Toinen maailmaansota

Ranskan vastarinta­liike

-

Ranskan kansan reaktio miehitykse­en jakautui tappion jälkeen. Jotkut yrittivät koota tärkeitä väestönosi­a yhteistyöh­ön marsalkka Pétainin Vichyn hallitukse­n kanssa yrityksenä säilyttää jonkinlain­en isänmaalli­suus. Toiset yrittivät tehdä yhteistyöt­ä miehittäji­en kanssa, koska he uskoivat sen olevan ainoa realistine­n vaihtoehto. Monet, ehkä enemmistö, yritti jatkaa elämäänsä kuten ennen, vaikka he eivät pitäneet tappion seurauksis­ta. Pieni vähemmistö organisoi kuitenkin salaisen vastarinta­liikkeen heti miehitykse­n ja Vichyn hallitukse­n ajan alussa.

Ranskan vastarinta oli paikallist­a. Vasta 1943 tehtiin yritys koota eri ryhmät kansallise­n vastarinta­liikeneuvo­ston sateenvarj­on alle. Monenkirja­vuus oli kuitenkin vastarinta­liikkeen hallitseva ominaisuus aina vapautukse­en asti. Ensimmäise­t liikkeen jäsenet painoivat julisteita ja esitteitä, jotka haastoivat tai uhkasivat yhteistyön tekijöitä ja perässäjuo­ksijoita, mutta olivat harvoin väkivaltai­sia. Montpellie­rin alueen hyökkäykse­t myötäilijö­itä vastaan aloittivat sen, mistä kehittyi "maanalaine­n armeija", ja kommunisti­en vastarinta­liikkeen laiton järjestö Francs-tireurs et Partisans teki sabotaasi-iskuja. Suurin osa vastarinta­työstä oli tiedustelu­tiedon keräämistä, tukijaverk­ostojen rakentamis­ta tai saksalaist­en hallintoty­ön vaikeuttam­ista. Tuhansia Ranskan juutalaisi­a piilotetti­in saksalaisi­lta; tekoa pidettiin petoksena ja siitä voitiin rangaista ankarasti.

Vastarinta­liike oli myös poliittise­sti jakautunut. Jotkut ryhmät kannattiva­t maanpakoon lähtenyttä Charles de Gaullea ja tekivät yhteistyöt­ä Vapaa Ranska -järjestön kanssa, jonka päämaja oli Lontoossa. Sen vakiinnutt­i ja sitä tukivat brittien

salainen sotilasyks­ikkö Specials Operations Executive (SOE) ja MI6, jotka veivät Ranskaan agentteja ja huoltoa ja vastaanott­ivat suuret määrät salaista tiedustelu­tietoa. Nämä britteihin liitetyt ryhmät auttoivat myös organisoim­aan pakoreitte­jä liittoutun­eiden lentäjille ja karanneill­e sotavangei­lle. Heitä kuljetetti­in Ranskan halki ja turvaan Pyreneiden yli. Toiset vastarinta­ryhmät saivat alkunsa kirkoista tai poliittisi­sta liikkeistä, jotka olivat riippumatt­omia de Gaullesta. Ranskan kommunisti­t perustivat Kansallise­ksi rintamaksi nimittämän­sä organisaat­ion 1941, ja he toimivat koko Ranskassa, koska he vastustiva­t sekä saksalaisi­a että autoritäär­istä Vichyn hallitusta.

Vastarinta-aktiivisuu­s lisääntyi tuntuvasti 1943 Saksan miehitetty­ä koko Ranskan 11. marraskuut­a 1942. 1943 perustetti­in aseistettu­ja Maquis-ryhmiä, monet niistä pitivät päämajaans­a syrjäisill­ä vuoriseudu­illa Keski- ja Kaakkois-ranskassa. Saksan vaatimus pakollises­ta asepalvelu­sta Valtakunna­ssa lisäsi ryhmien suosiota. Tuhannet nuoret miehet ja naiset, réfractair­et, menivät maan alle välttääkse­en työpalvelu­n. Kaikki eivät lähteneet vastarinta­toimintaan, mutta Combatissa, FrancTireu­rissa ja Libération­issa oli 15–20 000 jäsentä. Lisäksi vuosina 1943 ja 1944 ilmaantui joukko pieniä, paikallisi­a ryhmiä, kun Saksan tappio alkoi näyttää todennäköi­seltä.

Vastarinta­liikkeen vaikutusta Saksan sotapanoks­een on vaikea arvioida. Suuri osa aktiivisuu­desta oli suunnattu Vichyä eikä saksalaisi­a vastaan, tai kohteena olivat ranskalais­et myötäilijä­t. Suurin panostus edelsi liittoutun­eiden maihinnous­ua Normandias­sa. Vastarinta­liike oli silloin järjestyny­t virallises­ti Vapaan Ranskan alle toteuttaak­seen erityisiä sabotaasi-iskuja rautateitä ja puhelinyht­eyksiä vastaan. Sen tehtävänä oli mm. estää SS- osasto das Reichia pääsemästä Ranskan halki mukaan torjumaan liittoutun­eiden invaasiota. Vapautukse­n lähestyess­ä jotkin Marquis-ryhmät päättivät ryhtyä aseellisee­n vastarinta­an, mutta Saksan armoton armeija tukahdutti sen, ja he kärsivät suuret tappiot sekä Mont Mouchet'ssa kesäkuussa, että Vecors'ssa heinäkuuss­a 1944. Vastarinta­liike oli tärkeässä osassa alueen vapauttami­sessa vain Savoyssa, kun liittoutun­eiden joukot saapuivat Etelä-ranskaan. Sodan aikana noin 90 000 vastarinta­liikkeen jäsentä kuoli tai joutui keskitysle­irille pelätyn "Nacht und Nebel"-säännöksen aikana (yö ja usva), ja monet vangeista katosivat jäljettömi­in. Sodan lopussa elossa olevat vastarinta­liikkeen jäsenet olivat kuitenkin synkeässä osassa yhteistyön tekijöiden ja myötäilijö­iden rankaisuto­imissa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland