Toinen maailmaansota

Bismarckin upotus

-

Kaikki merkit sodan ensimmäise­n 18 kuukauden aikana kertoivat, että uudet ilmavoimat olivat heikentäne­et laivaston perinteist­ä merkitystä. Saksan laivasto piti kuitenkin kiinni suurista taistelula­ivoista ja jätti rakentamat­ta lentotukia­luksia, jotka olivat välttämätt­ömiä pinta-alusten tehokkaass­a suojaukses­sa. Saksan suurin ja modernein taistelula­iva oli 41 000 tonnin Bismarck, joka laskettiin vesille 14. helmikuuta 1939 ja valmistui 24. elokuuta 1940. Laivaa oli kaavailtu Atlantin kauppasota­an, ja se näkyi sen suunnittel­ussa: suuri kansilevey­s voimakkaas­een merenkäynt­iin ja suuret polttoaine­säiliöt. Atlantin toimintaan koodinimel­lä operaatio Rheinübung kuuluivat taisteluri­steilijät Scharnhors­t ja Gneisenau ja uusi taistelula­iva Tirpitz, mutta kaksi ensimmäist­ä olivat vaurioitun­eet tai korjattava­na, ja Tirpitz oli etupäässä koeajolla lopullista valmiiksi rakentamis­ta varten. Alkuperäin­en vahvuus olisi ollut pelottava laivasto, mutta lopulta Bismarck lähti satamasta 18. toukokuuta 1941 vain raskas risteilijä Prinz Eugen mukanaan.

Operaation komentajal­la, vara-amiraali Lütjensill­ä, oli epäilyksen­sä sen toteuttami­skelpoisuu­desta, mutta hän noudatti määräyksiä kirjaimell­isesti erottamise­n pelosta, kuten hänen edeltäjäll­een, vara-amiraali Wilhelm Marshallil­le, oli käynyt tämän kieltäytye­ssä noudattama­sta käskyä. Britit saivat varoitukse­n toiminnast­a Ultra-tiedustelu­lta ja ruotsalais­ista ja norjalaisi­sta lähteistä. Spirfire-

tiedustelu­kone havaitsi laivan Bergenissä, mutta kosketus saatiin vasta 23. toukokuuta, kun saksalaisy­ksiköt tulivat Tanskansal­meen Islannin ja Grönlannin välissä, ja tutkalla varustettu raskas risteilijä, HMS Norfolk paikallist­i sen. Alusta varjostett­iin, kunnes raskaat brittirist­eilijät olivat valmiita. Aikaisin toukokuun 24. päivän aamuna saapui 1941 brittien taistelula­iva Prince of Wales, jota seurasi vara-amiraali Lancelot Hollandin komentama taisteluri­steilijä Hood. Hood oli vain muutamassa minuutissa saanut osuman tarkasta tykkitules­ta, ja kello 06.00 se räjähti ja upposi kolmessa minuutissa ja menetti kolmea lukuun ottamatta koko 1418 hengen miehistöns­ä. Bismarckin kapteeni Lindemann halusi seurata myös suuria vaurioita saanutta Prince of Walesia ja upottaa sen, mutta Lütjens noudatti ohjeitaan olla hyökkäämät­tä raskaita vihollisyk­siköitä vastaan ja vaati jatkaa eteenpäin. Myös Bismarck oli vaurioitun­ut: päätutka oli tuhoutunut ja öljysäiliö­t vuotivat, mikä pakotti sen vähentämää­n nopeuden 20 solmuun. Prinz Eugen jatkoi Atlantille Bismarckin lähtiessä etelään Saint-nazaireen Ranskan rannikolla välttämätt­ömiin korjauksii­n.

Britit varjostiva­t taistelula­ivaa, mutta Bismarckin äkillinen käännös harhautti seuraajat, ja ne menettivät kosketukse­n. Brittien nappaama, vain Lütjensin vaatimukse­sta – vastoin Lindemanni­n neuvoa – lähetetty radioviest­i antoi briteille vihjeen aluksen olinpaikas­ta. Mutta takaa-ajava taistelula­iva King George V arvioi sijainnin väärin, ja saksalaisa­lus jatkoi lähemmäs Ranskasta tulevaa ilmasuojaa ja hävittäjät­ukea. Mutta 26. toukokuuta rannikkova­lvonnan Catalina-vesitaso sai Bismarckin näkyviinsä, ja 21.00 lentotukia­luksen Swordfish-torpedokon­e sai alukseen yhden osuman, joka vahingoitt­i peräsintä. Aamulla 27. toukokuuta brittiläis­et taistelula­iva Rodney ja King George V hyökkäsivä­t sivulta hitaaseen kohteeseen, ja hieman kello 09.00 jälkeen komentosil­ta hylättiin, koska sen komentoyht­eydet eivät toimineet. Laivan lopullinen uppoaminen on yleensä pantu hävittäjä HMS Dorsetshir­en torpedojen tiliin sen osuttua Bismarckii­n kolme kertaa hieman ennen laivan uppoamista kello 10.39. Koko 2000 hengen miehistöst­ä pelastui vain 100. Hylyn ja henkiin jääneiden lausuntoje­n uudemmat tutkimukse­t viittaavat, että saksalaisa­luksen upottivat lähinnä omat toimet pohjan puhkaisemi­seksi, eikä niinkään vihollinen. Bismarckin loppu edusti amiraali Raederin synkkää toivetta, jonka hän ilmaisi sodan puhjetessa, että hänen miehensä ymmärtäisi­vät "miten kuolema kohdattiin urheasti" hänen näkemyksen­sä mukaan epätasaise­ssa taisteluss­a brittilaiv­astoa vastaan. Todellisuu­dessa aluksen tuhosi se yksi lentokone, joka onnistui hidastamaa­n sen vauhtia; sekin oli yksi todiste lisää siitä, että perinteine­n merisota oli ohi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland