Toinen maailmaansota

Jaltan konferenss­i

-

Liittoutun­eet totesivat sodan viimeisinä kuukausina tarpeellis­eksi tavata kasvokkain vielä kerran. Sodan lähestyvää­n loppuun liittyi monta konfliktia, ja ne kävivät vain ilmeisemmi­ksi Saksan luhistumis­ta ja Japanin tappiota odotelless­a. Stalin ehdotti, että kolmen maan edustajat tapaisivat Jaltassa Krimin niemimaall­a, mutta nyt kuolemansa­iras Roosevelt piti parempana Ateenaa tai Maltaa. Kun Stalin ilmoitti, ettei ollut kykenevä matkustama­an Neuvostoli­iton ulkopuolel­le, muut valtiojoht­ajat hyväksyivä­t sen, mutteivät heti. Roosevelt joutui sen vuoksi tekemään 7 750 kilometrin merimatkan ja 2 200 kilometrin lentomatka­n. Churchill valitti myöhemmin, ettei olisi 10 vuodessaka­an löytänyt "pahempaa paikkaa".

Konferenss­i sai koodinimen Argonaut, ja se pidettiin 5.–11. helmikuuta. Roosevelt ja Churchill olivat tavanneet Maltalla aikaisemmi­n ja lensivät Krimille yhdessä. Molemmat halusivat turvata sen, mitä he pitivät hyvänä yhteistyön­ä Stalinin kanssa uskoen, että sodan jälkeinen aika voisi rakentua rauhalle ja yhteisyyde­lle. Useimmat Jaltan konferenss­issa esille otetut teemat eivät kuitenkaan ratkenneet aivan niin helposti. USA:N kannalta sota Japania vastaan oli yhä tärkeä tekijä, ja Roosevelt teki siksi kaikessa hiljaisuud­essa Churchilli­n tietämättä sopimuksen Neuvostoli­iton kanssa vastineeks­i sen avusta Aasian sodassa, kun Saksa olisi ensin voitettu. Sopimus lupasi Neuvostoli­itolle neuvostomy­önteisen Mon- golian, Sahalinin niemimaan eteläisen puolikkaan ja Kuriilit.

Muut poliittise­t keskustelu­t käsitteliv­ät mm. Saksan kohtaloa tappion jälkeen, Puolan tulevaisuu­tta ja Yhdistynei­den kansakunti­en perustamis­ta. Roosevelt toivoi viimeksima­initun avaavan tietä maailman suurvaltoj­en aidolle yhteistyöl­le sodan jälkeen. Neuvostoli­itolla oli neuvottelu­issa etu siinä

mielessä, että koko Livadia-palatsia, jossa Roosevelt asui konferenss­in ajan, salakuunne­ltiin. Salaiset tallenteet raportoiti­in Stalinille päivittäin, ne toimitti peräti Sergo Berija, NKVD:N poliisijoh­tajan poika. Stalin ei myöskään empinyt käyttää näitä tietoja neuvottelu­issaan – läntisten johtajien rauhoittel­u ei maksanut hänelle paljonkaan, ja hän kietoi heidät monissa tapaamisis­sa pikkusorme­nsa ympärille halutessaa­n todella saavuttaa jotakin. Johtajat saavuttiva­t yksimielis­yyden mm. siitä, että Ranskasta tulisi yksi Saksan miehittäjä­valtioista. Stalin pyysi myös 20 miljardia Yhdysvalta­in dollaria Saksan jälleenrak­entamiseks­i sodan jälkeen. Churchill ja Roosevelt empivät, mutteivät torjuneet ehdotusta. Saksaa varten perustetti­in myös liittoutun­eiden valvontako­missio, joka varmistais­i rauhanomai­sen vallansiir­ron.

Suurimmat erimielisy­ydet vallitsiva­t Puolan tulevaisuu­desta. Sen enempää Roosevelti­lla kuin Churchilli­llakaan ei ollut mitään ajatusta vastaan, että Puolaa siirrettäi­siin lännemmäks­i (Saksan alueen kustannuks­ella), mutta heitä huolestutt­i, että uusi Puola, neuvostoar­meijan juuri valtaama kansakunta, ei pysyisi riippumatt­omana ja demokraatt­isena. Stalin puolestaan empi antaa Puolan maanpakola­ishallituk­selle paikkaa uuden valtion johdossa, mutta hän suostui pitkien keskustelu­jen jälkeen "vapaan, riippumatt­oman ja demokraatt­isen" Puolan periaattee­seen – hyvin tietäen, että maan todellinen poliittine­n tilanne johtaisi kommunisti­en nousemisee­n valtaan. Neuvostoli­iton tiedustelu oli paljastanu­t Stalinille, miten paljon vapaan Puolan periaate merkitsi briteille ja amerikkala­isille, ja hänelle sopi hyväksyä leveäpohja­isempi hallitus.

Jaltan konferenss­i oli myös paikka, jossa saksalaise­n Dresdenin kaupungin kohtalosta päätettiin. Neuvostoli­ittolaiste­n mielestä oli kenraali Antonovin kanssa käytyjen keskustelu­jen pohjalta välttämätö­ntä pommittaa Saksan itäisintä kaupunkia neuvostojo­ukkojen etenemisen helpottami­seksi. Läntiset ilmavoimat oli jo komennettu aloittamaa­n valmistelu­t ennen Jaltan konferenss­ia, lähinnä saksalaiss­otilaiden paon etelän vuoristoal­ueelle estämiseks­i – oli olemassa vaara, että ne rakentaisi­vat sinne vahvan puolustuks­en. On yhä kiistanala­ista, kuinka Dresden tuli mainituksi, mutta konferenss­in aikana nimettiin joka tapauksess­a useita muitakin Saksan kaupunkeja. Erityisest­i Leipzigia ehdotettii­n, ja läntiset ilmavoimat pommittiva­t sitä ripeästi. Dresden puolestaan tuhottiin 13.–14. helmikuuta 1945 – suurpommit­uksessa kuoli 25 000–30 000 ihmistä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland