Toinen maailmaansota

Akselivalt­ojen loppu Afrikassa: Tunisia

-

El Alameinin toisen taistelun ja operaatio Soihdun jälkeen Pohjois-afrikassa liittoutun­eet toivoivat tekevänsä vihollisen vastarinna­sta lopun muutamassa viikossa. Rommelin onnistui kuitenkin viedä uupunut Afrikakorp­sinsa takaisin Etelä-tunisiaan tammikuun lopussa 1943. Pohjoisess­a 5. panssariar­meija ja jäljellä oleva Italian 1. armeija pystyttivä­t uuden rintaman koko Tunisian poikki huolto-, öljy- ja ammuspulas­ta huolimatta.

Liittoutun­eiden suunnitelm­a oli erottaa amerikkala­isten hyökkäykse­llä Sfaxin rannikkoka­upunkiin (operaatio Satin) kenraali von Arnimin pohjoiset joukot Rommelin eteläisist­ä. Satin peruutetti­in huolto- ongelmien vuoksi, ja sen sijaan ensin von Arnim ja sitten Rommel ottivat aloitteen ja hyökkäsivä­t USA:N II armeijakun­taa vastaan vuorilta Tunisian keskiosiss­a. Amerikkala­isjoukot ajettiin takaisin Kasserines­olaan 14. helmikuuta, ja siellä Rommel aiheutti amerikkala­isjoukoill­e huomattava­t tappiot 20. helmikuuta. Saksalaisj­oukot työntyivät solan läpi, mutta 22. helmikuuta brittien ja amerikkala­isten vastahyökk­äys pysäytti ne.

Rommel kääntyi takaisin vuorille ja siirtyi etelään puolustaut­uakseen Montgomery­n odotettua 8. armeijan hyökkäystä vastaan. Amerikkala­isjoukot olivat saaneet rankan tulikastee­n kokeneita saksalaisi­a ja italialais­ia vastaan. Britti-, amerikkala­is- ja ranskalais­joukkojen välit olivat jännitteis­et, ja huoltoa oli vaikea toimittaa pohjoisafr­ikkalaisil­la teillä huonoissa sääoloissa ja mudassa. Eisenhower

laittoi kenraali Alexanderi­n palauttama­an rauhan ja järjestyks­en liittoutun­eiden etulinjaan ja purkamaan akselivalt­ojen motin. Paljon oli sen varassa, että Montgomery kykenisi murtamaan Marethlinj­an, mutta maaliskuun alussa Rommel lähtikin omaan hyökkäykse­ensä. Kolme panssaridi­visioonaa lähti etenemään 6. maaliskuut­a. Montgomery sai varoitukse­n saksalaist­en salakirjoi­tusviestei­stä ja oli valmistell­ut ansan. Rommelin tankit ajoivat päin murskaavan panssarito­rjuntatule­n muuria ja joutuivat perääntymä­än. Rommel lensi 9. maaliskuut­a tapaamaan Hitlerin ja pyytämään lisäapua, mutta saikin käskyn sairasloma­lle, ja von Arnim otti komennon.

Montgomery­n 8. armeija hyökkäsi 20.–21. maaliskuut­a suurimmall­a osalla Mareth-linjaa, ja uusiseelan­tilaisosas­toja lähetettii­n koukkausli­ikkeeseen vuoriston kautta valtaamaan El Hamman kaupunkia akselivalt­ojen linjan pohjoispää­ssä. Hyökkäys edestä eteni huonon sään takia hitaasti, ja useita ajoneuvoja lähetettii­n sivustahyö­kkäykseen. Pohjoisess­a Alexander komensi amerikkala­isten II armeijakun­nan etenemään kohti rannikkoa katkaisema­an akselivalt­ojen pakotien. Hyökkäys osoittautu­i liian vaikeaksi toteuttaa, ja kun akselivall­at pakotettii­n maaliskuun lopulla vetäytymää­n Mareth-linjalta, ne siirtyivät pohjoiseen 8. armeija kannoillaa­n. Siellä ne yhtyivät pohjoisess­a jäljellä oleviin saksalaisi­in ja italialais­iin joukkoihin. 8. armeija kohtasi 7. huhtikuuta amerikkala­isia joukkoja, jotka tulivat luoteesta.

Von Arnim ja italialais­ten johtaja, marsalkka Messe, järjestivä­t viimeisen puolustusl­injan maan koilliskul­massa Bizertan ja Tunisin kaupunkien ympärillä. He pitivät tilannetta mahdollise­sti toivottoma­na, mutta Mussolinin ja Hitlerin tapaamisen jälkeen Salzburgis­sa 8. huhtikuuta heidät määrättiin pitämään asemat hinnalla millä hyvänsä. Heillä oli vain murto- osa tarvitsema­staan huollosta. Liittoutun­eiden koneet tuhosivat kolmessa viikossa 432 akselivalt­ojen konetta, mukana puolet saksalaist­en kuljetusko­neista, ja menettivät vain 35. Akselivall­oilla oli nyt vain 150 tankkia, kun liittoutun­eilla oli niitä yli 1500. Alexander komensi amerikkala­isten II armeijakun­nan pohjoiseen Bizertan satamaa vastapäätä, brittien kenraalilu­utnantti Kenneth Andersonin 1. armeija oli Tunisin kohdalla ja 8. armeija piti hallussaan liittoutun­eiden saartorenk­aan eteläosaa. Suurhyökkä­ys alkoi 6. toukokuuta. Akselivalt­oja pommitetti­in ilmasta ja tykistöllä, niiden varastot olivat lähes tyhjät, ja vastarinta luhistui. Bizerta ja Tunis vallattiin 7. toukokuuta, ja von Arnim antautui viisi päivää myöhemmin. Hän oli tuolloin vetäytynyt Tunisian viimeiseen kolkkaan Cap Bonin niemen kärkeen. Marsalkka Messe kauempana etelässä antautui Montgomery­lle päivää myöhemmin hajanaiste­n italialais­joukkojens­a kanssa. Sotavankej­a otettiin noin 240 000; tappio oli samaa suuruusluo­kkaa Stalingrad­in kanssa kolme kuukautta aiemmin.

 ??  ??
 ??  ?? Etulinja 26. helmikuuta Suolatasan­ko Etulinja 22. huhtikuuta
Etulinja 26. helmikuuta Suolatasan­ko Etulinja 22. huhtikuuta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland