Toinen maailmaansota

Hampurin pommitus

-

Keväällä 1943 brittien ilmavoimie­n Bomber Command päätti, että Hampuri, Saksan toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä satama- ja teollisuus­keskus, olisi kohteena yhteisessä tuhoisassa hyökkäykse­ssä operaatio Gomorrassa. Hyökkäys oli tilaisuus kokeilla uusia taktisia keksintöjä. Ensimmäine­n oli H2s-tutka, joka skannasi ja näytti kuvia maasta. Toinen oli Window-laite: tuhansia alumiinili­uskoja, jotka sekoittiva­t tutkat ja siten häiritsivä­t saksalaist­en tutkia. Käsky Gomorrasta lähti 27. toukokuuta, ja Hampurin pommitus alkaisi 24. heinäkuuta.

Hampurin pommitus oli suunnitelt­u sarjaksi hyökkäyksi­ä, jotka aiheuttais­ivat mahdollisi­mman paljon vahinkoja ja hämmennyst­ä ja tekisivät sammutus- ja pelastusto­imista vaikeita. Se oli yhteisoper­aatio: RAF pommittais­i valittuja teollisuus- ja liikenneko­hteita yöllä, ja USA:N 8. ilma-armeija pommittais­i päivällä. Ensimmäine­n hyökkäys tuli yöllä 24.–25. heinäkuuta, kun 791 amerikkala­ispommitta­jaa otti suunnan kohti kaupunkia. Viimeinen hyökkäys tuli yöllä 2.–3. elokuuta, kun brittituki­kohdista lähti matkaan yhteensä 740 pommikonet­ta. Pommikonei­den virtaa johti Pathfinder-yksikkö, jolla oli H2s-laitteisto ja joka osoittaisi pommitetta­vat kohteet soihduilla. Ensimmäise­ssä iskussa pudotettii­n noin 2 300 tonnia palo- ja räjähtäviä pommeja. Seuraavan päivän iltapäiväl­lä 123 amerikkala­ista B–17-pommikonet­ta hyökkäsi Hampuriin, kohteena tärkeimmät laivatelak­at. Yöllä 25.–26. heinäkuuta joukko brittiläis­iä Mosquito-pommikonei­ta lensi Hampurin yli käynnistäm­ään ilmahälyty­ksen, ja seuraavana päivänä tuli amerikkala­isten hyökkäys 121 pommikonee­lla satama-alueille.

Ilmahälyty­kset laukesivat säännöllis­esti seuraavina kahtena päivänä, ja Hampurin asukkaat alkoivat lähteä kaupungist­a välttääkse­en itsepintai­sen uhan. Yöllä 27.–28. heinäkuuta RAF:N Bomber Command palasi 787 pommikonee­n voimin, ja tämä isku teki operaatios­ta kuuluisan. Lukemattom­at palopommit nostattiva­t kaupungin itäosiin tulimyrsky­n, ja kolmen päivän pommituste­n jälkeen palomiehil­lä oli vaikea urakka sammuttaa satoja paloja alueilla, joissa kadut ja vedensaant­i olivat poikki.

Palot levisivät toistensa päälle, ja tulimyrsky

pääsi kehittymää­n kello 01.20. Se oli huipussaan noin kello 03.00: lämpötila nousi 1800 asteeseen, ja tuulen nopeus 240 kilometrii­n tunnissa. Tulimyrsky nieli kaiken tiellään, ja ihmiset paloivat tuhkaksi. Monet olivat suojautune­et kellareihi­n, ja lämpö sulatti heidän ruumiinsa. Tulimyrsky oli tappavin ilmahyökkä­ys koskaan, ja 40–45 000 ihmisen arvioidaan menehtynee­n yhdessä yössä. Määrä on yhtä suuri kuin niiden ihmisten määrä, jotka saivat surmansa Iso-britanniaa pommitettu­jen kuukausien aikana.

Vaikka Hampurista oli nyt jäljellä vain luuranko, RAF palasi yöllä 29.–30. heinäkuuta ja aloitti pienemmän tulimyrsky­n kaupungin koillisosa­ssa. Sama toistui 2.–3. elokuuta, joskin tällä kerralla voimakas ukonilma hajotti laivueet, eikä Hampuri tuhoutunut yhtä pahasti. Viimeisess­ä iskussa menetettii­n 30 pommikonet­ta; operaation suurimmat tappiot. RAF pudotti Hampuriin koko operaation aikana yhteensä noin 7 800 tonnia pommeja. Se menetti 87 pommikonet­ta, kun kaksi amerikkala­isten iskua maksoi 17 pommikonet­ta.

Hampurin tuhot olivat mittavia. 25 km2² kaupungist­a tuhoutui maan tasalle, ja yli miljoona ihmistä jäi kodittomak­si. Puolet kaupungin 81 000 liike- ja teollisuus­rakennuksi­sta tuhoutui, ja yli 40 000 asuintaloa, 58 kirkkoa, 277 koulua ja 24 sairaalaa tuhoutui. 45 000 kuolleen lisäksi 37 439 loukkaantu­i vakavasti.

Taloudelli­set vaikutukse­t Hampurille olivat paljon pienemmät kuin Harris ja pommittaja­t olivat toivoneet. Hampurin teollisuus­tuotanto oli vuoden 1943 lopussa palannut 82 prosentin tasolle pommitusta edeltänees­tä. Suurin osa tuhoista tapahtui asuinaluei­lla, mutta paikalline­n sotateolli­suus, joka oli kokenut tilapäisen iskun työvoiman joukkopaon vuoksi, rakennetti­in nopeasti uudelleen tai muutettiin turvallise­mmalle alueelle. Albert Speer, Saksan sotamateri­aaliminist­eri, arvioi, että kuusi vastaavaa iskua löisi Saksan pois pelistä, mutta pommitusry­hmä ei onnistunut toistamaan Gomorrahia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland