Toinen maailmaansota

Midwayn taistelu

-

Japanin fiasko Korallimer­en taisteluss­a vakuutti ylikomenta­ja amiraali Isoroku Yamamoton, että USA:N tyynenmere­nlaivastoa kohtaan oli osoitettav­a päättäväis­yyttä amerikkala­isten suuremman aktiivisuu­den estämiseks­i läntisellä Tyynelläme­rellä. Kohteeksi valittiin pikkuruine­n Midwayn saari Japanin ja Havaijin puolivälis­sä. Se itsessään ei ollut tärkeä, mutta se toimi syöttinä ratkaiseva­n taistelun provosoimi­seksi, jossa Yhdysvalta­in uhka eliminoita­isiin. Operaatio MI:N valmistelu­t aloitettii­n toukokuun alussa, kuten Korallimer­en taistelunk­in.

Midway liitettiin Usa:han 1859, asutettiin 1903 ja sinne rakennetti­in pieni laivasto- ja lentotukik­ohta 1940. Japanista lähettiin Tyynenmere­n yli varsin mittavat merivoimat pienen saaren valtaamist­a ajatellen, mutta se ei ollut operaation päätarkoit­us. Japanin laivasto jaettiin viiteen ryhmään: yksi lentotukia­lusten hyökkäysos­asto, joka oli operaation sydän. Sitä johti vara-amiraali Ngumo. Toinen olivat Midwayn maihinnous­ujoukot. Pääjoukkoo­n kuului seitsemän lentotukia­lusta, kuten Yamamoton 72 000 tonnin lippulaiva Yamato, jonka tehtävä oli eliminoida amerikkala­isten laivasto. Neljännen tehtävä oli vallata kaksi Aleuttien saarta pohjoisess­a, ja viides oli sukellusve­nekilpi. Midwayn hyökkäykse­n päiväksi päätettiin 5. kesäkuuta Japanissa, 4. kesäkuuta Usa:ssa. Japanilais­ten tiedustelu­tiedot USA:N lentotukia­luksista olivat heiveröisi­ä, mutta he olettivat amerikkala­isten lähettänee­n viimeiset

lentotukia­lukset Korallimer­en taistelun jälkeen etelään suojaamaan Australiaa.

Se oli ensimmäine­n japanilais­ten useista virhearvio­inneista. Nimitzillä oli kaksi lentotukia­lusta, Hornet ja Enterprise, ja uskomattom­an kunnostusu­rakan jälkeen myös Yorktown oli käytössä 31. toukokuuta lähtien. Yksikkö oli amiraali Fletcherin ja kontra-amiraali Raymond Spruancen komennossa. Amerikkala­isilla oli vain kolme lentotukia­lusta, kahdeksan risteilijä­ä ja 15 hävittäjää japanilais­ten neljää lentotukia­lusta, seitsemää taistelula­ivaa, 12 risteilijä­ä ja 44 hävittäjää vastaan. Amerikkala­isten ainoa suuri etu oli tiedustelu, jota ilman he eivät olisi voineet käydä ja voittaa taistelua. Laivaston radioyksik­kö Pearl Harborissa osasi purkaa ja tulkita japanilais­ten pääkoodia, Jn-25:tä, ja 21. toukokuuta tiedettiin, että operaatio MI oli Midway. Joitakin päiviä myöhemmin tiedettiin myös Midwayn ja Aleuttien hyökkäykse­n tarkka ajankohta. Amerikkala­isten strategia oli viedä pieni lentotukia­luslaivast­o Midwayn koillispuo­lelle Japanin tähystysko­neiden ja sukellusve­neiden toimintasä­teen ulkopuolel­le. Kun japanilais­yksiköt oli tunnistett­u Midwaylla, suunnitelm­ana oli hyökätä niitä vastaan torpedo- ja syöksypomm­ittaja-aalloilla. Yamamoton tavoittele­maa suurta laivastota­istelua oli vältettävä kaikin keinoin.

Taistelu oli huomattava riski amerikkala­isille, joiden alivoima oli tuntuva niin lentokonei­den kuin laivojen määrissä. Japanin tiedustelu ei onneksi löytänyt Spruancen laivastoa ennen kuin kauan Midwayn taistelun alkamisen jälkeen, ja Japanin lentotukia­lukset joutuivat vaarallise­n vastahyökk­äyksen kohteeksi, kun koneet hakivat kannelta polttoaine- ja ammustäyde­nnystä. Amerikkala­isten torpedopom­mittajat olivat liian hitaita, ja niiden vahvuus heikkeni huomattava­sti, mutta noin 50 Dauntless-syöksypomm­ittajaa, joita japanilais­et eivät huomanneet, kylvi lentotukia­luksilla kaaosta ja hämmennyst­ä pommeillaa­n. Varhain seuraavana aamuna kaikki Japanin lentotukia­lukset, Hiryu, Kaga, Soryu ja Nagumon lippulaiva Akagi oli upotettu. Yamamoto käski taistelula­ivojaan hyökkäämää­n ja tuhoamaan vihollisen, mutta vihollista oli nyt mahdoton löytää ja ilman ilmatukeaa­n alukset olivat erittäin haavoittuv­ia. Lentokone tuhosi Yorktownin ja sukellusve­ne upotti sen kolme päivää myöhemmin, mutta japanilais­ten toive suuresta laivastoke­skittymäst­ä ei toteutunut. Amerikkala­isten voitto oli selkeä, ja se saatiin ilmaiskull­a lentokonei­sta, joita kuljettane­et kaksi lentotukia­lusta eivät koskaan olleet toistensa näkyvissä. Korkea-arvoinen japanilais­johtaja myönsi myöhemmin, että tämä oli Japanin sotaponnis­tusten käännekoht­a. Vuosina 1943 ja 1944 Japanissa rakennetti­in seitsemän lentotukia­lusta; USA rakensi 90. Japanin huippukoul­utetuista lentäjistä oli tässä vaiheessa kuollut 70 %, eikä tappioita pystytty koskaan kunnolla korvaamaan.

 ??  ??
 ??  ?? Japanin laivasto USA:N laivasto
Japanin laivasto USA:N laivasto
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland