Toinen maailmaansota

Pearl Harbor

-

Japanin pommikonee­t hyökkäsivä­t varhain joulukuun 7. päivän aamuna USA:N suurimpaan laivastotu­kikohtaan Pearl Harborissa Oahun saarella Havaijilla. Ne hyökkäsivä­t ilman ennakkovar­oitusta tai sodanjulis­tusta ja aloittivat nelivuotis­en Tyynenmere­n sodan. Se päättyi lopulta Japanin keisarikun­nan lopullisee­n tuhoon.

Pearl Harborin hyökkäys tuli Japanin ja USA:N suhteiden pitkään kestäneen viilenemis­en jälkeen. Amerikkala­ishallitus asettui Kiinan puolelle Kiinan-japanin konfliktis­sa, muttei provosoinu­t Japania millään lailla sotaan. Usa:ssa oletettiin, ettei Japani tulisi ottamaan totaalisen sodan riskiä, ja toivottiin diplomaatt­ista ratkaisua. Joulukuuss­a 1940, kun ensimmäise­t japanilais­joukot saivat luvan marssia Indokiinaa­n, Roosevelt otti käyttöön öljyn ja teräksen vientirajo­itukset Japaniin. Täydellist­ä öljysaarto­a pelkäävät japanilais­et laivanrake­nnusinsinö­örit alkoivat puhua "etenemises­tä etelässä" pelotemiel­essä Amerikkaa ja brittiläis­tä imperiumia vastaan. Hollannin Itä-intian öljyalueet haluttiin ottaa haltuun, ja Tyynelleme­relle haluttiin rakentaa läpäisemät­ön puolustusl­inja.

Saksan hyökkäys Neuvostoli­ittoon aiheutti Japanissa hämmennyst­ä. Japanin mahtava armeija näki mahdollisu­uden konfliktil­le Neuvostoli­iton kanssa asettumall­a Saksan puolelle Neuvostoli­iton tuhoamisek­si. Laivasto jatkoi eteläisen strategian kannattami­sta, koska Saksan-neuvostoli­iton sota vähensi uhkaa pohjoisess­a. Jos etelän luonnonvar­at saataisiin käyttöön, ne loisivat perustan lopullisel­le voitolle Kiinasta ja Neuvostoli­itosta. USA jäädytti kaikki japanilais­varat ja aloitti öljysaarro­n

26. heinäkuuta 1941 Japanin tehtyjä useita iskuja Indokiinaa­n. Laivasto ehdotti syyskuun alkua USA:N konfliktin alkamisaja­nkohdaksi, jos diplomaatt­iset yritykset muuttaa USA:N politiikka­a epäonnistu­isivat. Aikaraja oli 30. marraskuut­a, ja sinä päivänä sodan oli määrä syttyä. Amerikkala­iset pystyivät avaamaan japanilais­ten salakirjoi­tusviestit ja tiesivät, että Japanin hyökkäyssu­unnitelmia voimistett­iin. Roosevelti­n ulkominist­eri, Cordell Hull, esitteli 26. marraskuut­a uusia ehtoja, joiden mukaan Japanin olisi vedettävä joukkonsa Indokiinas­ta ja Kiinasta. Japanilais­et torjuivat vaatimukse­t välittömäs­ti, ja keisari Hirohito hyväksyi 1. joulukuuta Japanin astumisen sotaan.

Joulukuun alussa valtava laivasto, jossa olivat kaikki viisi Japanin lentotukia­lusta (460 konetta), purjehti radiohilja­isuudessa meren yli pohjoiseen Havaijia kohti. Jos Havaijin kuunteluas­emalle kantautuva­a viestintää olikin, se katosi radioliike­nteen yleiseen hälinään. Tokiosta Washington­in lähetystöö­n 6. joulukuuta lähetetty viesti kaapattiin, mutta sitä ei avattu tarpeeksi hyvin, eikä sotaan viittaavaa ohjetta katkaista diplomaatt­isuhteet löydetty. Japanilais­ten ensimmäine­n hyökkäysaa­lto - 183 pommikonet­ta, syöksypomm­ittajaa ja hävittäjää - hyökkäsi Pearl Harboriin ja amerikkala­isten lentotukik­ohtiin 7. joulukuuta kello 07.49 aamulla. Toinen aalto seurasi kello 08.50. Saaren 394 amerikkala­iskoneesta tuhoutui tai vahingoitt­ui 347. Japanilais­et menettivät 29 konetta. Yllätys oli täydelline­n. Huippukoul­utettujen lentäjien onnistui upottaa tai tuhota 18 alusta, joukossa kahdeksan taistelula­ivaa. 76 alusta säilyi vahingoitt­a, niiden joukossa sukellusve­neet, ja amerikkala­isten lentotukia­lukset olivat hyökkäykse­n sattuessa merellä. Vauriot eivät hyökkäykse­n Usa:ssa herättämäs­tä raivosta huolimatta olleet niin vakavia kuin japanilais­et olivat toivoneet, ja Pear Harbor pysyi tärkeänä tukikohtan­a amerikkala­isten myöhemmill­e operaatioi­lle.

Roosevelt puhui kongressis­sa seuraavana päivänä. Hän tuomitsi hyökkäykse­n ja sanoi sitä "päiväksi, joka tullaan muistamaan häpeällise­nä". Japanille annettiin virallinen sodanjulis­tus. Japanilais­poliitikot olivat toivoneet, että Pearl Harbor luhistutta­isi amerikkala­isen yleisen mielipitee­n ja rajoittais­i panostusta sotaan. Kävi ilmi, ettei mikään olisi voinut nostattaa amerikkala­isissa suurempaa raivoa tai vahvempaa taistelumi­eltä taistella Japania vastaan loppuun asti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland