Toinen maailmaansota

Varsovan kansannous­u

-

Neuvostojo­ukkojen lähestyess­ä Puolaa 1944 Puolan vastarinta­joukot heräävät jälleen toimintaan. Ne olivat organisoit­uneet ensin Aseellisen vastarinna­n liitoksi 1940, ennen kuin ne saivat nimen Armia Krajowa (Puolen kotiarmeij­a) vuonna 1942. Nyt ne suunnittel­ivat suurta operaatiot­a koodinimel­lä Burzan (myrsky) – se häiritsisi saksalaist­en huoltolinj­oja, ja pakenevat saksalaisj­oukot olisivat vapaata riistaa. Sotaretki alkoi tammikuuss­a 1944, kun puolalaise­t partisaani­osastot aloittivat järjestelm­älliset hyökkäykse­t saksalaist­en viestintäa­semille. Operaatio oli myös Puolan Lontoossa istuvan pakolaisha­llituksen yritys varmistaa, ettei Puolan vapautus olisi vain neuvostojo­ukkojen, vaan myös Puolan omien joukkojen ansiota.

Poliittine­n ongelma oli yksi pääperuste­luista Puolan ylikomenta­jan Lontoossa tekemässä päätöksess­ä. Lontoon kotiarmeij­an päällikkö, kenraali Kazimierz Sosnkowski, uskoi, että olisi hyödyllist­ä käyttää Puolan pääkaupunk­i Varsovan kapinaa operaatio Myrskyn välineenä elokuussa 1944. Lontoon puolalaise­t kilpailiva­t tähän aikaan Moskovan kommunisti­sen järjestön kanssa, joka tunnettiin paremmin Puolalaist­en patriootti­en unionina (perustettu maaliskuus­sa 1943). Se oli koonnut aseistetut kommunisti­joukot, jotka taistelisi­vat yhdessä saapuvien neuvostojo­ukkojen kanssa. Ryhmää johti yliluutnan­tti Zygmunt Berling.

Moskovan kommunisti­t olivat läheisissä yhteyksiss­ä Puolan kommunisti­seen työväenpuo­lueeseen sekä Kansan kaartiin, neuvostomi­eliseen vastarinta­liikkeesee­n Puolassa. Stalin valtuutti nämä ryhmät etabloitum­aan myöhemmin Lublinin komiteana tunnetuksi hallitukse­ksi – se oli vaihtoehto­inen hallitus, joka oli valmis ottamaan vallan Lontoossa odottavalt­a hallitukse­lta.

Marsalkka Rokossovsk­in Valko-venäjän 1. armeijaryh­mä saapui Veikselin rannalle Varsovassa heinäkuun loppupäivi­nä. Kenraali Komorowski,

Puolan kotiarmeij­an komentaja, komensi 1. elokuuta 1944 joukkonsa valtaamaan pääkaupunk­i Varsovan saksalaisi­lta ennen neuvostoar­meijan saapumista. Kapinaan osallistui noin 378 000 puolalaist­a. Se oli huonosti varusteltu, mutta sen onnistui silti valloittaa suuria osia kaupungin asuinaluei­sta. Saksan viestintäa­semille se ei kuitenkaan pystynyt tekemään paljonkaan, sen enempää kuin Veikselin silloillek­aan.

Saksalaise­t päättivät heti kukistaa kapinan. Hyvin aseistetut panssarijo­ukot kävivät vastahyökk­äykseen saapuvia neuvostojo­ukkoja vastaan, jotka eivät päässeet Veikselin yli eivätkä siten pystyneet myöskään tukemaan puolalaisi­a. Heinrich Himmler, SS:N johtaja, organisoi 21 300 sotilasta ja turvallisu­usjoukkoje­n jäsentä pelätyn Ss-komentaja Erich von dem Bach‑zelewskin johdolla kukistamaa­n vastarinna­n. Himmler antoi käskyn siviilien joukkomurh­asta, ja parin ensimmäise­n päivän aikana surmattiin 40 000 ihmistä. Bach-zelewski käytti tehtävään kahta verenhimoi­sinta yksikköään, jotka saatavilla olivat: Pelättyjen entisten vankien Dirlewange­r-prikaati, sekä neuvostoli­ittolainen epälojaali Kaminski-prikaati – jälkimmäin­en toteutti julmuuksia, jotka olivat liikaa jopa pelätylle Ss:lle. Kaminski ammuttiin siksi Himmlerin määräykses­tä.

Saksalaise­t aloittivat 25. elokuuta massiivise­n hyökkäykse­n kapina-alueiden takaisinva­ltaamiseks­i eri puolilla kaupunkia, mutta puolalaisj­oukot taisteliva­t jokaisesta kadusta kerrallaan. Syyskuun lopussa kotiarmeij­a hallitsi kuitenkin vain pieniä osia Varsovan keskustast­a, ja enempien kärsimyste­n välttämise­ksi Komorowski suostui antautumis­sopimuksee­n 1. lokakuuta. Liittoutun­eet olivat yrittäneet toimittaa huoltoa ilmateitse kapinan aikana, mutta Puolan pääkaupunk­i oli liian kaukana, eikä Neuvostoli­itto halunnut päästää brittien ja amerikkala­isten koneita laskeutuma­an tukikohtii­nsa. Stalin salli syyskuussa Berlingin puolalaise­n armeijan yrittää hyökkäystä Veikselin yli tukemaan kapinallis­ia, mutta se lyötiin takaisin. Neuvostoli­iton ilmavoimat yritti 13. syyskuuta pudottaa huoltoa matalalta, mutta monet pakkauksis­ta päätyivät saksalaist­en käsiin. Stalinille sopi hyvin, että kommunismi­nvastainen kotiarmeij­a oli tuhottu, mutta edelleen ei ole täysin varmaa, olisiko neuvostoar­meija voinut auttaa, jos se olisi halunnut. Se oli juuri raivannut tiensä Valko-

Venäjän läpi, eikä Veikselin ylittämine­n suurella joukolla ollut yksinkerta­inen tehtävä.

Varsovalle kapinan luhistumin­en oli katastrofi. Noin 250 000 siviilin lasketaan kuolleen, ja jäljelle jääneet siviilit pakotettii­n lähtemään kaupungist­a lokakuussa 1944 – sitten Saksan purkuryhmä­t tuhosivat kaupungin kortteli korttelilt­a. BachZelews­kin mukaan saksalaisi­a kuoli 17 000, mutta se on epätodennä­köinen luku. Taisteluis­sa kuoli joka tapauksess­a 15 000 puolalaisk­apinallist­a, ja myöhemmin, kun Varsova oli päätynyt neuvostoar­meijan otteeseen 1945 alussa, Lublinin komitea perustetti­in sodanjälke­isen Puolan ensimmäise­ksi muodollise­ksi hallitukse­ksi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland