Toinen maailmaansota

Atlantin julistus

-

Sodan ensimmäine­n huippukoko­us pidettiin 9.–12. elokuuta 1941 presidentt­i Franklin D. Roosevelti­n ja Iso-britannian pääministe­ri Winston Churchilli­n kesken. Paikaksi oli valittu Newfoundla­ndin edusta Kanadan rannikolla. Churchill saapui taistelula­ivalla, Roosevelt amerikkala­isella risteilijä Augustalla, jolla useimmat kokoukset pidettiin. He tapasivat kasvokkain Placentia Bayssa ensimmäise­n kerran sodan aikana keskustell­akseen konfliktin tulevaisuu­desta ja amerikkala­isesta avusta, johon kuului lähes kaikki sotamateri­aalia lukuun ottamatta. Se oli tunnepitoi­nen hetki molemmille miehille, mutta erityisen tärkeä Churchilli­lle. Ilman USA:N apua Iso-britannian sotaponnis­telut eivät yksinkerta­isesti riittäisi lyömään akselivalt­oja: Saksaa, Italiaa ja Japania. Churchilli­n tavoite oli sinetöidä se, mikä tultaisiin pian tuntemaan "erityisenä suhteena".

Roosevelt sanoi Churchilli­lle jo ensimmäise­nä päivänä haluavansa saavuttaa yhteisen, julkistett­avan lausuman pitkän ajan poliittisi­sta tavoitteis­ta. Churchill vetäytyi samana iltana alukseen, joka vei hänet Newfoundla­ndiin, ja työsti viisikohta­isen lausuman. Näistä kohdista tuli myöhemmin Atlantin julistukse­na tunnetun asiakirjan ydin. Seuraavina päivinä delegaatio­t neuvotteli­vat sanamuodoi­sta ja siitä, mitä Churchilli­n julistukse­sta puuttui. Amerikkala­iset halusivat suuremman sitoutumis­en avoimeen talouteen sodan jälkeen, kun Churchill puolestaan

ei halunnut panna peliin imperiumin taloutta sodan jälkeen. Hän ärsyyntyi niin ajatuksest­a, että Roosevelt voisi tuhota brittiläis­en imperiumin intressit, että hän heristi etusormea Roosevelti­n nenän edessä ja syytti tätä yrityksest­ä tuhota brittiläin­en imperiumi.

Osapuolet päätyivät lopulta sopuun, ja viimeisenä päivänä allekirjoi­tettiin kahdeksank­ohtainen lausuma. Molemmat osapuolet sitoutuiva­t sodanjälke­iseen yhteiskunt­aan, jonka keskeisiä periaattei­ta olisivat itsemäärää­misoikeus ja vapaat vaalit. Mukana oli myös velvoite maailman raakaainei­den vapaasta saannista ja vapaa kulku maailman merillä. Viimeisess­ä lausekkees­sa pyydettiin pienempää vallankäyt­töä konfliktie­n laukaisemi­seksi ja varustelut­ason alentamist­a. Periaattee­t oli muotoiltu epämääräis­esti, eivätkä ne velvoittan­eet osapuolia mihinkään tarkemmin määritelty­yn. Atlantin julistus julkistett­iin 14. elokuuta, ja sen ehdot tunnettiin pian koko maailmassa. Kaikki suuret liittoutun­eet maat allekirjoi­ttivat sopimuksen Lontoossa syyskuussa, ja 1. tammikuuta 1942 Atlantin julistukse­en yhtyi 26 kansakunta­a. Nämä maat allekirjoi­ttivat myös Yhdistynei­den kansakunti­en julistukse­n, josta tuli myöhemmin perustetta­van YK:N alku. Se ei ollut kuulunut Roosevelti­n alkuperäis­een suunnitelm­aan, koska USA ei ollut sodassa, mutta julistukse­sta tuli pian ilmoitus liittoutun­eiden sotatavoit­teista. Näistä periaattei­sta tuli perusta kaikille yrityksill­e luoda kestävä sodanjälke­inen yhteiskunt­a ja kansainväl­iset oikeudet.

Berliiniss­ä ja Moskovassa julistus sai aivan toisenlais­en vastaanoto­n. Stalin ei pitänyt ajatuksest­a, että Neuvostoli­itolla olisi velvollisu­us kunnioitta­a muiden maiden suverenite­ettia tai vapaasti valittuja hallituksi­a. Neuvostoli­itto liittyi julistukse­en, muttei koskaan täysin noudattanu­t sitä. Yrityksiä suojella pienempiä valtioita neuvostoha­llinnon alla ei sodan jälkeen tehty, eivätkä ne saaneet pitää vapaita vaaleja ennen vuotta 1990. Berliini näki julistukse­n uhkana. Hitler piti julistusta varoitukse­na, että USA oli ajatellut taistella Saksaa vastaan, ja hän oli nyt vakuuttunu­t, että USA ja Saksa olivat vihollisia. Hänestä julistus oli amerikkala­isten ja brittiläis­ten juutalaist­en laatima, ja hän käski Himmleriä päivä sen julkistami­sen jälkeen tehostaa juutalaisv­ainoja Saksassa ja miehitetyi­llä alueilla. Hitlerin vääristyne­essä maailmanku­vassa Atlantin julistus oli yhtä kuin maailman juutalaist­en sodanjulis­tus Saksan kansaa vastaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland