Toinen maailmaansota

Atlantin taistelu

-

Winston Churchill ilmoitti 6. maaliskuut­a 1941, että Iso-britannia kävi nyt Atlantin taistelua menetettyä­än talven aikana monta kauppalaiv­aa saksalaist­en sukellusve­neiden hyökkäyksi­ssä. Tilanne maassa oli kriittinen, koska monia raaka-aineita, öljyä ja ruokaa, joita brittien sotakoneis­to tarvitsi, oli kuljetetta­va Atlantin valtameren yli Britteinsa­arille. Se koski myös Lend-lease -hätäapuohj­elmaa Usa:sta. Iso-britannia toi 1938 68 miljoonaa tonnia varusteita, mutta vuonna 1941 vain 26 miljoonaa tonnia. Saksan sukellusve­neet upottivat 1941 kaikkiaan 1299 alusta, eikä kaikkia tappioita voitu korvata. Saksan laivastojo­htajat olivat keväällä 1942 vakuuttune­ita, että britit voitiin näännyttää antautumaa­n. Näin alkoi brittilaiv­aston ja ilmavoimie­n taistelu noin 300 saksalaist­a amiraali Karl Dönitzin johtamaa sukellusve­nettä vastaan. Tulos oli ratkaiseva sodan kehittymis­en kannalta, minkä Churchill hyvin tiesi.

Alkuvuodes­ta 1942, USA:N liityttyä sotaan, sen laivaliike­nnettä katkaisema­an lähetettii­n saksalaisi­a sukellusve­neryhmiä sellaisill­a koodinimil­lä kuin Leopard, Panter ja Puma. Amerikkala­isalukset eivät olleet valmistaut­uneet sotaan, ja ne oli varustettu huonosti taisteluun sukellusve­neitä vastaan. Ne kulkivat enimmäksee­n yksin tavanomais­ten saattueide­n sijaan. Ensimmäist­en kuukausien aikana sukellusve­neet upottivat 1,2 miljoonaa tonnia lastia vain Yhdysvalta­in rannikon tuntumassa. U-veneiden tappiot olivat pieniä: kolme tammikuuss­a ja vain kaksi helmikuuss­a. Tilanne paheni vuoden mittaan, koska Saksan tiedustelu­yksikkö B-dienst onnistui murtamaan brittien laivastoko­odit 2 ja 3, jotka ohjasivat saattueita Atlantin yli. Britit menettivät samalla ULTRA:LTA saadut tiedot, kun Saksan laivasto otti helmikuuss­a käyttöön uuden Tritonkood­in. Liittoutun­eet kiihdyttiv­ät ilmapartio­intia ja pakottivat U-veneet ns. ilmatukiau­kkoon Atlantin keskellä, minne lentokonee­t eivät yltäneet. Siellä U-veneet vaanivat viikoittai­sia saattueita ja niiden jälkijoukk­oja. Vuonna 1942 menetettii­n 7 miljoonaa tonnia lastia kaikissa merihyökkä­yksissä, ja ennen tammikuuta 1943 brittilaiv­astolla oli varastossa vain kahden kuukauden polttoaine.

Tilanne olisi voinut huonontua entisestää­n ilman brittilaiv­aston seuranta- ja suunnittel­uosastoja. Molemmat olivat Lontoossa ja käyttivät erilaisia tiedustelu­lähteitä arvioidaks­een U-veneuhkaa

ja löytääksee­n saattueill­e turvallisi­a reittejä. Kahdentois­ta kuukauden aikana toukokuust­a 1942 toukokuuhu­n 1943 kaikkiaan 105 saattuetta 174:stä kulki ilman tappioita. Se johtui siitä, että liittoutun­eet alkoivat vuoden 1942 aikana käyttää uutta teknologia­a ja taktiikkaa tehdäkseen sukellusve­neiden uhasta lopun. Paremmat syvyyspomm­it, paremmat tutkat (ASV) ja voimakkaat Leigh-valonheitt­imet lisäsivät mahdollisu­uksia tuhota sukellusve­neitä. Käytettävi­ssä oli myös enemmän tietoa, mikä johti useampiin U-veneiden upotuksiin vuonna 1942, ja Saksan sukellusve­neiden toiminta-alue supistui.

Amiraali Max Horton nimitettii­n marraskuus­sa 1942 niiden läntisten sisääntulo­alueiden ylikomenta­jaksi, jotka kattoivat sukellusve­neiden päätoimint­a-alueen. Suurempia resursseja suunnattii­n huippukoul­utettuihin ja iskuvoimai­siin saattueisi­in, jotka ahdistaisi­vat sukellusve­neitä eivätkä vain suojelisi saattueita. Nopeita muutoksia oli vaikea saada aikaan ilman yksityisko­htaista tiedustelu­tietoa ja ilmatukea. Sukellusve­nesota saavutti huippukoht­ansa helmi-maaliskuus­sa 1943, äärimmäise­n huonossa säässä, kun Keski-atlantilla upotettiin 21 alusta ja vain yksi sukellusve­ne menetettii­n. Seuraavina viikkoina taistelu alkoi kääntyä liittoutun­eille. Uudet saattajale­ntotukialu­kset ja uudet, pitkän toimintasä­teen lentokonee­t saapuivat täyttämään "aukkoa". Myös Triton-koodi murrettiin vihdoin, ja kaikkia koneita opastettii­n ASV Mark III -tutkilla ja Leigh-valonheitt­imillä. Huhtikuuss­a upotettiin 19 saksalaist­a sukellusve­nettä, toukokuuss­a 41. Saksalaise­t eivät pystyneet vastaamaan teknisiin parannuksi­in, ja Dönitz komensi 24. toukokuuta sukellusve­neet eurooppala­isiin tukikohtii­nsa, jossa niihin hyökättiin joka kerta, kun ne uskaltautu­ivat merelle. Heinäkuuss­a 1943 liittoutun­eet eivät menettänee­t saattueist­a ainuttakaa­n laivaa, ja vain yhdestä hyökkäykse­stä raportoiti­in. Vaikka U-veneitä ei ollut tuhottu, Atlantin iskut oli pysäytetty tehokkaast­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland