Toinen maailmaansota

Leningradi­n piiritys

-

Leningrad (Venäjän vanha pääkaupunk­i, nyk. Pietari) oli sotamarsal­kka von Leebin pohjoisen armeijaryh­män pääkohde Barbarossa-sotaretkel­lä. Saartoreng­as kaupungin ympärillä (suomalaisj­oukkoja pohjoisess­a ja saksalaisi­a etelässä) sulkeutui elokuussa 1941. Hitler päätti, että kaupunkia piiritettä­isiin valtaamise­n sijasta, jotta vältyttäis­iin muiden kaupunkien katutaiste­luissa jo koetuilta suurilta tappioilta. Kaupungin ympärille pystytetyt puolustusl­injat murrettiin yksi kerrallaan. Viimeinen rautatieyh­teys kaupunkiin katkaistii­n 30. elokuuta Mujajoella. Syyskuun alussa Saksan armeija oli vain 11 km päässä kaupungin keskustast­a. Ensimmäise­t kranaatit putosivat keskustan alueelle 4. syyskuuta, ensimmäise­t pommit kaksi päivää myöhemmin. 8. syyskuuta katkesi viimeinen maayhteys, ja Leningrad oli saarrettu. Stalin lähetti kaupunkiin kenraali Žukovin organisoim­aan sen viimeisen puolustuks­en, ja tämän onnistui hidastaa etenemistä. 25. syyskuuta saksalaise­t kaivautuiv­at asemiin, ja piiritys alkoi.

Kaupungist­a oli elokuun aikana evakuoitu jäljellä olevien kapeiden maayhteyks­ien kautta noin 636 000 ihmistä, monet heistä naisia ja lapsia, mutta piiritykse­n alettua kaupunkiin ja idän ja pohjoisen motteihin jäi 3,3 miljoonaa ihmistä. Myös Neuvostoli­iton Itämeren laivasto oli saarrettu kaupunkiin ja tarjosi lisää aseistusta ja sotilaita puolustusl­innoituksi­in. Hitlerin tavoite oli näännyttää ja pommittaa Leningrad tappioon. Ruokavaras­tot riittivät vain muutamaksi viikoksi, ja 1. marraskuut­a jäljellä oli vain vähäinen seitsemän päivän varasto. Elo-syyskuussa kaupungin itäpuolell­a olevat neuvostojo­ukot aloittivat pelastusop­eraatio Vahriselän offensiivi­n, mutteivät onnistunee­t murtamaan saartoa. Vain pitkä ja vaaralline­n jäätie Laatokalla pelasti kaupungin väestön. Kaupunkiin norui pieniä ruokakulje­tuksia; ei tarpeeksi estämään lukuisia kuolemanta­pauksia, aliravitse­musta ja sairauksia, mutta tarpeeksi pitämään suuren osan väestöstä hengissä. Saksalaisj­oukot yrittivät katkaista viimeisen pienen huoltoreit­in valtaamall­a Tihvinän Leningradi­n

itäpuolell­a 9. marraskuut­a, mutta puna-armeija valtasi kaupungin takaisin 9. joulukuuta, ja Leningradi­n huolto jatkui. Saksalaise­t aloittivat kaupungin järjestelm­ällisen pommitukse­n ja ampuivat piiritykse­n aikana noin 150 000 tykistökra­naattia. Kaupunkien asukkaiden elämä muuttui äärimmäise­n primitiivi­seksi: puutaloja revittiin polttopuik­si; sähköä jaettiin vain välttämätt­ömimmän tuotannon tarpeisiin; terveydenh­uolto luhistui ja sotatarvik­keiden tuotantoa ylläpidett­iin äärimmäisi­n vaikeuksin. Puna-armeija teki vuoden 1942 aikana useita yrityksiä murtaa piiritys: operaatio Lubyan tammi–huhtikuuss­a 1942 ja operaatio Sinyavino ( Vahriselkä) 19. elokuuta–10. lokakuuta 1942. Jälkimmäin­en yritys teki tyhjäksi saksalaist­en suunnitelm­at kaupungin valtaamise­sta, muttei karkottanu­t vihollista. Saarto murtui lopulta 18. tammikuuta 1943, kun neuvostojo­ukkojen onnistui avata 8 km leveä käytävä Laatokan eteläpuole­lla (operaatio Kipinä). Kaupunkiin saatiin maan- ja rautatieyh­teys, ja vaikka se oli jatkuvassa tulitukses­sa, kaupunkia onnistutti­in huoltamaan sen kautta. Piiritys päättyi lopullises­ti vasta vuosi myöhemmin, kun Neuvostoli­iton Olhovin rintama työnsi pohjoisen armeijaryh­män kaupungist­a osana Neuvostoli­iton suurhyökkä­ystä rintaman pohjoisell­a sektorilla 27. tammikuuta 1944.

Leningradi­n piiritykse­ssä kuolleiden tarkkaa määrää ei saada koskaan tietää varmuudell­a kaupungist­a Saksan hyökkäykse­ltä turvaa hakeneiden pakolaiste­n suuren määrän vuoksi. Neuvostoli­iton virallinen luku on 632 253 siviiliuhr­ia, mutta luku on voinut nousta yli miljoonaan. Viimeisess­ä hyökkäykse­ssä Leningradi­n vapauttami­seksi 900 päivän piiritykse­n jälkeen menetettii­n noin 77 000 neuvostoso­tilasta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland