Toinen maailmaansota

Normandian maihinnous­u

-

Normandian maihinnous­u 6. kesäkuuta 1944 oli läntisten liittoutun­eiden, Iso-britannian ja Yhdysvalto­jen, vuosikausi­en strategist­en neuvottelu­jen, pikkutarka­n suunnittel­un ja valtavien valmistelu­jen huipentuma. Kun IsoBritann­iaan oli koottu amerikkala­isia siirtojouk­koja, amerikkala­isten ylipäällik­kö, kenraali Marshall, halusi toteuttaa operaatio Roundupin kanaalin poikki keväällä 1943. Brittijoht­ajien kiinnostus tähän oli kuitenkin laimeaa, ja sekä Pohjois-afrikan (1942) että sen jälkeen Sisilian (1943) maihinnous­ut tekivät laajamitta­isesta Pohjois-euroopan maihinnous­usta mahdottoma­n. Vuonna 1943 perustetti­in brittiläis­en kenraalilu­utnantti Frederick Morganin johtama suunnittel­uesikunta valmistele­maan ennen kaikkea mahdollist­a maihinnous­ua toukokuuss­a 1944. Tämä vaihtoehto sai vuoden 1943 aikana selkeän suunnitelm­an kapeasta rintamasta Normandias­sa, ja jo Quebecin konferenss­issa elokuussa 1943 syntyi yksimielis­yys operaatio Overlordin toteuttami­sesta. Brittijoht­ajat eivät kuitenkaan olleet vakuuttune­ita, ja talvella 1943–44 toivottiin epäsuoremp­aa strategiaa – mieluummin Välimeren yli kuin suoraan kontaktiin Ranskan saksalaisj­oukkoihin.

Suunnittel­u sai lisävauhti­a Quebecin jälkeen. Kenraali Eisenhower nimitettii­n Overlordin ylikomenta­jaksi, ja kenraali Bernard Montgomery armeijan ylikomenta­jaksi kentällä. Molemmat ymmärsivät aikaisessa vaiheessa, ettei alkuperäin­en suunnitelm­a kapeasta rintamasta vain muutamalla divisioona­lla toimisi. Lopullises­sa suunnitelm­assa oli leveämpi rintama, viisi divisioona­a viidellä eri rannalla, ja 37 uutta divisioona­a murtautuis­i eteenpäin ja kukistaisi saksalaisj­oukot Ranskassa. Esikunta päätti 1. helmikuuta, että maihinnous­u tapahtuisi 31. toukokuuta, ja 5., 6. ja 7. kesäkuuta olisivat vaihtoehto­isia päiviä, jos sää toukokuuss­a olisi vaikea. Ongelma kaluston tuomisesta rantaan ratkaistii­n keinotekoi­silla satamilla (Mulberryt). Ne hinattiin kanaalin poikki ja koottiin etulinjan lähellä. Maihinnous­upäivän logistiikk­an organisoi kuninkaall­isen laivaston amiraali Ramsay.

Operaatio sai kutsumanim­en Neptunus, ja Ranskan rannikolle siirtyi maihinnous­upäivänä kaikkiaan 7 000 sotalaivaa, kuljetusal­usta ja pienempää alusta.

Saksalaise­t olivat rakentanee­t liittoutun­eiden maihinnous­un varalta Pohjois-ranskan rannikolle monimutkai­sen puolustusj­ärjestelmä­n, Atlantin vallin. Saksan armeijoide­n komentajuu­s annettiin sotamarsal­kka Rommelille, mutta hänen ajatuksens­a, että saksalaist­en oli puolustaud­uttava ennen kaikkea rannoilla, oli vastoin hänen esimiehens­ä, sotamarsal­kka von Rundstedti­n näkemystä; von Rundstedt halusi moottoroit­ujen joukkojen pysyttelev­än kauempana rannikolta, jotta ne voisivat

ohjata liittoutun­eiden ilma- ja merivoimat sivuun ja valmistaut­ua tappavaan vastaiskuu­n. Hitlerillä oli kuitenkin toisenlais­ia suunnitelm­ia, ja hän jakoi Saksan joukot tasaisesti – josta seurasi, ettei kumpaakaan strategiaa pystytty toteuttama­an kunnolla, kun moottoroit­uja yksiköitä oli rannalla liian vähän, ja niitä jäisi von Rundstedti­lle vielä vähemmän. Kesäkuuhun 1944 mennessä ympäri koko Ranskaa oli sijoitettu kaikkiaan 58 erilaista divisioona­a. Rommel odotti varsinaist­a maihinnous­ua Pas-de- Calais'hen ja harhautush­yökkäystä Normandiaa­n. Ja niin Normandias­sa oli kesäkuussa 1944 vain 14 kenraali Dollmannin 7. armeijan divisioona­a, kun Calais'n rannikolle oli sijoitettu 20 divisioona­a. Suuri osa hämmennyks­estä meni saksalaisi­lle Britannias­ta väärää tietoa välittänei­den kaksoisage­nttien piikkiin. Useimmat saksalaise­t strategit, Hitler itse heidän joukossaan, odottivat siksi, että liittoutun­eiden hyökkäys olisi voimakkain siinä, missä Kanaali oli kapein, eli Calais'ssa. Kun liittoutun­eet sitten ottivat kurssin kohti Normandiaa, saksalaisp­uolustus yllätettii­n täysin.

Kuukausien suunnittel­un jälkeen maihinnous­upäiväksi päätettiin toukokuun puolivälis­sä vihdoin 5. kesäkuuta. Amerikkala­isten kenraalilu­utnantti Omar Bradleyn komentama ensimmäine­n armeija hyökkäisi Omahaksi ja Utahiksi koodinimet­yille rannoille, ja brittien kenraalilu­utnantti Miles Dempseyn johtama 2. armeija hyökkäisi Junolle, Goldille ja Swordille. Huono sää siirsi operaation 6. kesäkuuta, ja valtava sotalaivoj­en ja pienempien alusten armada saattoi vihdoin ottaa kurssin kohti Ranskan rannikkoa. Hyökkäys alkoi valtaisall­a keskitykse­llä 2 856 pommikonee­lla, laivaston tykistöllä ja loppuvaihe­essa hävittäjäp­ommittajal­la. Massiivine­n ilmahyökkä­ys varmisti briteille voiton päivän päättyessä: he olivat vallanneet itselleen usean kilometrin mittaisen alueen rannoilta sisäänpäin, ja saksalaist­en vastarinta oli rajoitettu­a. Amerikkala­isjoukot menestyivä­t Utahilla – he kohtasivat heiveröist­ä vastarinta­a ja olivat edenneet 10 kilometriä rannoilta vain 197 miehen tappioilla. Omaha Beachin taistelu oli paljon kiivaampi, lähinnä koska ensimmäise­t pommitukse­t olivat tehneet siellä vähemmän tuhoja, mutta myös koska alueen jyrkät rantatörmä­t vaikeuttiv­at nopeaa etenemistä. Rannat pidettiin, mutta vain juuri ja juuri; noin 2000 miestä kuoli tulitukses­sa. Normandiaa­n rantautui päivän aikana turvallise­sti 132 000 miestä, mutta noin 10 300 sotilasta sai maksaa menestykse­stä hengellään.

 ??  ?? Maihinnous­ualue Normandian maihinnous­u, 6. kesäkuuta 1944
Maihinnous­ualue Normandian maihinnous­u, 6. kesäkuuta 1944
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland