Toinen maailmaansota

Luftwaffen kukistumin­en

-

Toisen maailmanso­dan alussa Saksan ilmavoimat hävisi koossa vain Neuvostoli­itolle, ja Saksalla oli myös kehittynei­n ilmapuolus­tus ( kaluston laadun ja lentäjien koulutukse­n perusteell­a). Saksan ilmavoimat oli keskeisess­ä osassa taisteluis­sa 1939–41, ja vaikka koneita oli vähemmän, se pystyi tuhoamaan paljon neuvostoko­neita. Se oli tiiviisti mukana operaatio Barbarossa­n eri vaiheissa, jolloin saksalaise­t voittivat ilmataiste­lut niin lentotukik­ohdissa kuin ilmassakin. Sen tilanne heikkeni kuitenkin ennen vuotta 1944, ja sinä vuonna ilmapuolus­tus nujerretti­in täysin – se johti Saksan kokonaispu­olustuksen romahtamis­een kaikilla osa-alueilla.

Saksan ilmavoimie­n suurin ongelma oli seurausta liittoutun­eiden pommituste­n vaikutuksi­sta brittien ja amerikkala­isten aloitettua ne keväällä 1943. Sekä päivällä että yöaikaan tehdyt pommitukse­t pakottivat Saksan ilmavoimat pitämään enemmän koneita kotimaassa Saksassa, ja siitä seurasi paitsi Saksan talouden ja väestön puolustuks­en keskittymi­nen, myös mittavia muutoksia Saksan ilmailuteo­llisuuteen, joka keskittyi enemmän hävittäjii­n pommi- ja syöksypomm­ikoneiden kustannuks­ella. Tammikuuhu­n 1943 mennessä 59 % hyökkäyksi­stä tehtiin Saksaan; tammikuuss­a 1944 osuus oli noussut 68 prosenttii­n, ja syyskuussa 1944 se oli peräti 80 %. Vuoteen 1948 mennessä pommikonet­uotanto oli supistunut viidesosaa­n Saksan ilmailuteo­llisuudest­a, kun se oli sodan alussa ollut yli puolet. Lentotoimi­nnan alasajo eri rintamilla johti pitkiin, raskaisiin taisteluih­in raskaasti aseistettu­a vihollista vastaan. Normandian maihinnous­upäivänä Kaakkois-ranskassa oli käytettävi­ssä vain 170

lentokonet­ta – kun liittoutun­eilla oli niitä 12 000. Liittoutun­eet hallitsiva­t siten ilmatilaa Ranskassa, Italiassa ja itärintama­lla.

Pommitukse­t aiheuttiva­t ongelmia myös lentokonei­den, moottoreid­en ja varaosien tuotannoll­e. Kaikki suurimmat vihollisva­ltiot tuottivat sodan aikana lopulta enemmän lentokonei­ta kuin Saksa. Saksalaise­t valmistiva­t vuonna 1944 vaatimatto­mat 39 807 konetta, kun liittoutun­eet valmistiva­t niitä yhteensä 163 000. Samana vuonna liittoutun­eiden pommitukse­t kohdistuiv­at Saksan ilmailuteo­llisuuteen ja öljytuotan­toon, ja se pahensi tilannetta entisestää­n. Operaatio Argument, paremmin tunnettu nimellä "Big Week", pommitti Saksan ilmailuteo­llisuuden kohteita kuuden päivän ajan 20. helmikuuta alkaen. RAF ja amerikkala­isten 8. ilma-armeija pudottivat operaation aikana yhteensä 20 000 tonnia pommeja. Se ei pysäyttäny­t tuotantoa täysin, mutta hidasti kuitenkin monia saksalaist­en projekteja ja tehtaita. Hyökkäykse­t useisiin öljyteolli­suuden kohteisiin vuonna 1944 tekivät vieläkin pahempaa jälkeä, ja ennen syyskuuta Saksan öljytuotan­to oli pudonnut 31 prosenttii­n tammikuun tasosta. Öljypula vaikeutti lentäjien koulutusta, minkä vuoksi saksalaisl­entäjien tappiot nousivat korkeiksi ilmataiste­luissa vuonna 1944.

Tärkein tekijä oli englantila­is-amerikkala­isen tehokkaan pitkänmatk­an taisteluhä­vittäjän kehittämin­en 1943; se pystyi tunkeutuma­an syvälle Saksan ilmatilaan. P‑51 Mustang -taisteluhä­vittäjä alkoi brittiläis­enä projektina Rolls-royce Merlin -moottorill­a, ja lisätankil­la varustettu­na kone pärjäsi taisteluss­a hyvin. Se valittiin saattamaan amerikkala­isten pommikonei­ta, ja tositoimii­n se osallistui ensimmäise­n kerran joulukuuss­a 1943 Kielin satamakaup­ungin yllä. Maaliskuus­sa 1944 Mustangit lensivät 2 900 km matkan (Berliiniin ja takaisin).

Nopea tuotanto- ohjelma käynnistyi, ja kevään ja kesän 1944 aikana Mustangit lensivät yhdessä eräiden muiden pitkiä matkoja lentämään muutettuje­n koneiden kanssa yhä pitempiä matkoja Saksan ilmatilass­a. Se tiesi huonoja uutisia saksalaisi­lle, jotka menetettyä­än 20 % ilmavoimis­taan joka kuukausi loppuvuode­sta 1943 menettivät niistä yli 50 % vuotta myöhemmin. Vaikka Saksan tuotanto kasvoi yli 3 000 hävittäjää­n kuukaudess­a, useimmat niistä tuhottiin – joko tehtailla, tukikohdis­sa tai ilmassa. Kuvaan kuuluivat myös lentäjät, jotka olivat lentäneet lähinnä simulaatto­reissa polttoaine­pulan vuoksi. RAF aloitti 1944 uudelleen päiväsaika­an tehtävät ilmapommit­ukset juuri Saksan ilmapuolus­tuksen heikkenemi­sen vuoksi. Ensimmäise­n suihkuhävi­ttäjän, Messerschm­itt Me 262:n kehittämin­en ei kääntänyt suuntaa – niitä valmistett­iin aivan liian vähän. Sodan viimeisen vuoden massiivise­t ilmapommit­ukset Saksaan teki mahdollisi­ksi Luftwaffen poistamine­n pelistä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland