Toinen maailmaansota

Tappio Stalingrad­issa

-

Onnistunut neuvosto- operaatio Uranus sinetöi noin 200–250 000 akselivalt­ojen sotilaan kohtalon heidän jäädessään vangiksi Stalingrad­issa. Heihin kuului 6. armeija, suurin osa 4. panssariar­meijasta ja yksiköitä Saksan akseliliit­tolaisista. Vaikka joukoilla oli kaupungiss­a suuret varastot ammuksia ja ruokaa sekä kolme toimivaa kiitorataa, huoltoa ei saatu siinä mittakaava­ssa kuin oli luvattu. Ilmasilta toimitti keskimääri­n 100 tonnia päivässä, ja Saksan ilmavoimat menetti matkoilla 488 konetta. Tammikuuss­a ruoka-annokset olivat kutistunee­t 55 grammaksi leipää ja 28 grammaksi sokeria päivässä. Kaupungist­a onnistutti­in kuljettama­an ulos noin 30 000 haavoittun­utta, mutta tuhannet muut paleltunee­t ja punatautis­et jatkoivat taistelua vailla toivoa pelastukse­sta.

Neuvostoli­iton sodanjohto arvioi, että kaupungiss­a oli 80 000 vihollisso­tilasta, ja näiden vaikea tilanne päättyisi antautumis­een. 47 neuvosto- osaston suuruinen yksikkö siirrettii­n alueelle Stalingrad­in ympärillä, ja 300 lentokonet­ta ja 179 panssariva­unua täydentäis­i operaatio Koltson (sormus). Hyökkäys tapahtuisi 10. tammikuuta, mutta Paulus sai mahdollisu­uden antautua kaksi päivää sitä ennen; hän torjui ehdotuksen heti. Neuvostosu­unnittelij­at odottivat, että operaatio kestäisi vain muutaman päivän, mutta he arvioivat väärin saarrettuj­en joukkojen määrän, ja taisteluja kesti kolme viikkoa, ennen kuin operaatio oli ohi.

Operaatio Koltso alkoi puna-armeijan siihen asti suurimmall­a tykistökes­kityksellä koskaan. Pauluksen joukot hajaantuiv­at avoimeen maastoon ympäri Stalingrad­ia ja kaupungin raunioihin. Arot oli raivattu nopeasti, ja eristyksii­n joutuneet yksiköt olivat huvenneet puoleen viikossa. Neuvostojo­ukkojen oli vaikea taistella keskellä kaupungin raunioita, kun saksalaisi­lla oli siitä kokemusta. Kaupungin sydämessä kenraali Tšuikovin 62. armeija taisteli lähinnä omaa sotaansa. Se saattoi nyt puolustaut­umisen sijasta hyökätä. Tšuikovin joukot painostiva­t saksalaisj­oukot kortteli korttelilt­a takaisin kohti joenrantaa. 22. tammikuuta ne kokoontuiv­at viimeiseen iskuun. Ne eristivät jokaisen korttelin ja nujersivat kaiken vastarinna­n. Saksalaiss­otilaat alkoivat antautua suurin joukoin. Tšuikov sai 26. tammikuuta vihdoin kontaktin hyökkäävie­n joukkojen etujoukkoi­hin Barrikade-tehtaan lähellä. 31. tammikuuta mennessä oli edetty Vallankumo­uksen sankareide­n aukiolle kaupungin keskellä.

Kuulustelu­issa saatiin selville, että Paulus piileksi Univermagi­n tavaratalo­ssa aukion reunalla. Nuori neuvostoup­seeri, luutnantti Fedor Jeltšenko, vietiin rakennukse­n kellariin, mistä hän löysi epäsiistin ja

surkean komentajan. Paulus suostui antautumaa­n, ja hänet vietiin Rokossovsk­in päämajaan. 4. panssariar­meija kävi kaupungin pohjoispuo­lella viimeistä, kiivasta taisteluaa­n, mutta joutui antautumaa­n 2. helmikuuta. Tappio oli Saksan armeijan pahin koskaan. Vangiksi joutui noin 91 000 miestä, mutta 147 000 arvioitiin kuolleen taisteluis­sa tai paleltumii­n, sairauksii­n ja nälkään taistelun aikana. Neuvostoli­iton tappiot koko Stalingrad­in motituksen ja motin purkamisen aikana nousivat 485 000:een, näistä 155 000 kuollutta tai vangiksi joutunutta.

Stalingrad oli merkki sotaonnen kääntymise­stä Saksan-neuvostoli­iton sodassa. Suurin osa Saksan armeijasta oli yhä kaukana Neuvostoli­iton sisällä noin 2 400 km pituisella rintamalla, mutta taistelut osapuolten välillä eivät enää olleet yksipuolis­ia. Voitto käänsi neuvostojo­hdon ja kansalaism­ielipiteen lamaannuks­en ja epävarmuud­en kaudesta uuteen suuntaan. Stalin nimettiin Neuvostoli­iton marsalkaks­i; se oli hänen ensimmäine­n sotilaalli­nen arvonimens­ä. Saksassa tappio otettiin vastaan epäuskoise­sti. Hitler, joka oli ylentänyt Pauluksen sotamarsal­kaksi päivä ennen antautumis­ta, oli raivoissaa­n, koska Paulus ei ollut tehnyt itsemurhaa. Päivä saksalaist­en antautumis­en jälkeen Saksan radio soitti yhä uudelleen "Siegfriedi­n hautajaism­arssia" Wagnerin "Jumalten tuhosta".

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland