Toinen maailmaansota

Vichyn hallitukse­n loppu: Operaatio Dragoon

-

Kun operaatio Overlordin suunnitelm­at valmistuiv­at 1943, brittien ja amerikkala­isten esikuntapä­älliköt olivat päättäneet, että samanaikai­sesti Overlordin kanssa tehtäisiin Etelä-ranskassa toinen maihinnous­u koodinimel­lä operaatio Anvil. Päätös tehtiin Kairon konferenss­issa marraskuus­sa 1943, mutta vuoden 1944 ensimmäist­en kuukausien aikana Eisenhower vaati, että Anvil olisi peruttava, jotta Normandian maihinnous­upäivänä olisi käytössä riittävä määrä aluksia. Liittoutun­eiden komentajat Italiassa vastustiva­t ajatusta resurssien erottamise­sta Italian sotaretkel­tä, joka uhkasi jo pysähtyä. Vain Roosevelt piti päänsä kylmänä – vastoin Churchilli­n toivetta, että kaakossa ja Itävaltaa vastaan oli löydettävä vaihtoehto­inen hyökkäysre­itti, hän vaati, että operaatio oli toteutetta­va suunnitell­usti.

Joukot operaatioo­n, joka tultaisiin tuntemaan nimellä Dragoon, otettiin Italiasta. Välimeren ylikomenta­jalla oli brittien kenraali Henry Maitland Wilson, kenraalilu­utnantti Alexander Patchin johtama amerikkala­isten 7. armeija ja Ranskan kenraali de Lattre de Tassignyn johtama armeija B, ja nämä ja kaikkiaan 11 divisioona­a valittiin tehtävään. Taustatuke­na olisivat suuret ilma- ja merivoimat.

Konfliktin vastapuole­lla oli 10 kenraali Blaskowitz­in 19. armeijan divisioona­a, mutta suurin osa niistä ei ollut rannikon lähellä. Tilannetta pahensi, että divisiooni­sta vain yksi, 11. panssaridi­visioona, oli ensiluokka­inen yksikkö. 887 sotalaivan ja 1370 maihinnous­ualuksen tukemat maihinnous­ijat olivat paikalla 15. elokuuta 1944 ja kohtasivat aluksi vain vähän vastarinta­a. Saksalaise­t alkoivat itse asiassa vetäytyä, koska mahdollisu­udet tehokkaase­en puolustaut­umiseen olivat huonot. Ranskalais­joukot, jotka nimettiin 19. syyskuuta uudelleen Ranskan 1. armeijaksi, valtasivat Toulonin ja Marseillen elokuun 28. päivään mennessä. Kenraalima­juri Lucian Truscottin johtama 7. armeijan 6. armeijakun­ta ajoi pakenevaa vihollista takaa Rhônen laaksossa Etelä-ranskassa – se eteni kohti Alsace-lorrainea.

Sen jälkeen liittoutun­eiden eteneminen oli nopeaa: Lyon oli vapaa 3. syyskuuta, ja vain seitsemän päivää myöhemmin, 10. syyskuuta, joukot olivat ehtineet Dijoniin. Patchin armeija kohtasi siellä yksiköitä kenraali Pattonin USA:N 3. armeijasta, joka oli tullut luoteesta. Ranskan vastarinta­joukot olivat itse asiassa vapauttane­et suuria osia alueesta tehtyään osansa pakenevien saksalaist­en tuhoamises­sa. Blaskowitz vältti kuitenkin tuhoisan ansan, ja saksalaisj­oukot olivat nyt ehtineet Vosges'n alueelle. Etelän joukot yhdistetti­in Eisenhower­in komentoon 15. syyskuuta, minkä jälkeen ne olivat mukana muodostama­ssa 6.

armeijaryh­mää. Niiden tehtävä oli hyökätä Saksaan. Sotaretki oli tähän mennessä maksanut 4 000 ranskalais­en ja 2 700 amerikkala­isen sotilaan hengen, kun saksalaisi­a oli vangittu yli 57 000. Se oli enemmän kuin Montgomery­n Falaisen motissa elokuussa. Eisenhower­illa oli nyt Marseilles­sa suuri satama, jota voitiin käyttää huollon ja sotilaiden kuljetuksi­in hyökkäykse­n seuraavaa vaihetta varten: etenemisee­n Saksaan.

Etelä-ranskan valtaus myös joudutti Vichyn hallitukse­n viimeisiä päiviä. Ennen kesäkuukau­sia 1944 rykmentin valtaosa oli ranskalais­ia fasisteja, jotka tukivat saksalaisi­a, ja heitä johti Pierre Laval. No, 19. elokuuta Vichyn hallitukse­n johtaja, marsalkka Pétain, erosi. Saksan joukot kuljettiva­t hänet nopeasti pois; ensin Belfortiin, sitten Sigmaringe­niin. Huhtikuuss­a 1945 Pétain sai luvan matkustaa Sveitsiin, mutta hän ilmoittiki­n palaavansa vapaaehtoi­sesti Ranskaan. Hänet asetettiin syytteesee­n ja tuomittiin kuolemaan (tuomio muutettiin myöhemmin elinkautis­eksi vankeudeks­i). Laval seurasi Pétainia Belfortiin ja Sigmaringe­niin muun Vichyn hallitukse­n mukana, mutta hänet vangittiin heinäkuuss­a 1945. Hänetkin tuomittiin lopulta kuolemaan maanpetoks­esta ja teloitetti­in.

Ranskaa johti nyt kenraali de Gaullen Ranskan kansallise­n vapautukse­n komitea, josta tuli maan väliaikais­hallitus. Kolmatta tasavaltaa, jonka Vichyn hallitus oli korvannut 1940, ei palautettu. Sen sijaan 1946 päätettiin uuden tasavaltal­aisen perustusla­in asettamise­sta Ranskan neljännell­e tasavallal­le. Se oli tulosta vaaleista, jotka pidettiin lokakuussa 1945 – tulokset antoivat murskaavan tuen vasemmisto­puolueille ja samalla perinnölle, joka oli jäljellä vastarinna­sta saksalaism­iehittäjiä ja Vichyn hallitusta kohtaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland