljyn saannin turvaamist­a ja uutta nöyryytyst­ä sekä italialais­ille liittolais­ille että brittiläis­ille vihollisil­le.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland